In deze blog ‘ Top 10 bezienswaardigheden in Wenen ‘ lees je in een notendop wat een stedentrip naar Wenen allemaal te bieden heeft en dit zowel op cultureel vlak, attracties als op culinair gebied. Uiteraard loopt in deze historische Oostenrijkse hoofdstad het rijke culturele patrimonium uit het verleden als een rode draad doorheen deze handleiding. De bezienswaardigheden in Wenen zijn niet op twee handen te tellen. Hieronder lees je een kleine selectie van de mooiste bezienswaardigheden in Wenen die de moeite waard lonen om op je bucking list aan te vinken.

Wenen en de duurzaamheid in de hoofdstad

Bij het grasduinen van de Top 10 bezienswaardigheden in Wenen werd met verschillende criteria rekening gehouden. Zo heeft Wenen de laatste jaren elke kwaliteit van duurzaamheid bovenaan staan en je doet er niet lang over om er achter te komen waarom. Het handelsmerk bij uitstek is propere lucht, lage criminaliteitscijfers en het is er vrij goedkoop. Betrouwbaar openbaar vervoer maakt het plaatje compleet waar toeristen mee van kunnen genieten. Volgende bezienswaardigheden in Wenen trekken de meeste aandacht:

Tip 1: Wiener Riesenrad

Wie Wenen zegt, noemt in één adem ook het Wiener Riesenrad. Het is ongetwijfeld één van de mooiste bezienswaardigheden in Wenen. Het is een reuzenrad dat al decennia lang bij de Oostenrijkse hoofdstad hoort zoals de Moulin Rouge bij Parijs. Het rad werd gebouwd in 1987 en er bestaat geen betere manier om Wenen in vogelperspectief te bekijken vanop 60 meter hoogte.

Tip 2: Hofburg Palace

Het Hofburg Palace is één van die bezienswaardigheden in Wenen die dateren uit het Oostenrijks-Hongaars rijk. Het paleis is tegenwoordig de officiële residentie van de president van het land. Het is ook de ideale uitvalsbasis om andere Wenen bezienswaardigheden te ontdekken zoals musea en galerijen. Leer alles over de macabere dood van keizerin Elisabeth, de ‘prinses Diana’ van Oostenrijk, in het Sisi Museum. Eén van de grootste trekpleisters en bezienswaardigheden in Wenen is de wereldbefaamde Spaanse Rijschool met de Lippizaner paarden.

Tip 3: Het Sigmund Freud Museum

Sigmund Freud is één van de grondleggers van de psychoanalyse en leefde in de Oostenrijkse hoofdstad. Het museum is één van die Wenen bezienswaardigheden die je ooit in je leven moet gezien hebben. Het herbergt enkele zeldzame archiefbeelden van Freud, je kan enkele van zijn bezittingen doornemen en lezen over zijn meest intrigerende patiënten.

Tip 4: Café Central

Het Café Central blijft één van die bezienswaardigheden Wenen, waar je niet onderuit kan. Het gerenommeerde café evenaart de wachtrij van de Madame Tussaud hotspot in Londen. Freud, Trotsky en Stefan Zweig kwamen er geregeld koffie drinken. Het wachten in de rij lijkt misschien niet de leukste bezigheid, maar éénmaal je geduld op de proef is gesteld compenseert het glinsterende decor met cakes en gebak van wereldklasse deze beproeving. Bestel zeker de Apfelstrudel.

Tip 5: Joods Museum

Het is nog nooit zo belangrijk geweest om de geschiedenis aan de Holocaust levend te houden. In dit museum wordt de 50.000 Oostenrijkse Joden herdacht die tijdens de Holocaust werden vermoord. Het is en blijft één van die bezienswaardigheden in Wenen die je niet mag overslaan.

Tip 6: Naschmarkt

Wat je smaakpupillen ook vragen, je vindt het hier op de Naschmarkt: van zuurkool tot shoarma en natuurlijk de wereldbekende Wienerschnitzel. Het is ook een unieke plek om eetbare souvenirs naar huis mee te nemen zoals kaas, wijn en worst. Een tip: vergeet niet contant geld mee te nemen, want niet iedereen ervaart er een bankkaart.

Tip 7: Sachertorte

Je zou het op het eerste zicht niet verwachten dat een gebak één van de bezienswaardigheden in Wenen is. Aan deze roemrucht dessert gaat een hele geschiedenis vooraf en het blijft een zorgvuldig bewaard geheim. Je vindt ze overal in de café’s van de stad, maar twee zaken – Hotel Sacher en Demel – claimen al jarenlang dat zij eigenaar zijn van het origineel recept. In die mate dat ze zelfs naar de rechtbank stapten. Proef de Sachertorte in beide zaken en vel een oordeel!

Tip 8: Veganista

Veganista is één van die bezienswaardigheden Wenen die meer en meer wordt bezocht. Of je nu een fervente veganist bent of een carnivoor, dit is een plek om tot rust te komen. Het is de eerste veganistische ijssalon in Wenen.

Tip 9: Weingut Cobenzl proeverij

Het klinkt misschien vreemd, maar binnen de stadsgrenzen van de Oostenrijkse hoofdstad liggen 700 hectare wijnstokken en zorgt voor één van de mooiste bezienswaardigheden in Wenen. Voor 20 euro kan je genieten van een proeverij op het Weingut Covenzl. Tijdens de rondleiding door de wijngaard en kelders kan je zes glazen degusteren als wijnkenner.

Tip 10: The Kiss in Belvedere Palace

Voor kunstliefhebbers is het laatste schilderij van de Gouden Periode van Gustav Klimt ‘The Kiss’ een mijlpaal. Het is zonder twijfel één van de mooiste bezienswaardigheden in Wenen dat is ondergebracht in het paleis Belvedere. Vergeet niet een wandeling te maken door de tuinen en enkele andere tentoongestelde werken te bewonderen.