Een citytrip kan heerlijk zijn. Even een paar dagen er tussenuit, waarbij je nieuwe impressies op doet en leuke dingen ontdekt. Echter kan een citytrip ook erg vermoeiend zijn. Je bent de hele dag aan het lopen en zeker als je niet goed voorbereid aan een citytrip begint, dan kun je weleens te veel meters maken op zoek naar bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. Beter dus goed voorbereid op pad en dat is nu precies waar we je mee helpen als je een keer een paar dagen naar Haarlem wil gaan. Daarom hieronder onze tips voor de leukste plekjes in Haarlem.

Bezoek de zaterdagmarkt

De meeste mensen plannen een citytrip in het weekend. Vaak is er dan het meeste te doen en gedurende de week werken de meesten van ons. Als je Haarlem in het weekend bezoekt, kun je naar de zaterdagmarkt, welke plaatsvindt op de Grote Markt, vlakbij de Sint-Bavokerk. Het is een ietwat hippere markt dan andere zaterdagmarkten: er zijn producten uit de hele wereld verkrijgbaar, zoals Arabisch, Italiaans en Spaans. Sla vooral het bio-straatje niet over, dit is een deel van de markt met louter biologische producten.

weekend weg in Haarlem

Deze kerk in Haarlem is zeker de moeite waard om te bezoeken

In Haarlem vind je in en rond het centrum een aantal interessante kerken die de moeite waard zijn om te bezoeken. Op de Grote Markt vind je de Grote Kerk, ook wel de Sint-Bavokerk genoemd. De 78 meter hoge houten, met lood beklede toren valt je al van ver op. De 14e eeuwse kruiskerk fungeert als rustplek van enkele bekende Haarlemmers, waaronder Frans Hals en Willem Bilderdijk. De kerk huisvest onder andere het beroemde Müllerorgel, waar Mozart ooit als kind alle registers opentrok, en het graf van meester schilder Frans Hals. Dit indrukwekkend Müller-orgel is het meest afgebeelde instrument ter wereld en beslaat maar liefst de volledige westmuur van de kerk en meet bijna 30 meter. Hoewel het gebouw een onstuimige geschiedenis met ernstige brandschade kent, is haar schoonheid onaangetast gebleven.

leukste plekjes van Haarlem

De leukste plekjes van Haarlem: Frans Hals Museum

We noemden hem hierboven al, Frans Hals. In het Frans Hals Museum ontmoet het ‘oude en het nieuwe’ elkaar. Een museum over de Gouden Eeuw in Haarlem. De Gouden Eeuw kwam er doordat er kunstenaars gevlucht waren uit het Vlaanderen bij de Val van Antwerpen. Frans Hals kwam ook uit Vlaanderen maar verhuisde al snel naar Haarlem. In het museum bewonder je historische artistieke werken van. de Haarlemse meester schilder Frans Hals zelf. Je kan er ook een filmpje bekijken over het levensverhaal van de befaamde schilder. Het is de thuisbasis van ’s werelds grootste Frans-Hals collectie.

Shopping, de gouden straatjes van Haarlem

Haarlem werd  al enkele keren uitgeroepen tot beste winkelstad van Nederland! Duik daarom in één van de zeven gouden pittoreske straatjes met een enorm aanbod aan winkels. Van hippe conceptstores tot fijne woonwinkels. Voor ieder wat wils! Nog leuker, de winkels zijn ook open op zondag en je kan ook altijd een Shopping Night bijwonen waarbij je tot middernacht kan winkelen onder het genot van live muziek!

De leukste plekjes van Haarlem

Ga voor een rondvaart op het Spaarne, of huur zelf een bootje

De rivier Spaarne is al eeuwenlang een belangrijke levensader voor Haarlem. Ideaal dus om de stad te ontdekken. Vaar mee met een rondvaartboot of huur een bootje en geniet van de Haarlemse grachten, de historische herenhuizen, de bijzondere molens, de terrasjes langs het water en het uitzicht op de prachtige monumenten.