Een bezoek aan Griekenland mag in een roadtrip door Europa niet ontbreken. De Griekse eilanden zijn immers de ideale bestemming voor wie even tot rust wil komen. Je kan er zonnekloppen op prachtige zandstranden aan het helderblauwe water van de Middellandse Zee of er het rijke Griekse verleden ontdekken. Griekenland telt echter een paar duizend eilanden. Ze zijn allemaal uniek en hebben hun eigen charme. Welk eiland moet je kiezen voor een geslaagde vakantie? Welk eiland maakt het afreizen naar Griekenland echt de moeite waard? De volgende drie eilanden hebben gemeen dat ze nooit ontgoochelen.

Kreta

Kreta is het grootste Griekse eiland en biedt bezoekers zowel natuur als cultuur. De berg Ida, de legendarische geboorteplaats van de god Zeus, torent er boven de ruige kloven en de rustieke valleien met olijfbomen uit. Op zoek naar prachtige stranden en adembenemende vergezichten? Dan is Kreta de ideale bestemming. Liever wat cultuur? Kreta was de bakermat van de Minoïsche beschaving. Bezoek Phaistos en het paleis te Knossos. Heraklion is beroemd om haar prachtige Venetiaanse en Ottomaanse architectuur.

Santorini

Dit eiland met haar zwarte stranden is beroemd om de pittoreske dorpjes met witte huisjes en blauwe daken die op de kliffen zijn gebouwd. De panorama’s te Oia, een schilderachtig dorp met soms erg smalle straatjes, zijn prachtig. De rest van het eiland mag er echter ook wezen. Santorini telt een aanzienlijk aantal wijngaarden waar de Asyrtiko, een lokale witte wijndruif, wordt geteeld in de rijke vulkanische ondergrond. Te Santorini bevinden zich de restanten van de Minoïsche nederzetting Akrotiri, soms het Pompeï van Griekenland genoemd.

Mykonos

Dit eiland wordt wel eens het Griekse Ibiza genoemd. Mykonos telt immers een groot aantal bars en discotheken. Liefhebbers van hippe stranden en een bruisend nachtleven komen op het eiland steevast aan hun trekken. Mykonos is echter meer dan een mondaine plek met een besmettelijke vakantiesfeer. De ronde, witte windmolens van Mykonos getuigen van het agrarische verleden en verschaffen het eiland een bijzondere uitstraling. Liefhebbers kunnen de molens te Chora bezoeken. Verder bevat Mykonos naast enkele musea een relatief groot aantal idyllische kerken en kapellen. De Armenistis-vuurtoren in het noordwesten van het eiland is zeker een bezoekje waard.