Bierbrouwerijen in België
België is een prachtig vakantieland, met veel bezienswaardigheden tussen de kust en de Ardennen, maar de bierbrouwerijen zijn historisch, ambachtelijk en een schitterende attractie om te bekijken. In deze blog een kleine greep uit wat bijzondere Belgische bierbrouwerijen.
Geschiedenis
Wist je dat achthonderd jaar geleden monniken in België al bier brouwden? Echter het bier wat ze in de Middeleeuwen hadden leek in niets op het huidige bier. De smaak was anders, het bevatte geen hop, en er zat nog geen koolzuur in. Laat staan dat er echt middeltjes inzaten om de smaak te verbeteren. Ook al is dat tot op zekere hoogte; Belgisch bier is zuiver en eerlijk. Anders als Amerikaans bier waar van alles inzit om de geur en smaak te verbeteren. Uiteindelijk is achthonderd jaar een lange tijd, en dat oude ambachtelijke is in België te zien.
Start van de reis
Leuk is om te beginnen aan de kust. Blankeberge is een badplaats waar je flink kan feesten. En om daarna verder te reizen. Vanaf de Belgische kust naar Brugge is een klein reisje. Brugge is een historische stad met veel toeristische trekpleisters en een bierbrouwerij. De Halve Maan met het bijzondere biertje de Brugse zot is cultuur. Terecht zijn de mensen aldaar trots op hun brouwerij en hun product. Echter dat merk je door heel België.
Zo ook in Anderlecht met brouwerij Cantillon met de bekende fruitbiertjes. Maar ook de Geuze; een mengeling van Lambiekbieren van verschillende jaren die opnieuw gisten in de fles. Allemaal producten van brouwerij Cantillon, een bedrijf wat al meer als een eeuw bestaat. Na Anderlecht is het niet ver meer reizen naar Antwerpen. De Koninck is ouder als Cantillon maar toch moderner omdat het tien jaar geleden werd overgenomen door Duvel. Je zou denken dat je de leukste bierbrouwerijen in België gezien hebt, maar er is nog meer.
Vervolg van de trip
Door naar Duvel moet een kleine stap zijn na De Koninck op de reis langs de beste bierbrouwerijen in België. Echter Duvel is uniek in z’n soort. Weer is het anders, weer een hele beleving. Dit is ook met Het Anker in Mechelen het geval. En bij bijzondere Belgische bierbrouwerijen hoort bijzonder eten; bij het bier van bierbrouwerij Het Anker kun je een ‘a plate of stoofvlees’ eten; heerlijk! Na zo’n maaltijd kun er weer tegenaan, door naar de Sint-Sixtus-abdij van Westvleteren en brouwerij Sint-Bernardus in Watou. Daarna is het nog niet op met bezoeken van de leukste bierbrouwerijen in België. Helemaal bij de Franse grens in Le Roeulx heb je nog Sint Feuillien waar de vijfde generatie van de familie Friart volgens oud recept abdijbieren brouwt. Bij dit laatste bezoek aan de beste bierbrouwerijen in België ben je gewoon moe van alle informatie. Wat een ambacht, wat een ontwikkeling, wat een vindingen.
Tijd voor rust
Na zo’n reisje langs de leukste bierbrouwerijen in België kijk je heel anders tegen een pilsje aan. En daar kun je nog even van genieten in de Ardennen. Daar zijn ook de nodige bezienswaardigheden maar ongetwijfeld wil je lekker luieren na al die indrukken. Na feesten aan de kust heb je zeven bijzondere Belgische bierbrouwerijen gezien, en als laatste wil je rustig wandelen. En België zal je altijd blijven herinneren als een fijn vakantieland met vriendelijke mensen en een rijke cultuur. Achthonderd jaar bier brouwen, dat heeft België veel goeds gebracht. Misschien zijn de leukste bierbrouwerijen in België wel de aller leukste in de wereld? In ieder geval kun je na deze trip iedereen een bezoekje aan de beste bierbrouwerijen in België aanraden. Je zal onder de indruk zijn van België en hun ambachtelijk gebrouwen bieren en de bijzondere Belgische bierbrouwerijen. En stilletjes hoop je dat de Belgen nog achthonderd jaar bier blijven brouwen.