Nederland is het dichtst befestivalde land ter wereld, en wij zijn ook wereldkampioen in het organiseren hiervan. Van over de hele wereld wordt bestudeerd hoe wij al dit moois opzetten en weer afbreken. De afgelopen 5 jaar kwamen er al 200 festivals bij, waardoor Nederland zich de absolute koploper op het gebied van feestvieren mag noemen. Wil jij de zomer van je leven beleven? Dan hoef je dus niet de hele wereld over te vliegen, maar je kunt gewoon gaan festivallen in ons eigen land! In deze blog lees je tips voor een onvergetelijk festival, maar ook evenementen die je niet mag missen.

Spullen die je niet mag vergeten:

1. Een handige tas

Festivals duren vaak een hele dag, een weekend of zelfs meerdere dagen. Uiteraard wil je veel spulletjes meenemen, zoals een zonnebril, zonnebrand, portemonnee, telefoon of bijvoorbeeld een poncho. Al deze spullen kun je natuurlijk niet in je broekzakken kwijt, maar het meezeulen van een grote rugtas is natuurlijk ook niet fijn. Daarom zijn de zogenaamde buiktasjes of crossbody tassen enorm populair. Je kunt altijd bij de inhoud van deze tassen, omdat ze voor je lichaam hangen. Dit is ook handig om diefstal tegen te gaan, want je hebt altijd je ogen op de inhoud van de tas. 

2. Een powerbank

Vaak zijn er oplaadpunten aanwezig, maar kun je je telefoon niet zo lang missen of ben je bang voor diefstal? Neem dan een eigen powerbank mee. 

3. Eigen wc-papier/wegwerp washandjes

Op de toiletgebouwen en in de douchehokjes is het vaak super druk en het kan er ook erg smerig zijn. Wanneer je je eigen wegwerp washandjes en toiletpapier meeneemt kun je je zelf altijd en overal opfrissen.

4. Een gave festival outfit

Festivals zijn net megagrote catwalks. Iedereen trekt z’n meest gekke en gewaagde outfits aan, want op een festival kun je iedereen zijn wie je wilt! Op een festival leg je vaak grote afstanden af en je schoenen krijgen dus veel te verduren. Om deze reden is het verstandig om stevige schoenen mee te nemen die daarnaast ook stijlvol zijn. Ga je naar een meerdaags festival, kies dan vantevoren goed je outfits uit, want het is zonde om overbodige kleding mee te nemen. Ga ook niet voor stoffen die snel kreuken en verpak je kleding goed, want op de camping heeft je kleding veel te doorstaan.

5. Eigen eten en drinken

Van al dat feesten krijg je natuurlijk honger, maar eten op festivals is vaak erg duur. Neem daarom je eigen eten en drinken mee. Kies voor lang houdbare producten die niet in glas verpakt zitten. Glas wordt namelijk ingenomen bij het betreden van het terrein. Je kunt hierbij denken aan producten als: knakworstjes, koeken, brood bollen, en andere producten die je buiten de koelkast kunt bewaren. Wil je koude drankjes in je tent, bevries deze dan van tevoren thuis en bewaar ze in een koelbox.

Zorg goed voor jezelf

Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat je goed voor jezelf moet zorgen, maar tijdens het feesten schiet onze gezondheid er toch vaak bij in. Vermoeidheid, uitdroging, oververhitting, verbranding en hoofdpijn zijn veel voorkomende klachten bij festivals. Uiteraard hoort dit er een beetje bij, maar deze klachten kunnen wel je festival verpesten. Wat kun je doen om deze klachten te voorkomen of te verminderen?

 • Drink genoeg water; 1 a 2 glazen per uur
 • Slaap lekker lang uit 
 • Neem om het uur een aantal minuten rust
 • Neem 3 maaltijden per dag inclusief groenten en fruit
 • Smeer je goed in en zoek af en toe de schaduw op

Net zo lekker slapen als thuis

Een goede tent

Na afloop van festivals worden super veel tenten achtergelaten, omdat deze kapot of erg smerig zijn. Neem dus nooit een dure tent mee, maar zorg er wel voor dat deze stevig en makkelijk op te zetten is. Een goede festivaltent klapt uit zichzelf uit of is binnen een mum van tijd te bevestigen. Er zijn ook tenten die speciaal zijn ontworpen voor festivals, doordat ze geen daglicht doorlaten. Hierdoor kun je ook overdag nog een extra dutje doen.

Een goed luchtbed

Sommigen festivals duren een weekend of zelfs meerdere dagen, waardoor het handig is om op het festivalterrein te slapen. Eenmaal aangekomen in je tentje slaap je op zo’n hard koud matje die behoorlijk je festival feeling kan verpesten. Zorg er dus voor dat je een comfortabel en praktisch luchtbed hebt, zoals een Intex luchtbed. Deze luchtbedden slapen zeer comfortabel, omdat ze lekker dik zijn en zijn voorzien van een bepaald weefsel in het binnenwerk. Bovendien pomp je de luchtbedden makkelijk op met een pomp of bij sommige zelfs met een ingebouwde voetpomp. Slaap je met z’n tweeën? Kies dan voor een 2 persoons luchtbed, want samen slapen is natuurlijk altijd gezelliger!

Een goede slaapzak

Een goede slaapzak is van essentieel belang. Wil jij niet wakker worden in een snikhete tent met een slaapzak die helemaal aan lijf plakt, kies dan een goede slaapzak uit! Een goede slaapzak heeft een ademende stof en ventileert dus goed tijdens het slapen. Daarnaast zijn sommige slaapzakken waterafstotend, zodat het knoeien van drinken geen probleem hoeft te zijn.

De juiste plek voor je tent

De juiste spot voor jouw tent is erg belangrijk! Waar je het beste kunt kamperen is erg persoonlijk. De een wil het liefst zo dicht mogelijk bij het festivalterrein slapen en de ander heeft liever wat meer rust en ruimte. Een belangrijke tip: kies een plek die ver van de hoofdpaden af ligt. Hierdoor heb je minder last van dronken luidruchtige festivalgangers die over je tent heen vallen. Een plekje dicht bij het festivalterrein is natuurlijk erg leuk, maar vaak ook de plek met het meeste lawaai. Heb je behoefte aan meer rust en comfort? Kies dan een plek die iets verder bij het festivalterrein vandaan ligt. Kijk voordat je jouw tent op zet ook even of je een schaduw plekje kunt vinden. Zodat je ‘s ochtends niet je tent uit zweet.  

Waar moet ik heen deze zomer?!

Uiteraard zijn er mega veel leuke festivals door heel Nederland iedere zomer, maar hieronder noemen we een paar van de meest bekende.

House, techno en EDM liefhebbers:

 • Amsterdam open air
 • Awakenings – Spaarnwoude
 • Welcome to the future – Amsterdam

Pop en rock liefhebbers:

 • Paaspop
 • Pinkpop
 • Central park festival – Utrecht
 • Parkpop Den Haag
 • Lowlands – Biddinghuizen

Jazz liefhebbers

 • North Sea Jazz Festival – Rotterdam

Hiphop liefhebbers:

 • Woo Hah! – Hilvarenbeek
 • Appelsap – Amsterdam
 • Amsterdam open air