Veel Nederlanders dromen van een sabbatical en willen zich enkele maanden of een jaar verlossen van de hoge werkdruk en de niet loslatende dagelijkse sleur. Toch is het niet altijd even eenvoudig om je droom waar te maken, zeker niet als je werk hebt en ook nog steeds moet betalen voor internet en energie. Ben je desondanks toch van plan om je droom waar te maken en bijvoorbeeld één jaar vrijwilligerswerk te doen in het buitenland of een wereldreis te maken? Lees dan zeker deze vier handige tips!
# 1. Maak goede afspraken met je werkgever
Je hoeft niet altijd meteen je dienstverband stop te zetten. Er zijn werkgevers die heus wel begrijpen dat je het tijdelijk even voor gezien houdt. Als je dan ook nog eens vrijwilligerswerk gaat doen of een opleiding volgt in het buitenland zijn werkgevers soms echt wel bereid om akkoord te gaan met een tijdelijke stopzetting. Het is natuurlijk handig om te weten dat je nadien ook meteen weer opnieuw aan de slag kan. Als je voor maximaal één jaar uit dienst gaat, kan je je zelfs tijdelijk verzekeren bij het UWV. Houd in de tussentijd wel je sociale netwerk actueel en houd de contactlijn met het werk open. Zo verloopt de integratie nadien extra vlot.
# 2. Contracten opzeggen
Tijdens je sabbatjaar wil je natuurlijk niet opgescheept zitten met facturen die zich in Nederland ophopen. Ga daarom na welke contracten je kan opzeggen. Je energiecontract kan je bijvoorbeeld eenvoudig beëindigen, zelfs wanneer het gaat om een contract voor bepaalde tijd. Je energieleverancier mag je dan wel een boete opleggen, maar de boetes zijn door de ACM begrensd. Hierdoor betaal je maximaal een boete van 125 euro per product, maar bij een looptijd van minder dan 30 maanden zijn de boetes vaak lager. Ook andere contracten zoals die van internet en telefonie beëindig je maar beter. Zo voorkom je dat je dubbele kosten moet maken.
Extra tip: Wanneer je sabbatjaar eindigt, ben je verlost van contracten. Het is het ideale moment om verschillende leveranciers te vergelijken. Je kan dus ook meteen overstappen van energie of internet en kiezen voor een goedkoper contract. Dat helpt je financieel weer helemaal op de rails te krijgen.
# 3. Sluit een verzekering af
Tijdens je sabbatjaar loop je een aantal risico’s en ben je soms niet goed verzekerd. Daarom is het aangeraden om een reisverzekering af te sluiten die je beschermt tegen medische kosten in het buitenland, ongevallen, diefstal of annuleringen. Ook wanneer je in het buitenland gaat werken voor een buitenlandse werkgever, ben je er niet altijd verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. In dat geval kan je je vrijwillig verzekeren bij het UWV.
# 4. Onderwijs zelf je kinderen
Kinderen zijn in Nederland leerplichtig. Tijdens de sabbatical zijn ze niet vrijgesteld van de leerplichtwet. Je mag dus niet zomaar even je kinderen voor een jaar op wereldreis meenemen, maar je moet een alternatief voorzien. Natuurlijk doen kinderen tijdens een wereldreis veel ervaringen op, zeker wanneer ze tijdens een verre reis verschillende culturen ontdekken. Toch zal je je kind nog steeds les moeten geven. Dit zorgt ervoor dat veel ouders de stap niet durven zetten. Toch kan je ook zelf je kind les geven. Voorzie vooraf voldoende educatief materiaal en spreek erover met hun school of leerkracht. Vaak hebben zij erg goede tips en helpen ze je graag op weg.