De natuur kan een overweldigende schoonheid laten zien. Soms gaat het om een ruwe schoonheid, ongerept of juist gehavend door de weersinvloeden. Toch zijn er ook plekken waar de mens invloed heeft gehad en die toch een prachtige natuurlijke schoonheid laten zien. Denk maar aan de lavendelvelden of de uitgestrekte velden met bloembollen, zonnebloemen of kool. De rijstvelden spannen hier misschien wel de kroon. Deze sawa’s zijn niet alleen schitterende natuurgebieden, maar door de speciale structuur creëren ze ook nog eens een indrukwekkend effect.

De mooiste rijstvelden ter wereld

De mooiste rijstvelden zijn een bron van inkomsten voor de lokale bevolking en een lust voor het oog van de toeristen. Ze liggen vaak in een heuvelachtig gebied, ommuurd door een lage wal van leem. Ze worden regelmatig in terrasvorm aangelegd wat de schoonheid van de mooiste rijstvelden nog eens extra benadrukt. We nemen je mee naar de 12 mooiste rijstvelden ter wereld die voornamelijk in Azië te vinden zijn.

Yunnan, China

Hier lijkt de tijd te hebben stilgestaan. De velden worden bewerkt door de lokale Hami bevolking die nog in stammen leeft. Vanaf een hoge heuvel heb je een schitterend 360 graden uitzicht over deze bijzondere velden die zeker onder de mooiste rijstvelden van Azië vallen.

Sapa, Vietnam

Het is misschien wel de mooiste regio van Vietnam, een gebied wat tijdens een bezoek aan dit land eigenlijk niet mag worden overgeslagen. Vanuit het kleine maar toeristische dorpje kun je de omgeving verkennen. De rijstvelden en terrassen worden omringd door bergen en valleien, watervallen en riviertjes en nog een aantal andere traditionele dorpjes.

Chiang Mai, Thailand

Chiang Mai wordt veel bezocht door toeristen, maar vergeet bij een bezoek aan Chiang Mai de schitterende omgeving niet. Juist buiten Chiang Mai komt men een prachtig natuurgebied tegen met de mooiste rijstvelden van Azië.

Mae Hong Son, Thailand

Ook deze natuurschone plek in Thailand is zeker een bezoek waard. Het ligt vlak bij de grens van Myanmar en is omringd door bergen. Het bergdorp is groen, mooi en rustig en omringd door de mooiste rijstvelden. Het is zeker geen druk toeristenoord.

Jatiluwih, Bali, Indonesië

Indonesië heeft veel schitterende rijstvelden, maar deze is zeker een van de mooiste rijstvelden van Azië. Ze staan niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het rijstveld ligt op ongeveer 50 kilometer van Denpasar op een hoogte van 850 meter. Ook het uitzicht is schitterend.

Alborz, Iran

Dit zijn niet echt de mooiste rijstvelden maar wel heel bijzonder. In het Alborzgebergte heeft men een perfect klimaat voor het verbouwen van rijst. Hier wordt dan ook gretig gebruik van gemaakt en werkelijk ieder plekje wordt benut. Met als resultaat dat de rijstvelden hier en daar gewoon tussen de bebouwing door liggen.

Madagaskar, Afrika

Ook in Afrika zijn de mooiste rijstvelden te vinden, zoals op Madagaskar. Ze zijn misschien niet zo mooi groen als in Azië, maar ze liggen wel in een prachtig omgeving. In de buurt van Ambositra.

Kerala, India

Kerala laat een hele andere kant van India zien, zowel op het gebied van de sfeer, de rust en de natuur. Kerala staat bekend om zijn rijstvelden, maar ook om zijn elegante woonboten, de gekruide keuken, mysterieuze rituelen en spectaculaire festivals. In het gebied wonen ook nog wilde olifanten en tijgers.

Tegallalang, Bali, Indonesië

Vlak bij Ubud liggen de bekendste en de mooiste rijstvelden van Indonesië. Ook al staan ze in iedere reisgids vermeld, je mag ze zeker niet overslaan. Het terrassenlandschap is schitterend. Helaas trekt deze bezienswaardigheid ook veel toeristen aan, dus het kan soms wat druk zijn. Ga lekker vroeg, dan valt het nog mee.

Bac Son, Vietnam

Vlakbij de Chinese grens ligt het dorpje Bac Son. Een oogstrelende omgeving met hoge bergen en een schitterend dal. De rijstvelden zijn niet als terrassen tegen de heuvel opgebouwd, maar ze liggen hier juist in een dal. Wil je echt genieten van het uitzicht over de rijstvelden, klim dan naar het topje van de berg. Het gebied is nog vrij ongerept en de rijstvelden vallen zeker onder de mooiste rijstvelden van Azië.

Mu Cang Chai, Vietnam

Ook Mu Cang Chai is een aanrader. Hier liggen de rijstvelden op 1000 meter boven de zeespiegel. Zowel de rijstvelden als de wondermooie omliggende natuur en de unieke cultuur is om nooit meer te vergeten. We kunnen deze rijstvelden gerust een van de mooiste rijstvelden ter wereld noemen.

De mooiste rijstvelden ter wereld: Banaue, Filipijnen

We sluiten af met een echte topper van de mooiste rijstvelden ter wereld. Deze rijstterrassen zijn zo indrukwekkend dat je echt ogen te kort komt. Ze worden ook wel de rijstterrassen van Batad genoemd, naar het gelijknamige dorpje wat tussen de bergen ligt verstopt. Deze rijstterrassen zijn zo groen dat het bijna lijkt alsof ze niet echt zijn. Deze plek is geen druk toeristenoord en de fraaie omgeving laat nog meer mooie rijstvelden zien.