Bezienswaardigheden in Havanna

Tijdens een exotische vakantie op het eiland Cuba mag een bezoek aan de hoofdstad Havana niet ontbreken. Als hoofdstad is Havana de grootste stad van het eiland. Gelegen aan de noordkust valt Havanna op met zijn vlak en groen decor met uitgestrekte landbouwgronden. Landbouw is er samen met vele koffie-, suikerriet-, en tabaksplantages de belangrijkste bron van inkomsten. De vaak nog ongerepte natuur telt vele indrukwekkende grotten, valleien, natuurparken en meren met een uitzonderlijke fauna en flora.

Prachtige architectuur

Als je in Havana je eerste voet aan de grond zet sta je versteld van de rijke architectuur van de Cubaanse hoofdstad. Op elke straathoek vind je daar altijd wel iets van terug. Dames roken er typisch Cubaanse sigaren, de echt Havanna Club Rum en de typische latino muziek vullen de straten van de hoofdstad. Op de vele terrassen geniet je van een prachtig uitzicht over het stadscentrum bij een lekkere Mojito of een meer stoere mix met huisgemaakte rum als basisingrediënt. Sinds de terugkeer van de Amerikaanse toeristen is de sfeer in de hoofdstad duidelijk en snel aan het veranderen. Wil je toch nog proeven van de unieke sfeer van Cuba en Havanna in de tijd van het Amerikaanse handelsembargo? Dan moet je je zeker haasten.

Bezienswaardigheden Havana: Plaza de la Catedral

Met zijn immense kathedraal is de Plaza de la Catedral een van de eerste en meest waardevolle bezienswaardigheden Havana waarmee je kennis maakt. Het is een van de meest karaktervolle pleinen van het oude Havana. In 1592 werd er het eerste aquaduct van de stad aangelegd. Het water kwam van het ruim tien kilometer verder gelegen Almerndares. Naast de plaatselijke bevolking moest het ook de bemanning van de vele schepen in de haven bevoorraden. Later, en zeker in de achttiende eeuw, verschenen de eerste architecturale pareltjes. Vandaag staan die er nog altijd naast de imposante kathedraal. Mannen dansen er de ganse dag op de klanken van Cubaanse muziek. Ondertussen voorstellen vrouwen in kleurrijke klederdracht de toekomst van de vele toeristen. Op het plein wordt haast dagelijks een of andere markt georganiseerd waar je prachtige en volledig met de hand vervaardigde kunstwerken koopt voor weinig geld.

Bezienswaardigheden in Havana: het Museum van de Revolutie

Hier verbleef ooit dictator Fulgencio Batista. Vandaag krijg je er uitvoerig het Cubaanse verhaal van de revolutie en de geschiedenis van het land gepresenteerd. Je geniet er zeker van de bouwstijl van dit gebouw. Dat werd tussen 1913 en 1920 gebouwd en er verbleven in totaal 59 presidenten. Naast vele beeldhouwwerken van Juan José Sicre, Esteban Betancourt en Fernand bewonder je er ook vele waardevolle documenten, foto’s en andere herinneringen aan de Cubaanse onafhankelijkheidsstrijd en de moordende guerrillaoorlog. Op het plein tussen de vele bomen vind je vele herinneringen van de invasie van de Varkensbaai. Een neergehaald Amerikaanse spionagevliegtuig en overblijfselen van de Cubaanse aanwezigheid in Ethiopië en Angola zijn andere bezienswaardigheden Havana.

Bezienswaardigheden in Havana: boulevard Malecón

Een van de drukste straten van deze schilderachtige stad is Malecón, acht kilometer lang en gelegen vlak bij de kust. Hier ontdek je de belangrijke bezienswaardigheden van Havana. Dat is het geval met het Castillo de la Real Fuerza en Castillo de San Salvador de la Punta. Bij een woeste zee slaan de hoge golven zelfs over de hoge omheining van de Malecón. Een spektakel dat je niet wilt missen.

Bezienswaardigheden in Havana: Catedral de San Cristobal de la Habana

HAVANA, CUBA – FEB 20, 2016: Catedral de San Cristobal on Plaza de la Catedral square in Habana Vieja

Cuba is een katholiek land en dat merk je overal in de stad. Vooral aan zijn vele kathedralen zoals de Rooms Katholieke Catedral de San Cristobal de la Habana gelegen in het oude stadsgedeelte. De barokke kathedraal telt twee klokkentorens. Binnenin bewonderen je meesterwerken van de Franse schilder Jean Baptiste Vermay. Er liggen ook vele Cubaanse beroemdheden begraven.

Bezienswaardigheden in Havanna: het fort Castillo del Morro

Vanuit dit fort beschermde men de hoofdstad tegen de piraten. Later deed het fort dienst als gevangenis voor politieke gevangenen. Nu is het een ‘piraten museum’. Het museum wordt druk bezocht en tipt om 21 uur vuurt men er een kanonschot af waarmee men duidelijk maakt dat de haven dicht gaat.

Havana bezienswaardigheden: Plaza de la Revolución

Dit plein werd wereldbekend dankzij de vele lange toespraken van gewezen president Fidel Castro. Je ziet er ook het standbeeld van Cubas held José Martí. Er is ook plaats voor vele ministeriële gebouwen en de bibliotheek.

Havana bezienswaardigheden: de Ernest Hemingway route

Winnaar van de Nobelprijs voor literatuur Ernest Hemingway was verliefd op Havana. Veel van zijn meesterwerken schreef hij tijdens zijn verblijf in de Cubaanse hoofdstad. De Ernest Hemingway route brengt je naar zijn woning ‘Finca Vigia’ en andere favoriete plaatsen van de grootmeester waaronder het Hemingway Museum.

Bezienswaardigheden in Havana: La Bodeguita

Hier werd van de eerste Mojito geproefd. Het was de favoriete plaats van vele bekende kunstenaars en schrijvers. Nu nog proef je er de sfeer van toen. Hemingway genoot hier vooral van de Daiquiri zijn favoriete cocktail. La Bodeguita is ook een gewaardeerd visrestaurant.

Wat te doen in Havana: de stad verkennen vanuit een oude taxi

Je kunt de stad van Fidel Castro ook verkennen vanuit typisch Amerikaanse voertuigen uit het midden van vorige eeuw. Vooral oude Cadillac’s worden nu nog altijd als taxi gebruikt. En dan zijn er nog bubble taxi’s, kleine voertuigen van Russische makelij met maar drie wielen en een open dak.

Wat te doen in Havana: een sigarenfabriek bezoeken

Een bezoek aan een typisch Cubaanse sigarenfabriek mag tijdens je verblijf op dit Caraïbisch eiland ook niet ontbreken. Daar worden Cubaanse sigaren nog handgemaakt. Daarvoor zijn de beste bladeren amper goed genoeg om een sublieme sigaar te rollen.

Wat te doen in Havana: de groene vallei Viñales verkennen

Van hieruit geniet je van een ongezien uitzicht over deze groene regio met vele steile kliffen en spectaculaire grotten. Vooral Cuevas del Indio is de moeite waard. Met een bootje kun je hier de ondergelopen grotten bezoeken. In deze vallei zie je zelfs immense muurschildering van kleurige dinosaurussen.