De prachtige en gevarieerde kleuren, vegetatie en dieren van Oeganda inspireerden Winston Churchill zo dat hij dit Oost-Afrikaanse land de bijnaam ‘de parel van Afrika’ gaf, een naam die sindsdien is blijven hangen. Nadat Oeganda na een onstabiele periode in de jaren tachtig zijn gewelddadige reputatie van zich afschudde, is er veel veranderd. Het heeft met name middelen geïnvesteerd in de ontwikkeling van nationale parken, grotendeels gericht op de herbevolking van dieren in het wild en de bewuste ontwikkeling van infrastructuur om zijn uitgestrekte wildernis toegankelijk te maken.

Hoewel Oost-Afrika bekend staat om zijn dure high-end lodges en activiteiten, is Oeganda goedkoper dan sommige van zijn buurlanden. In een relatief compact en gemakkelijk gebied kan men trektochten maken naar berggorilla’s in de dichte jungle, koffie- en theeplantages bezoeken, ontspannen bij vulkanische meren, door savannes rijden die rijk zijn aan leeuwen en andere dieren in het wild. En het mooiste is dat je dit kunt doen met een klein budget. Zo kun je voor heel weinig geld een motor huren en op ontdekking gaan. Dus, motorhelm op en gaan!

Hoe je geld kunt besparen op transport

Vervoer in Oeganda is er in een breed scala aan openbare en particuliere opties die geschikt zijn voor verschillende budgetten. Openbare bussen en motorfietsen zijn de goedkoopste en meest directe manieren om naar belangrijke bestemmingen te reizen.

Openbare motorfietsen, bekend als boda bodas, zijn spotgoedkoop in gebieden als Jinja en Kampala, maar zijn moeilijker te vinden in landelijke gebieden en rond nationale parken. Hoewel ze de meest kosteneffectieve vorm van transport zijn, tussen de 7.000-8.000 Oegandese shilling, kan er desondanks altijd over prijzen worden onderhandeld. Wees wel voorzichtig bij het gebruik van boda boda’s, omdat ze de reputatie hebben behoorlijk gevaarlijk te zijn. Als je echter goed op let en weet wat je doet, is het een prachtige manier om het land te ontdekken.

Lokale minibusjes, ook wel matatus genoemd, zijn een goedkope, maar niet helemaal gemakkelijke manier om door Oeganda te reizen. Matatus rijdt ook tussen verschillende regio’s in Oeganda, vaak zonder vast schema, en vertrekt zodra de bus vol is. Prijzen zijn uiteraard afhankelijk van de route, hoewel ze over het algemeen rond de 1.000 UGX  liggen. Om er een te pakken, zwaai je gewoon naar een van deze witte bestelwagens vanaf de kant van de weg… maar wees gewaarschuwd: ze zijn meestal krap en erg vol.

Taxi’s zijn de duurste manier om door steden te reizen, maar ook de veiligste. Over prijzen kan altijd worden onderhandeld, maar verwacht tussen de 10.000 en 40.000 UGX te betalen voor een rit, afhankelijk van de afstand en het tijdstip van de dag.

Touringcars, gerund door een aantal bedrijven, worden gebruikt om lange afstanden af ​​te leggen binnen Oeganda en naar andere Oost-Afrikaanse bestemmingen, zoals Mombasa en Kigali. De kosten zijn afhankelijk van de route, maar zijn over het algemeen rond de 50.000 UGX voor een reis van tien uur.

Prive auto

Het huren van een auto is een ideale manier om Oeganda zelfstandig te verkennen en dieper de parken in te gaan waar het openbaar vervoer niet heen gaat. Auto’s zijn te huur met of zonder chauffeur, met of zonder kampeerspullen. Hoewel niet noodzakelijk, kan een chauffeur handig zijn, niet alleen bij het navigeren op wegen met kuilen, maar ook bij het bieden van een schat aan historische en culturele inzichten en bij het spotten van dieren in het wild op safari.