Er zijn meer dan 4 redenen waarom je in de zomer van 2022 het beste een fietsvakantie kan plannen. Maar laten we beginnen met de 4 belangrijkste redenen voor het plannen van een fietsvakantie.

1.    Fietsen betekent bewegen, zelfs als je fietst met trapondersteuning of met een elektrische fiets beweeg je toch. Bewegen is gezond zowel mentaal als fysiek en daarom staat dit ook op nummer één in deze lijst

2.      Fietsen doe je buiten, zeker in deze onzekere pandemie tijd is het goed dat je naar buiten gaat. Op de fiets zie je veel meer van de omgeving dan wanneer je met de auto op vakantie gaat. Bovendien krijg je van de buitenlucht meer energie en doe je ook nog een kleurtje op.

3.      Een fietsvakantie is niet duur al kun je je vakantie natuurlijk net zo duur maken als jezelf wilt. Omdat je met je fiets overal naar toe gaat, gebruik je geen brandstof. Dat is goedkoop en ook nog eens goed voor het milieu want je stoot geen CO₂ of stikstofoxiden uit.

4.      Een fietsvakantie is geschikt voor iedereen. Ouders met kinderen moeten natuurlijk wel rekening houden niet al te grote afstanden per dag af te leggen. Maar met een fiets kun je wel altijd en overal stoppen.

Inspiratie en meer tips in deze blog

Ga je op fietsvakantie dan vind je inspiratie en meer tips in deze blog. Je kunt fietsvakanties in elk land houden, maar ga je voor de eerste keer op fietsvakantie, ga dan niet te ver weg en maak niet te lange fietsdagen. Het is belangrijk om vooraf afstanden te trainen op de fiets. Doe je dat niet dan zul je zeker zadelpijn krijgen. Voor een fietsvakantie heb je eigenlijk niet echt een speciale fiets nodig, maar zorg wel voor een veilige fiets. Dat betekent goede remmen, verlichting en goede banden die op de juiste spanning zijn. Waterdichte fietstassen zijn ook wel handig want zo blijven alle spullen die je meeneemt in elk geval droog! Naast een goede, veilige fiets is ook fietskleding belangrijk. Zeker als het regent moet je zorgen zo droog mogelijk te blijven dus investeer in goede regenkleding. Ook al is een fietshelm hier nog niet verplicht toch is het verstandig om er een te dragen, zeker voor kinderen. Zorg ook dat je zichtbaar bent door fluoriserende kleding en goede verlichting.

Meer tips voor een geslaagde fietsvakantie

Wanneer je een fietsvakantie houdt gaat het niet om de snelheid of de afstand die je per dag aflegt. Het gaat vooral om het genieten en ontdekken van de route die je rijdt. Je fietst overigens een stuk prettiger als je de bagage goed verdeelt over je fiets en als de bagage niet te zwaar is. Investeer in lichtgewicht bagage en in de juiste fietstassen. Wist je dat fietstassen aan de voorkant van de fiets ervoor zorgen dat je tot wel 12% zwaarder moet trappen. Dan kun je beter een goede rug- of buiktas dragen. In plaats van normale dubbele fietstassen zorgen smalle fietstassen of voor een langwerpige tas voor minder weerstand. De leukste routes kun jezelf uitzoeken en plannen met een routeplanner. Voor veilig fietsen is een waterproof telefoonhouder ook wel handig.