Het is nog steeds de opvatting dat je na het afronden van je studies op zoek gaat naar een leuke en geschikte baan. Toch hebben veel jongeren, en daar ben jij misschien eentje van, de droom om eerst een stukje van de wereld te verkennen. Reizen kost echter geld en zeker als je dit voor een langere periode wil doen, moet je op zoek gaan naar een manier om deze droom te realiseren.

Werken als au pair is dé manier om voor langere tijd naar het buitenland te trekken zonder dat je je financieel meteen zorgen moet maken.

Wat is een au pair?

Ik wil au pair worden, denk je misschien wel bij jezelf, maar weet je ook wat het allemaal precies inhoudt?
Au pairs zijn jongvolwassenen, door de band genomen ongehuwd en nog zonder kinderen, die voor een bepaalde tijd in het buitenland bij een gastgezin gaan wonen. In dat gastgezin neemt de au pair dan, in ruil voor kost, inwoning en wat zakgeld, de zorg voor de kinderen op zich. Vaak zal ook het uitvoeren van licht huishoudelijk werk onder de taken van de au pair vallen.

Wat kun je verwachten?

Werken als au pair is een leuke manier om je helemaal onder te dompelen in je gastland. Het wonen bij een gastgezin in een vreemd land laat je toe namelijk toe om de cultuur van dat land op te snuiven, om je de typische gebruiken eigen te maken en om de taal onder de knie te krijgen. Heel anders dan bij het klassieke reizen maak je hier eigenlijk voor een bepaalde periode daadwerkelijk deel uit van het gastland.
Het spreekt voor zich dat het werk dat je bij je gastgezin doet een vorm van compensatie verdient. Je mag dan ook rekenen op kost en inwoning en zakgeld.

Enkele handige tips

Als “ik wil au pair worden” ook op je verlanglijstje staat, doe je dit maar beter niet impulsief en onbezonnen. Ga op zoek naar een gastgezin waar je een klik mee hebt en verzeker jezelf ervan dat alle gemaakte afspraken netjes op papier staan. Hoeveel uur per week werk je, hoeveel zakgeld krijg je, op hoeveel vrije dagen heb je recht, het zijn nog maar enkele van de vragen die je maar beter vooraf met je gastgezin bespreekt.