Zon, zee, strand, cultureel erfgoed, mediterraanse keuken, een paradijs voor liefhebbers van geologie: een handgreep uit de talloze bezienswaardigheden in Istrië Kroatië. Overweeg je om een trip te maken naar deze groene parel, lees dan zeker verder. Hier volgen alvast enkele tips over de mooiste toeristische trekpleisters in Istrië:

Bezoek het cultureel erfgoed van Pula

Istrië behoort tot een oogverblindend schiereiland, dat gedeeld wordt met de landen Slovenië en Italië. Gezien de ligging, stammen veel bezienswaardigheden in Istrië Kroatië af uit de Romeinse tijd. Wat je daarvan zeker niet mag missen, is het amfitheater in de stad Pula. Dit theater is het best bewaarde antieke monument van Kroatië en behoort tot één van de grootste Romeinse amfitheaters ter wereld. Het onderscheidt zich bovendien van de andere arena’s omdat het het enige theater ter wereld is waarvan alle drie de verdiepingen en de vier hoektorens, sinds de oprichting nog intact zijn. Als je honger voor cultuur hierna nog niet gestild zou zijn, kan je in dezelfde stad ook je hartje ophalen in de Tempel van Augustus of De Boog van de Sergii. Strelingen voor het oog gegarandeerd.

De stad Poreč

Het cultureel erfgoed brengt echter nog meer bezienswaardigheden in Istrië met zich me. Een tweede stad die hier zeker waar voor zijn geld zal leveren is Poreč. Hier kan je bijvoorbeeld de Mozaïeken in de Eufrasiusbasiliek bezoeken. Deze basiliek staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. De muren en vloeren zijn bijzonder mooi versierd met mozaïektaferelen uit de Byzantijnse periode. Ook het Zuccato paleis, Het House of Two Saints, Het Maraforplein en de Tempel van Jupiter in Poreč zijn zeker een bezoekje waard!

Geologische bezienswaardigheden

De culturele bezienswaardigheden in Istrië zijn zoals reeds vermeld echter niet de enige reden om af te zakken naar Kroatië. Er zijn ook meerdere populaire geologische bezienswaardigheden in Istrië, waaronder de Grotten van Beredine in Poreč, de ondergrondse rivier in Pazin, het Limski-kanaal of de Fantazija steengroeve bij Rovinj. Deze laatste is één van de interessantste steengroeves ter wereld en daarom specifiek bedoeld voor studie in de geologie.

Limski kanaal


Het Limski-kanaal beschikt dan weer over de enige fjord in Europa, die buiten Scandinavië ligt. Het mag echter niet officieel als fjord bestempeld worden, gezien het kanaal niet door een gletsjer gevormd is. Het kanaal biedt ook een adembenemend uitzicht op het beschermd natuurgebied waar het door loopt. Rijzende groene heuvels bewonderen of inspecteren hoe oesters, mosselen en vis gekweekt worden, het kan er allemaal. De rivier beschikt tevens over verscheidene uitkijkposten, waar je dan het schilderachtige landschap ten volle in je kan opnemen.

Wandelen door nationale parken

Voor natuurliefhebbers zijn er naast het Limski-kanaal, nog enkele schitterende toeristische trekpleisters in Istrië. Eveneens beschermde regio’s zijn de nationale parken zoals Brijuni, natuurpark Učka en natuurgebied Kamenjak. De bossen bij Motovun zijn deels beschermd en ook zeker een wandeling waard. Ook noemenswaardig zijn de meer dan 680 verschillende plantensoorten die je kan vinden op de Brijuni-archipel. Je kan er eveneens kuieren tussen de olijfboomgaarden, om dat ultieme mediterraanse gevoel in je naar boven te brengen.

Bezoek eens een proeverij bij een lokale boer

Iets minder voor de hand liggende bezienswaardigheden in Istrië, maar zeker de moeite waard voor wie graag van de plaatselijke mediterraanse keuken geniet, zijn bezoekjes aan lokale boeren. Het zijn niet de grootste toeristische trekpleisters in Istrië, dan wel die plaatsjes die je net iets dichter brengen bij het echte Istrië.
Veel plaatselijke boeren bieden tegen vergoeding een proeverij aan of zelfs overnachtingen. Je kan dan een zweem opvangen van hoe het leven in Istrië er echt aan toe gaat en met volle teugen genieten van de plaatselijke specialiteiten zoals olijven, vijgen, druiven en biologische kwaliteitswijnen. Je gaat je ongetwijfeld voelen als een God in Kroatië.

Hou je je liever bij voor de hand liggende toeristische trekpleisters in Istrië, dan kan je zeker en vast je geluk vinden in de talrijke zonovergoten stranden. Sowieso, wat de reden ook zou zijn om voor deze streek te kiezen: je kan alleen maar winnen bij een vakantie in Istrië.