Als je deze zomer van plan bent met een camper een road trip te maken naar de Verenigde Staten, dan is de kans groot dat deze bestemming op je planning staat: Yellowstone National Park. Dit nationale park is het oudste ter wereld en dat is net een van de redenen waarom het bij veel reizigers hoog op het verlanglijstje staat. Een ander is natuurlijk de indrukwekkende vulkanische activiteit die je hier kan waarnemen en de kans op het spotten van wildlife zoals beren, bizons en misschien zelfs wolven. Vooraleer je Yellowstone National Park bezoekt zijn er nog een aantal zaken die interessant zijn om te weten.

Het is een tikkende tijdbom (maar laat dat je niet afschrikken)

Het eerste wat je misschien zal lezen over Yellowstone is misschien iets wat je liever niet had geweten. Zo maakt Yellowstone iedere 600.000 jaar een grote uitbarsting mee. Erg leuk, maar wat is de kans denk je? Wel, het spannende eraan is dat de laatste uitbarsting al dateert van 640.000 jaar geleden en Yellowstone dus letterlijk overtijd is. Maar niet gevreesd, het is niet bewezen dat de supervulkaan ooit nog eens zal uitbarsten.

Yellowstone kun je niet op één dag volledig ervaren

Yellowstone is geen nationaal park dat je op één dag hebt gezien. Ondanks het feit dat de meeste bezoekers slechts één dag in het park verblijven, raden we aan om hier enkele dagen te vertoeven. Iedereen onderschat immers hoe groot het park wel is. Wil je enken maar de Old Faithful en de Grand Prismatic zien, dan kan dat wel op een dag. Het park heeft een ringroute met verschillende stops, maar afhankelijk van de tijdsduur zal je keuzes moeten maken.

Yellowstone heeft een geurtje

Wie foto’s ziet van Yellowstone is meteen onder de indruk. Wie er is geweest onthoud zeker ook de geur die het nationale park heeft. De vulkanische activiteit zorgt ervoor dat er heel wat zwavel bovenkomt, waardoor je in het hele park een geur van rotte eieren ruikt. We zeggen je het liever vooraleer je iemand beschuldigend aankijkt.

Slaap op een camping in het park

Hoewel de kampeerplaatsen best wel duurder zijn dan die buiten het park, raden we toch aan wat meer dollars uit te geven. Slapen buiten het park zal ervoor zorgen dat je iedere dag zo’n 90 kilometer moet rijden enkel en alleen maar om van je camping naar Yellowstone te rijden. Bezoek je Yellowstone in de zomer, dan raden we ten strengste aan je plaats ruim op voorhand te reserveren.

Druk, druk, druk

Ondanks dat het een erg uitgestrekt park is zal je de meeste bezoekers op dezelfde plaatsen aantreffen. Met een bezoekersaantal van zo’n 4 miljoen per jaar (waarvan 900.000 in juli alleen) zal je het niet verbazen dat het er erg druk is. Tijdens de zomer zal je erg veel geduld moeten hebben want niet alleen zal je te maken krijgen met files in het park, maar je zal ook moeten aanschuiven bij wandelingen en zoeken naar parkeerplaatsen.

Mis de Old Faithful niet (maar het is niet de mooiste geiser)

Old Faithful

De grootste toeristische trekpleister is de Old Faithful, een geiser die iedere 60 tot 80 minuten uitbarst en waarvan het kokende water tot zo’n 56 meter hoog reikt. Het nadeel is dat je dit spektakel zal moeten delen met enkele honderden andere mensen. Hoewel de Old Faithful een echte must is, is het niet de mooiste geiser van het park. Zo vinden wij The Castle nog net iets indrukwekkender. Het voordeel van de Old Faithful is echter zijn voorspelbaarheid.

The Castle Geiser

Beren spotten is niet zo makkelijk als je denkt

Hoewel Yellowstone erg ideaal is voor het spotten van beren, bizons of ander wildlife, mag je niet ontgoocheld zijn als je uiteindelijk geen beren ziet. Het is belangrijk om altijd goed je ogen en oren open te houden om je kansen te vergroten. Het horen van wildlife daarentegen gaat wel een stuk vlotter.

Mis de watervallen van Yellowstone niet

De Yellowstone rivier begint bij de noordelijk oever van het Yellowstone meer en meandert doorheen de grote canyons van het park. Onder andere een canyon van zo’n 450 meter diep. De rivier bevat meerdere watervallen waaronder een waterval van zo’n 94 meter hoog.

Overweeg om een jaarpas voor alle nationale parken te kopen

Ben je van plan om tijdens je road trip nog andere nationale parken te bezoeken in de Verenigde Staten, dan kan je overwegen om de National Parks Annual Pass te bezoeken. Deze geven je gratis toegang tot ieder nationaal park in de VS. Deze passen zijn geldig per auto (niet per persoon)en kunnen je dus veel geldig besparen als je van plan bent meerdere parken te bezoeken.