De mooiste plekjes van Zanzibar

Zanzibar is een eiland in de Indische Oceaan, aan de oostkant van Afrika. Het eiland hoort bij Tanzania en ligt op ongeveer 50 kilometer afstand van het vasteland. Er wonen ongeveer 800.000 inwoners die voornamelijk leven van de specerijteelt en toerisme. Het eiland wordt door de bezoekers vaak gecombineerd met een bezoek aan de wildparken van Tanzania. Ben je van plan een reis te maken naar Tanzania en Zanzibar, dan hebben we hier enkele tips met bezienswaardigheden Zanzibar.

Top 10 bezienswaardigheden Zanzibar

Het oude centrum Stone Town

Tot de mooiste plekjes op Zanzibar hoort zeker Stone Town. Dit is het historisch centrum van Zanzibar stad. Unesco heeft het gehele oude centrum opgenomen op de Werelderfgoedlijst. Het dankt zijn naam aan het feit dat alle huizen zijn gebouwd van koraalsteen. Een bezoek aan Zanzibar is niet compleet zonder de winkels, terrassen en markten van Stone Town te bezoeken.

Mooie bezienswaardigheden Zanzibar; Jozani national Park

Een bekende bezienswaardigheden op Zanzibar is Jozani National Park. Het park, met een omvang van 50m2 is het enige nationale park van Zanzibar. Het park dankt zijn populariteit vooral door de Zanzibarfranjeaap. Dit is een inheemse apenras met een zwart, wit en rode vacht. De apen zijn niet bang voor de bezoekers waardoor ze gemakkelijk te fotograferen zijn. Minder eenvoudig te spotten zijn de andere aapsoorten, katachtigen en kleine herten. Een deel van het park bestaat uit het laatste stuk jungle. Dit gedeelte is niet toegankelijk voor bezoekers.

Bezoek Prison Eiland

Tot de Zanzibar bezienswaardigheden hoort Prison Island. Oorspronkelijk gebouwd door de Portugezen is de gevangenis nooit in gebruik genomen. Bezoekers komen vooral naar het eiland om de landschilpadden te zien die oorspronkelijk afkomstig zijn van de Seychellen eilanden. Ook het gouverneursverblijf en de witte stranden hebben een aantrekkelijke uitstraling op de bezoekers.

Een stukje Queen

Het Mercury House hoort tot eeen van de meest aparte Zanzibar bezienswaardigheden. Dit is het huis waar Freddie Mercury, de zanger van Queen, zijn eerste levensjaren heeft doorgebracht. Het huis staat aan de Kenyatta Road en is momenteel gebruik als appartementencomplex, waardoor het niet van binnen is te bezichtigen. De 2 displays en gouden plaketten boven de deur horen wel tot een van de meest gefotografeerde plaatsen in Stone Town.

Winkelen bij The Old Fort

The Old Fort, in het historische centrum van Stone Town is een historische bezienswaardigheden op Zanzibar. Het fort is gebouwd in de 17e eeuw door de toenmalige overheersers uit Oman. Het zou de stad moeten beschermen tegen de Portugezen. De geschiedenis laat zien dat dit niet is gelukt. Dit oudste gebouw van de stad is momenteel in gebruik voor winkels en restaurants. De binnenplaats is regelmatig in gebruik voor evenementen en concerten.

Het Paleis van de Sultan

Een van de bekendste Zanzibar bezienswaardigheden is het Paleis van de Sultan. Het is gebouwd in Stone Town aan het einde van de 19e eeuw. Op deze plaats stond eerder een ander paleis dat tijdens de revolutie is verwoest. Momenteel is het in gebruik als museum. Op de begane grond zijn schilderijen te zien van keizerin Sissi van Oostenrijk (Elisabeth van Beieren). Ook meubelen en gebruiksartikelen van de Sultan zijn hier te bezichtigen. Het uitzicht vanaf de balkons is erg mooi.

De onderwaterwereld van Zanzibar

De koralen langs het eiland horen tot de mooiste plekjes op Zanzibar. Het is een van de meest populaire plaatsen voor duikers en snorkelaars ter wereld met een zicht tot 60 meter. De koralen zijn onaangetast en zeer gevarieerd van vorm en kleur. De vele soorten gekleurde vissen zijn met een onderwatercamera eenvoudig vast te leggen. Het is mogelijk om zeeschildpadden, roggen en tonijnen te spotten.

Kruiden en fruit van het eiland

De kruidentuinen is een van de mooiste plekjes van Zanzibar. In deze ‘Spice Garden’ krijg je uitleg over de vele soorten kruiden en vruchten van het eiland. Nog meer als het toerisme is de kruidenhandel zeer belangrijk voor de economie van Zanzibar. De gasten worden rondgeleid door een gids en mogen alle soorten kruiden en fruit zelf proeven.

Coral Cave

Coral Cave hoort tot de mooiste plekjes op Zanzibar. Op ongeveer 20 kilometer van de hoofdstad is dit waarschijnlijk de eerste woonplaats van de oorspronkelijke bewoners. Naast beschutting tegen de elementen zorgde het zoete water in de grot voor het nodige drinkwater. De grot is open voor bezoekers.

Beleef de markt van Stone Town

Een levendige bezienswaardigheden op Zanzibar is de markt van Stone Town. Hier lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Onoverdekte kramen met vis, vlees en kleurrijke stalletjes zorgen voor fotogenieke mogelijkheden en een onvergetelijke geur. De inwoners van de stad mogen de markt graag bezoeken voor hun dagelijkse boodschappen.