Het authentieke Spanje is een geliefde vakantiebestemming onder veel Nederlanders… En wij snappen wel waarom. Kies bijvoorbeeld voor een vakantie in oktober om de drukte van het hoogseizoen te vermijden. Heerlijk eten, vriendelijke locals, prachtige natuur en zomerse temperaturen; Spanje is top! Het land kent ook ongekend veel pittoreske (berg)dorpjes die echt een bezoekje waard zijn tijdens je vakantie in Spanje. We hebben de mooiste dorpjes van Spanje voor je op een rijtje gezet!

Albarracín

Het middeleeuwse Albarracín staat met stipt op de eerste plek. Dit dorpje is in Spanje namelijk verkozen tot het mooiste dorp van het land. Een stad met meer charme, geschiedenis en schoonheid is moeilijk te vinden. Slenter door de smalle straatjes en bewonder de kleurrijke huisjes.

Santillana del Mar

Het iets grotere dorp Santillana del Mar is een lust voor het oog. Dit komt mede door de goede staat van de gebouwen in het dorp. Veel Spanjaarden zouden een moord doen om hier te mogen wonen… De sfeervolle straatjes, prachtige herenhuizen en vele bloemen zorgen voor een romantische sfeer. Het dorp dankt haar bekendheid ook door de Altamira grotten die zich in de omgeving bevinden.

Cudillero

Dit imposante vissersdorpje is ‘s zomers een grote trekpleister onder toeristen. Het dorp zou net een schilderij kunnen zijn, zó mooi is het… Buiten de zomermaanden, bijvoorbeeld tijdens een vakantie in november, kun je hier in alle rust rond wandelen. Loop bijvoorbeeld naar de top van de heuvel om te genieten van een prachtig uitzicht.

Villajoyosa

Villajoyosa is een kleurrijke badplaats dicht bij het bekende Valencia en Benidorm. Mede door de fantastische ligging aan zee is deze plek de laatste jaren uitgegroeid tot een populaire toeristenbestemming. Ook worden er veel excursies georganiseerd. Villajoyosa is zeker een bezoekje waard!

Júzcar

We sluiten het lijstje af met het bijzondere dorpje Júzcar. Vroeger was Júzcar nog een typisch wit bergdorpje in Andalusië. Daar kwam in 2011 verandering in toen het dorpje werd uitgekozen als locatie om de film The Smurfs 3D te promoten. Het resultaat? Het hele dorp (175 huizen) werd blauw geverfd! Na de film zouden de huizen eigenlijk weer wit geverfd worden, tot de bewoners hier een stokje voor staken. Het blauwe dorp is namelijk uitgegroeid tot een ware toeristen trekpleister.