Van alle natuurverschijnselen die er zijn, is het noorderlicht misschien wel het meest bijzondere. Niet vreemd dus dat dit fascinerende spektakel bij veel mensen op het verlanglijstje staat. Echter, wat zijn de beste plaatsen om het noorderlicht te zien en wat is de mooiste plek voor het noorderlicht?

Wat is het noorderlicht?

Het noorderlicht is een natuurverschijnsel dat wordt veroorzaakt door zonnewind. Zeker wanneer er sterkte uitbarstingen zijn van de zon, dan komen er geladen deeltjes in de atmosfeer terecht die in de Polen zeer goed waarneembaar zijn. De hemel licht groenig op en er wordt een adembenemende show in de lucht afgespeeld. Onafgebroken blijf je er naar kijken om het vervolgens als herinnering op te slaan.
Wat is de mooiste plek voor het noorderlicht, vraag je je wellicht af.

De beste plaatsen om het noorderlicht te zien

De beste plek om het noorderlicht te zien, zijn de polen.
Dus alle hooggelegen landen kennen het fenomeen, maar ook op Antarctica is het waarneembaar. Nu reis je niet zo heel makkelijk af naar Antarctica, maar veel landen die in het noorden gelegen zijn, zijn wel goed bereikbaar.

Het noorderlicht is niet het gehele jaar waarneembaar. Wil je een kans maken om het noorderlicht te zien, dan zijn de wintermaanden dé maanden waarop je moet gaan. Immers, dan is het ’s nachts goed donker. Tussen half augustus en begin april heb je dus het beste kans om prachtige plaatjes van dit adembenemende natuurfenomeen te schieten.
De mooiste plek om het noorderlicht te zien is afhankelijk van je wensen, waar je er ook rekening mee moet houden dat het niet elke nacht zichtbaar is.

De top vijf, mooiste plek om het noorderlicht te zien

De beste plek om het noorderlicht te zien is lastig aan te geven, omdat er wat persoonlijke zaken mee kunnen spelen. Denk hierbij aan het budget en de tijd die je hebt om er te verblijven. Ook plekken waar het vol is met toeristen kunnen een rol spelen. De beste plek om het noorderlicht te zien is dus zeer persoonlijk.
Hieronder wel een top 5 van de landen en plaatsen waar je de grootste kans hebt om het noorderlicht te zien en ook het beste.

* IJsland
* Noorwegen
* Lapland (Finland)
* Canada
* Alaska

IJsland
IJsland is misschien wel de mooiste plek om het noorderlicht te zien.
Het is niet alleen goed bereikbaar, maar heeft ook voldoende faciliteiten om je er te vermaken.
Er zijn trips te boeken.
Voordeel van deze trips zijn, dat de beste plek al uitgestippeld staat om het noorderlicht te zien. Nadeel is dat het vaak groepsreizen zijn en dat er geen garantie gegeven kan worden op het zien van het spektakel.

Noorwegen
Hoewel het in het hoge noorden van Noorwegen bijzonder koud kan zijn is de kans dat je het noorderlicht daar ziet optimaal aanwezig. Net als in IJsland zijn er faciliteiten. Op deze manier kan je het fenomeen combineren met een onvergetelijke reis.
Boek je een wat langere periode, dan is de kans zeer groot dat je het ook echt zal gaan zien.

Lapland (Finland)
Lapland, het land van de Kerstman. Bij wie spreekt dat niet tot de verbeelding. Sneeuw, kou, rendieren en niet geheel onbelangrijk een hele grote kans om daar het noorderlicht te zien.

Canada
Het komt misschien niet meteen in je op, maar ook Canada is een goede plek om het noorderlicht te kunnen zien.

Alaska
Ook niet bepaald voor de hand liggend is Alaska. Prachtig landschap, dun bevolkt, maar in staat om verpletterende herinneringen bij jou achter te laten.
Met kou heeft het noorderlicht niets te maken, hoewel het op Alaska bijzonder koud kan zijn.

Zo zie je maar. De beste plaatsen om het noorderlicht te zien zijn echt afhankelijk van wat je zelf precies wilt. Vind dit goed uit, kies je locatie en onthoud dat het niet elke nacht zichtbaar is.

Het is het waard!
Wat is de mooiste plek voor het noorderlicht, blijft dus afhankelijk van je eigen wensen.
Zie je het eenmaal dan zal je betoverd raken en natuurlijk wil je dat allemaal op beeld hebben, om nadien nog terug te kunnen kijken.
Leg echter de camera of smartphone heel even neer en laat het ook echt tot je doordringen. Het is het waard!