Jordanië is de perfecte bestemming voor reizigers die van afwisseling houden. Het heeft alles te bieden. Een rijke, eeuwenoude geschiedenis, beeldschone woestijnen, een bijzondere cultuur en en een overheerlijke keuken. Alle ingrediënten voor een top reis.

De meeste rondreizen door Jordanië duren een dag of tien. In principe kun je in die tijd alle hoogtepunten zien. Wil je het land écht ervaren, neem dan lekker de tijd en ga twee weken. Dat is absoluut de moeite waard!

Relaxed starten in Amman

Er is ontzettend veel moois te zien in Jordanië. Een gemakkelijke start is de hoofdstad Amman. Daar maak je gelijk kennis met de Islam in de Blue Mosque en zie je in de Citadel de eersten van vele bijzondere archeologische schatten die het land rijk is. Houd je van archeologie? Maak dan je borst maar nat!

Beeldschone Romeinse stad

Amman is de uitvalsbasis voor een bezoekje aan Jerash. Dit is een van de best bewaarde Romeinse provincie steden ter wereld. Je kunt alles terugvinden in deze adembenemend mooie stad: een marktplein, winkels, tempels, woningen en amfitheaters.

Niet ver bij Jerash vandaan ligt het Islamitische kasteel Ajloun, dat ook al zo goed bewaard is gebleven. Dit kasteel was in de 12e eeuw een verdedigingspost tegen de aanvallen van de kruisvaarders uit het zuiden en het westen.

Het mysterieuze woestijnkasteel Qsar Hraneh

Vanuit Amman kun je ook de woestijn in voor een bezoekje aan het woestijnkasteel Qsar Hraneh. Hoewel het een kasteel wordt genoemd is het dat eigenlijk niet. De torens kunnen namelijk niet bemand worden en zijn puur ter decoratie. Men vermoedt dat het gebouw diende als ontmoetingsplaats tussen de Omajjadische heersers en de lokale bedoeïenen leiders of als karavanserai.

Waar Mozes het beloofde land zag

Mount Nebo, of de Neboberg, is volgens de Bijbel de plaats waar Mozes uitkeek over het Beloofde Land, nadat hij zijn volk 40 jaar lang door de woestijn had geleid. Deze plek is niet alleen belangrijk voor de Christenen, de Joden en de Moslims. In het nabijgelegen plaatsje Madaba kun je in een kerk de Madaba map bekijken. Dit is een landkaart uit de 6e eeuw die gemaakt is met mozaïeksteentjes.

Kerak Castle

Kerak Castle is een van de bekendste kastelen van Jordanië en een absolute aanrader. Je kunt rustig twee uur uittrekken om dit imposante kruisvaarderskasteel te bekijken, want het is een gigantisch bouwwerk. Het kasteel had een belangrijke rol tijdens de kruistochten.

Montreal

Montreal is ook zo’n mooie ruïne van een strategisch gelegen kruisvaarderskasteel die zeker een bezoekje waard is. Het kasteel werd in 1115 gebouwd en lag langs een route waarover pelgrims en karavanen van Syrië naar Arabië trokken.

Het adembenemende wereldwonder Petra

Zelfs als je twee dagen uittrekt voor het bezichtigen van Petra, kun je niet alles zien. Zo groot is het. De volstrekt unieke stad is gebouwd door de Nabateeërs. Het waren kunstliefhebbers, die bouwstijlen van de Grieken, Romeinen en Egyptenaren hebben overgenomen, met een beeldschoon resultaat. Rond 106 na Christus werd de stad veroverd door de Romeinen. De functie van de stad is onduidelijk. Wetenschappers zijn er niet over uit of het alleen een heilige plaats was, of ook een welvarend handelscentrum.

Slapen in de woestijn

Een andere aanrader is overnachten in de Wadi Rum woestijn. Dat doe je in een soort bedoeïenen stijl glamping. Je slaapt dan heel romantisch in een tent, maar wél met eigen wastafel en toilet. Vanaf die locatie maak je vervolgens een tour per Jeep door de adembenemend mooie woestijn.

Dobberen in de Dode Zee

Reis je door Jordanië dan moet je ook even een stop maken bij de Dode Zee, omdat het een unieke ervaring is om daarin rond te drijven. Het extreem zoute en glibberige water zorgt dat je blijft dobberen. Zorg wel dat je zwemschoenen aantrekt, want het geharde zout op de bodem is zo scherp als een spijkerbed!

Bijkomen van alle cultuur

Een rondreis door Jordanië zit vol met indrukken, cultuur en historie. Het is dan ook fijn om je reis af te sluiten met een paar dagen ontspannen in een luxe resort aan de Rode Zee. Het voordeel van een langere reis is dat je ook gemakkelijk een paar dagen relaxen kunt inplannen, voor je weer terug reist naar huis. Die paar dagen relaxen zijn zeker geen overbodige luxe. Het Islamitische land is dan wel heel tolerant, een duik in het zwembad zit er buiten het resort aan de Rode Zee niet in. Ben je een echte zwembad-fan? Dan is het de moeite waard om ofwel later in het jaar nog een zon-zee-strand vakantie mee te pakken of een opzetzwembad neer te zetten in je tuin, voor tijdens warme dagen in ons eigen land.