Spanje is een populaire vakantiebestemming onder jongeren, maar ook gezinnen. Je geniet er van de zon, de zee en het strand, maar wil jij een wandelvakantie in Spanje maken, dan zijn er ook vele plekken waar je goed terecht kan. Het land is namelijk erg divers en het heeft een groot aantal gebergten, perfect dus voor wandeltochten in Spanje. Er zijn natuurparken te vinden, zowel op een van de eilanden als op het vasteland. Lees snel verder om de mooiste wandelgebieden in Spanje te ontdekken!

Wandelvakantie in Spanje

Er zijn verschillende wandeltochten in Spanje welke zeker de moeite waard zijn. Je kan het combineren met een zonvakantie en een dagtocht maken naar een van de vele wandelroutes in Spanje. Zo zijn er verschillende wandelpaden op het toeristische eiland Mallorca. Vooral aan de noordkust vind je prachtige wandelroutes. Ga lekker wandelen in Spanje en combineer het met excursies en dagjes op het strand.

Canarische Eilanden

Voor bijzondere wandelroutes in Spanje kan je goed terecht op een van de Canarische Eilanden. Ze hebben een vulkanische oorsprong, wat goed te zien is in het landschap van vulkanen, kraters en lavastromen. Hét wandeleiland is La Palma, met veel oorspronkelijke natuur zoals laurier- en dennenbossen en de bijzondere drakenbloedbomen welke ruim 1.000 jaar oud kunnen zijn. Het Nationaal Park de Garajonay op het eiland La Gomera staat op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Parque Nacional del Teide

De hoogste berg van Spanje is El Teide en is gelegen op het eiland Tenerife. Wil je een van de vele wandelroutes in Spanje volgen, dan kan je dit doen in het natuurpark Parque Nacional del Teide. Kenners zeggen dat het een van de meest interessante geologische landschappen in de wereld heeft, onder andere door de vulkanen.

Wandeltochten in Spanje

Kies je liever voor een rustiger gebied voor een wandelvakantie in Spanje? Wellicht valt de Picos de Europa dan in de smaak. Ze zijn onderdeel van de Cordillera Cantábrica, een gebergte aan de noordkust van Spanje. Het grootste deel van het jaar zijn de hoogste toppen bedekt met sneeuw en de Picos bestaan uit kalksteen. Ga in Spanje wandelen en ontdek legio aan wandelmogelijkheden.

Sierra de Montsant

Op twee uur rijden van Barcelona ligt de Sierra de Montsant, een nog onbekend paradijs. Er zijn enorme kloven, vele kerkjes en kapellen, welke diep in de rotsen liggen. Als ervaren wandelaar kun je het beste uit de voeten met dit ruige terrein. Zonder kennis van een kompas en kaartlezen kan je makkelijk verdwalen in dit gebied. Vanuit de aangrenzende dorpen kan je verschillende dagtochten of meerdaagse trektochten maken. Perfecte wandelroutes in Spanje voor de ervaren bergwandelaars.

Wandelroutes in Catalonië

Een van de meest populaire regio’s onder toeristen is Catalonië, wat gelegen is in het noordoosten van Spanje. Trek je erop uit om te gaan wandelen in Spanje, dan is dit gebied een absolute must. De Congost de Mont-rebei route is erg indrukwekkend. Er is een inkeping ontstaan in de Montsec berg en dit bestaat uit twee tegenoverstaande muren in Catalonië en Aragón. In de rots wordt de route gevormd door een smal pad.

Spanje wandelen

De Romanesque 1 route neemt wandelaars mee naar de dorpjes Erill la Vall, Barruera, Boí, Durro en Taüll. Je kan zelf kiezen in welk van deze dorpen je de route wil starten en je kan er Romaanse kerken bezichtigen die tot het UNESCO Werelderfgoed behoren. In Boí bezoek je het Estany de Sant Maurici National Park, een park vol met natuurschoon. Je vindt er watervallen, bergen en ruim 250 bergmeren. Kortom, er zijn genoeg mooie wandelroutes in Catalonië te ontdekken.

Wandelvakantie Spanje groepsreis

Wil je gaan wandelen in Spanje, maar durf je dit niet alleen aan? Boek dan een groepsreis en ga dit avontuur aan samen met andere ontdekkingsreizigers. Op unieke wijze kan je Spanje ontdekken en zelf hoef je weinig te regelen. De wandeltochten in Spanje zijn uitgestippeld en soms wordt dit gecombineerd met andere uitstapjes. Als je een wandelvakantie in Spanje boekt, kan je kiezen uit de vele prachtige gebieden die Spanje te bieden heeft.

Spaanse Pyreneeën

Boek bijvoorbeeld een wandelvakantie in Spanje over de Spaanse Pyreneeën. Zo kom je langs de kaarmeren van de Valle del Aragón, indrukwekkende gletsjerdalen en andere geologische fenomenen waar je bijzondere bloemen spot. Ook als je geen groepsreis boekt kan je afreizen naar de Spaanse Pyreneeën, wat bekend staat als een van de mooiste wandelgebieden. De wandelroutes zijn erg afwisselend door de veelzijdigheid aan niveaus en gesteenten.

Gevaarlijke wandelroutes in Spanje

Voor een lange tijd stond Caminito del Rey bovenaan op de lijst van de gevaarlijkste wandelroutes ter wereld. Inmiddels zijn de wandelpaden gerestaureerd en behoort het niet meer tot de gevaarlijke wandelroutes in Spanje. Het Koningspad, in de buurt van Malaga gelegen, is 7,7 kilometer lang. Het is een pad tussen de Gaitanejowatervallen en de Chorowatervallen.

Boven de rivier Río Mao

Vele mensen vinden de Pasarelas del Río Mao de meest enge, maar ook spectaculaire wandeling van het wijngebied Ribeira Sacra. Op sommige plekken kan deze route ook gevaarlijk zijn, waardoor het zeker behoort tot de lijst van gevaarlijke wandelroutes in Spanje. Je vertrekt vanaf de oude elektriciteitscentrale Fábrica de Luz en de wandeling is 3,5 kilometer lang. De wandeling gaat over een houten stellage, welke gebouwd is boven de rivier Río Mao.

Waar begint de wandeling naar Santiago de Compostela?

Er zijn elk jaar vele mensen die naar het bedevaartsoord Santiago de Compostela wandelen, via een van de pelgrimsroutes. Het is een spirituele reis, maar je komt ook langs cultuurhistorisch erfgoed op de weg ernaar toe. Vanuit bijna alle Europese landen vertrekken er pelgrimsroutes naar deze stad gelegen in het noordwesten van Spanje. Door middel van het pelgrimssymbool, de Sint-Jacobsschelp, worden de routes aangegeven.

Camino Francés

Dit is misschien wel een van de bekendste en langste wandelroutes in Spanje: Camino Francés. Er zijn meerdere routes die naar Santiago de Compostela lijden, maar deze wordt het meest gelopen. Het startpunt van de route is Saint-Jean-Pied-de-Port, gelegen vlak bij de Spaanse grens. De wandeling is ruim 750 kilometer en loopt door verschillende deelstaten. Deze route is een combinatie van natuur, cultuur, geloof en geschiedenis.

Het avontuur begint

Samenvattend kan je gerust in Spanje wandelen, aangezien er vele gebieden zijn met diverse wandelroutes in Spanje. Of je nu kiest voor een toeristisch eiland als Mallorca of Tenerife, of voor het binnenland, het is een zekerheid dat je prachtige natuur zal ontdekken. Kies een van de wandeltochten in Spanje uit die het beste bij jou past en het avontuur kan beginnen!

Lees ook: Wandelvakanties in Portugal