Het Zweedse woord allemansrätten betekent ‘recht van toegang voor het publiek’ en komt er op neer dat het mogelijk is om in heel Zweden in het wild te kamperen! Maar wat zijn de beste plekken om dit te doen? Hieronder hebben we enkele van de beste voor je uitgekozen!

Upplandsleden: een van de mooiste plekken om wild te kamperen in Zweden

De Upplandsleden is een wandelroute van 400 kilometer in de provincie Upplands. Daar vind je zwemplekken langs de inhammen van het Mälarenmeer in het zuiden en de Dalälven-rivierarchipel in het noorden. Dit is een mooie gelegenheid om Uppland te verkennen en heerlijk door bossen en langs meren te wandelen. Je mag je tent 24 uur lang overal neerzetten, zolang je je aan de regel “niet storen, niet vernietigen” houdt.

De mooiste plekken in Zweden om wild te kamperen

Fulufjället

Het nationale park Fulufjället ligt in Dalarna, dicht bij de Noorse grens en ongeveer 25 km ten westen van Särna. Het park is ideaal voor liefhebbers van grote open ruimtes en canyons. Je vindt er ook Njuperskär: de hoogste waterval van Zweden. Er zijn drie zones beschikbaar voor het wildkamperen, met als enige voorwaarde dat je afstand houdt van de overnachting cabines en je afval meeneemt als je vertrekt. Er zijn veel ingangen, dus kies eerst uit een van de talrijke wandelroutes. Houd er rekening mee dat er geen openbaar vervoer is vanaf de dichtstbijzijnde bushalte in Särna naar Fulufjället.

Gotland: een van de beste bestemmingen in Zweden in de zomer

Gotland is het grootste eiland van Zweden en ligt in het midden van de Oostzee aan de zuidoostkust. Het staat bekend als de perfecte bestemming in de zomer, vanwege de overvloed aan bloemen en vogels, zandduinen, lange stranden en de middeleeuwse stad Visby, die sinds 1995 op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het is ook de perfecte plek voor een fietstocht! Zet je tent overal op en houd er rekening mee dat je uit de buurt van huizen blijft.

De mooiste plekken in Zweden

Skuleskogen Nationaal Park

Skuleskogen is een van de 29 nationale parken in Zweden, gelegen in de provincie Västernorrland, aan de kust van de Oostzee in het noorden van Zweden. Umeå ligt op 130 kilometer afstand en Sundsvall op ongeveer 120 kilometer, dus het is dicht bij twee grotere steden. Dit park herbergt een van de weinige overgebleven oerbossen aan de Zweedse kust, en daarnaast hoge bergen, rotsachtige gronden en een prachtig uitzicht op de zee, meren en bossen. Er zijn hier genoeg plekken om je tent op te zetten, maar je kunt niet meer dan drie nachten op dezelfde plek blijven. Er zijn ook gratis hutten in het park voor als het regent.

Glaskogen

Het natuurreservaat Glaskogen ligt in de provincie Värmland, tussen de gemeenten Årjäng en Arvika in het zuiden van Zweden. Daar kun je genieten van 28.000 hectare aan meren en bossen, samen met een overvloed aan flora en fauna. In het park kun je een kajak huren voor 220 kronen per dag (20 euro), of mountainbiken voor 80 kronen per dag. Overal zijn kampeerplaatsen, huisjes en hutten. Om te overnachten moet je de Glaskogen-kaart (50 kronen per dag) kopen, waarmee je gebruik kunt maken van voorzieningen als openbare vuurplaatsen. Glaskogen is ook erg leuk om te kanoën. 

wildkamperen in Zweden

Skåne

De provincie Skåne ligt in het zuidelijkste punt van Zweden en is de thuisbasis van de steden Malmö, Helsingborg en Lund. Daar kun je de Skåneleden Trail wandelen, een pad van 118 kilometer dat zich uitstrekt over het prachtige landschap, langs de kust en landwegen, over bergkammen, in beuken- en dennenbossen en langs prachtige stranden. Langs het pad vind je veel plaatsen om te wildkamperen. 

Kungsleden

Kungsleden (The King’s Trail) is een wandelpad in het noorden van Zweden (Lapland), tussen Abisko in het noorden en Hemavan in het zuiden, en is ongeveer 440 km lang. Het loopt door het natuurreservaat Vindelfjällen, een van de grootste beschermde gebieden in Europa. Je kunt onderweg zelfs wilde dieren tegenkomen, waaronder rendieren, beren, kleine zoogdieren en bepaalde vogels.

De mooiste plekken om wild te kamperen in Zweden

Het pad werd aan het einde van de negentiende eeuw ontworpen om de landschappen van Lapland toegankelijk te maken: grote rivieren, imposante bergen, berkenbossen, alpenweide. Op zo’n plek zal het geen probleem zijn om een ​​plek te vinden om wild te kamperen. Houd er rekening mee dat vanwege het weer de route het best begaanbaar is en ideaal om te kamperen van begin juni tot eind september.