Als je een vaper ofwel damper bent en op vakantie gaat, is het belangrijk om te weten wat er tijdens de reis naar jouw vakantieplek, en op locatie zelf, wel en niet toegestaan is als het op e-roken aankomt. Is het tijdens de vlucht bijvoorbeeld toegestaan om een e sigaret in handbagage mee te nemen? Wat is de precieze regelgeving rond het gebruik van e sigaret vliegtuig? En hoe zit het precies in het land van aankomst: mag je daar overal e-roken, of zijn er wettelijke beperkingen? Heb je speciale opladers nodig voor het buitenland, vanwege andere stekkeraansluitingen? En kun je op elke plek buiten Nederland eigenlijk wel de geschikte accessoires, e-liquids en eventuele onderdelen voor e-sigaretten krijgen?

Het meenemen van een e-sigaret in de handbagage

Op Schiphol is het toegestaan om jouw e-sigaret het vliegtuig mee in te nemen. Dat mag gewoon in de handbagage. Heb je een elektronische device waarbij het mogelijk is om de accu of batterij te verwijderen? Haal die er dan uit. Het is belangrijk om de batterijen dan veilig op te bergen in de daarvoor bestemde houder. Lithiumbatterijen kunnen namelijk, als er kortsluiting ontstaat, spontaan in brand vliegen. En dat is iets wat je niet wilt meemaken in een vliegtuig, omdat brandend lithium nagenoeg ondoofbaar is. Zorg verder dat je de clearomizer apart in een zak verpakt, zodat er geen lekkage kan optreden.

Het opladen van een elektronische sigaret in het vliegtuig

Belangrijk om te weten is dat een e-sigaret in vliegtuigen absoluut niet mag worden opgeladen. Zorg er daarom voor dat jouw elektronische sigaretten volledig opgeladen zijn voordat je op vakantie gaat.

Mag je elektronisch roken in het vliegtuig?

In aansluiting op het vorige punt over het opladen van e-dampers: in vliegtuigen is het tegenwoordig verboden om een e-sigaret op te steken. Waar Schiphol jarenlang tolerant was ten opzichte van rokers, is die tolerantie flink afgenomen, ook jegens e-smoking. Zo is het niet alleen verboden om elektronische dampwaar in vliegtuigen te gebruiken, maar mag er ook in de rookruimtes op Schiphol niet gedampt worden. De reden hiervoor is de angst dat de apparaten kunnen ontploffen of dat de elektronica een negatieve invloed heeft op de communicatie van het vliegverkeer. Omdat men alle risico’s op dit gebied wil uitsluiten, geldt er op heel Schiphol een No-Vaping policy.

Een elektrische sigaret gebruiken in het buitenland

Zorg voordat je op reis gaat, dat je je volledig informeert over de wettelijke regelgeving in het land van aankomst, rond e-sigaretten en dampen in de openbare ruimte. Die je dit niet, dan kun je in bepaalde landen en regio’s voor vervelende verrassingen komen te staan. Zo is het in Amerika bijvoorbeeld in diverse staten niet toegestaan om in de openbare ruimte te e-roken. Overtreed je deze federale wetten ,dan kan dat resulteren in een fikse boete. In meerdere landen – waaronder India, Singapore en Thailand – kun je als damper zelfs in de cel belanden als je e-rookt op plekken waar dat niet is toegestaan. Ga als vakantieganger dan ook voor safe en zoek uit hoe het met de juridische regels rond elektronisch roken is gesteld in het betreffende vakantieland.