Griekenland is een heerlijk vakantieland. Iedere plaats heeft zijn eigen charme en overal is het weer net even anders, waardoor dit land je niet snel gaat vervelen. Dan hebben we ook nog het heerlijke weer, de vriendelijke locals en de smakelijke keuken. Wat wil je nog meer?

Een van die Griekse pareltjes is het kleine eiland Kos. Het eiland heeft een luchthaven, dus je kan er rechtstreeks naartoe vliegen. Je kunt vervolgens een auto huren op Kos, om het eiland mee te gaan verkennen. Qua aantal kilometers stelt het niets voor, maar er is wel ontzettend veel te doen. Hieronder een greep uit de dingen om te zien en doen op het eiland, in volstrekt willekeurige volgorde:

1. Kos Stad, de gezellige hoofdstad van het eiland

Het heet dan wel een stad, echt groot is het niet. Je kunt je er wel prima vermaken in de kleine knusse straatjes en pleintjes, vol restaurantjes, barretjes en leuke winkels. De stad is opvallend groen, met overal palmbomen en bloemen. Aan de haven staat een kasteel uit de 16e eeuw. Hou je van uitgaan, dan ben je in Kos Stad ook aan het juiste adres.

2. Het Asklepieion

Het Asklepieion was in de Griekse oudheid het beste en bekendste ziekenhuis. Nu is het  een van de belangrijkste archeologische monumenten van het eiland. Deze mooie ruïne ligt op een heuvel, met prachtig uitzicht.

3.Paleo Pyli

Het dorpje Pyli ligt op de helling van de berg Dikeos, ongeveer 15 kilometer ten westen van Kos-stad. Er zijn diverse leuke Griekse kafeneions en taverna’s. Nog veel leuker is het nabijgelegen Paeo Pyli (Oude Pylí). Hier tref je de onaangeroerde ruïnes van een middeleeuws dorp met bijbehorend kasteel. Je kunt er heerlijk ronddwalen en fantaseren over vroeger tijden.  

4. Met de boot naar Nisyros

Nisyros is een erg leuk vulkanisch eilandje, gelegen tussen Kos en Tilos. Vanaf Kos kun je er met de boot naartoe. Daar aangekomen staan toeristenbussen klaar om je naar de vulkaan te brengen, maar je kunt er ook zelf voor een paar uurtjes een auto huren om op eigen houtje het eiland te verkennen. Naast de vulkaan is het dorp Mandraki ook zeer de moeite waard om te bezoeken. Het staat vol met witte huisjes en is bijzonder pittoresk.

5. Relaxen aan een van de vele stranden

Ben je een strandliefhebber, dan kun je je lekker uitleven op Kos. Het eiland heeft rondom allerlei fijne strandjes. Van drukke, gezellige stranden bij Kos Stad en Tigaki tot stranden waar niemand te bekennen is en je het rijk volledig alleen hebt. Het verscholen strand Paradise Beach, aan de oostkust van het eiland, is een prachtige en groene baai.

6. Lekker actief doen

Ben je een sportieveling, dan zit je goed op Kos. Het eiland leent zich perfect voor allerlei watersporten zoals surfen, kitesurfen, windsurfen en suppen. Je kunt er ook prima snorkelen.

Omdat Kos een stuk vlakker is dan de andere Griekse eilanden, leent het eiland zich prima om lekker te gaan fietsen. Je vindt er dus ook overal fietsverhuurbedrijven. Ook wandelaars en paardrijd-fans kunnen terecht op Kos. Wil je liever met een scooter of quad het eiland over crossen, dan is dat ook geen enkel probleem.