Zo gauw je in India landt valt je een ding direct op: de geur van dit land. Deze geur is en mix van heerlijke gerechten zoals curry en verse chai masala. Daarnaast heeft India een hoop koeien, schapen, honden en andere dieren, die ook hun geur verspreiden. Al met al wordt je hierdoor direct getroffen en kun je het met geen enkel ander land vergelijken. hangen in de lucht en er lopen koeien-honden-schapen-ratten op de weg. Daarnaast is het er in alle steden enorm druk en valt daar de enorme kloof tussen arm en rijk pas echt goed op. Backpacken in India biedt alles wat je van een dergelijke reis verwacht: avontuur, verrassing en de mooiste uitzichten ooit!

De treinen in India zijn comfortabel, redelijk schoon en niet duur. Het is alleen een drama om een bepaalde trein te boeken. Op rustige trajecten is dit geen probleem, maar aangezien je drie maanden voor vertrek al een trein kunt boeken, is het lastig om nog een plekje te bemachtigen als je last-minute een kaartje wilt kopen. Als backpacker in India weet je soms pas een dag van tevoren wat je volgende bestemming wordt en de meeste treinen zijn dan al volgeboekt. Kleine geruststelling: voor toeristen hebben ze soms -vanaf 24 uur voor vertrek- extra tickets beschikbaar. 

Koop een lokale sim kaart

Koop zodra je in India bent geland een lokale sim kaart. Deze kost in India, inclusief wat beltegoed en 1GB aan internet, ca. 6 euro en is het dubbel en dwars waard. Even de locatie opzoeken op Google Maps, een taxi boeken of gezellig even chatten met het thuisfront tijdens een lange treinreis. Opwaarderen kost je 251 rupees (3,25 euro) voor 1GB of 297 rupees (zo’n 4 euro)  voor 1,5 GB.

In veel Indiase steden is Uber actief. De ritjes zijn vaak goedkoper dan een rickshaw aan de straat en de taxi bevat altijd airco. Heel fijn als het +40 graden is. Mocht je toch liever met een rickshaw gaan, check dan de gemiddelde ritprijs in je Uber app. Zo kun je goed onderhandelen met je rickshaw chauffeur.

bezienswaardigheden in india

Als je overdag over land wilt reizen in India is de bus ideaal. Een overheidsbus, die je herkent aan de laatste vier letters (srtc), zijn in heel India hetzelfde. Makkelijk te herkennen dus. De overheidsbussen zijn goedkoper en rijden vaker op tijd dan de private bussen die eigenlijk altijd te laat zijn. Daarnaast zijn die private bussen eigenlijk altijd minder luxe dan de overheidsbus. Via websites als makemytrip kun je heel eenvoudig een bustrip boeken.

Om als Indiër op hetzelfde geslacht te vallen is helemaal niet zo eenvoudig. Het is in India nog steeds heel gebruikelijk dat je ouders een geschikte partner voor je vinden (uit dezelfde kaste en van het andere geslacht). Ook is het ‘zijn van homo’ door het hooggerechtshof eind 2013 verboden, wat de overheid gelukkig wel wil terugdraaien, maar het is nog steeds een groot taboe in de meeste families. 

Sommige zaken moet je op straat kopen

Haal je verse chai thee aan de straat en niet in een restaurant of café. Je betaalt én veel te veel (aan de straat betaal je maximaal 10 rupees = 15 cent) én de chai is hier veel lekkerder.

Backpacken in India tips en tricks

Vegetarisch eten in India

Eet vegetarisch in India. Het is namelijk oh zo makkelijk en lekker om in India vegetarisch te eten. Restaurants worden aangeduid met termen als veg en non-veg en zijn aan de buitenkant makkelijk te onderscheiden van elkaar. Daarnaast lenen de meeste Indiase gerechten zich erg goed om zonder vlees klaar te worden gemaakt.

Laat je niet gek maken door de drukte

Probeer in een drukke situatie een open en ontspannen houding aan te nemen. Probeer ervan te genieten en laat je niet opjagen door straatverkopers, bedelaars en toeterend verkeer. Het is tenslotte een unieke ervaring. Als dat je niet lukt, boek dan een weekje in een ashram of aan het strand bij Goa. Gegarandeerd dat je weer helemaal zen bent.

De wifi in India is vaak traag

WiFi is niet altijd stabiel. De meeste accommodaties waar je verblijft hebben WiFi, maar de snelheid is vaak erg traag. Nog een goede reden om een lokale simkaart aan te schaffen.

Zorg dat je in India nooit haast hoeft te hebben. Houdt bij een lange busrit altijd rekening met een uur extra reistijd, maar ook in een stad als Delhi en Mumbai waar het vaak chaos op de weg is kun je maar beter een half uur aan je verwachte aankomsttijd toevoegen. Houd hier rekening mee.

backpacken in india

Lees ook: Tips Rondreizen Door Indonesië; Welke Eilanden Moet Je Gezien Hebben?