Spanje heeft voor ieder wat wils. Foodies en cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de Spaanse steden, zonaanbidders vind je aan de Costa Brava of de Costa Blanca en wandelaars kunnen hun hart ophalen in de vele natuurgebieden die Spanje rijk is. Ook voor de wijnliefhebbers valt er heel wat te beleven in het land waar de rioja en cava vandaan komen. Gaat jouw hart sneller kloppen van wijn proeven in een prachtige groene setting? We stelden een mooie route door de belangrijkste wijnstreken van Spanje voor je samen. Reis jij met ons mee?

De bakermat van de Spaanse wijnproductie

Wist je dat de Spanjaarden al vóór de Romeinse tijd begonnen met wijn produceren? In diverse regio’s van het land verbouwden de Feniciërs druiven. De wijnen die ze hiermee produceerden, verkochten ze en exporteerden ze naar andere gebieden. Vandaag de dag is La Rioja het bekendste wijngebied in Spanje. In deze streek wordt zowel rode en witte wijn als rosé gemaakt. Onze route begint in dit befaamde gebied. Bezoek de pittoreske plaats Logroño, ook wel bekend als de wijnhoofdstad van de Rioja. Deze stad grenst aan de wijnvelden en ligt aan de oever van de rivier de Ebro. Halverwege september wordt hier het jaarlijkse oogstfeest gehouden. Maak een wandeling door de stad en breng een bezoek aan het museo de La Rioja, waar je leert over de geschiedenis van de regio. Na een bezoek aan het museum is het tijd om je smaakpapillen de kost te geven. Proef lokale wijnen in één van de vele bodega’s in de omgeving van Logroño. Veel van deze wijnhuizen bestaan al sinds de negentiende eeuw. Ze hebben een rijke geschiedenis op het gebied van wijn maken. 

De parels van de Rueda en de Ribera del Duero

De volgende bestemming op onze wijnroute is de Rueda regio. In deze streek groeit de Verdejo druif, waar de soepele witte Verdejo wijn van wordt gemaakt. Deze wijn, één van de favorieten onder Nederlanders, wordt ook wel de ‘parel van de Rueda’ genoemd. In deze regio vind je niet alleen Middeleeuwse bodega’s, maar ook moderne wijnmakers die het vak blijven innoveren. Combineer je bezoek aan de wijnhuizen met stops in de historische steden Salamanca, Valladolid, Ávila en Segovia. Nadat je je hebt ondergedompeld in de Rueda en alles wat deze streek te bieden heeft, is het tijd om het naastgelegen gebied de ‘Ribera del Duero’ te verkennen. Dit gebied is vernoemd naar de rivier die er dwars doorheen stroomt. Bereid je voor op nog meer vergezichten over de uitgestrekte wijnvelden, oude dorpjes en Middeleeuwse kastelen. Wissel wijnproeverijen af met een wandeltocht door de groene omgeving of een wijnbad in één van de spa’s in deze streek. Wedden dat dit een onvergetelijke rondreis door Spanje wordt!

Heb jij al zin gekregen om je reis te boeken? Met deze tips wordt het sowieso een geweldige reis.