Oostenrijk is een prachtig land vol geschiedenis en cultuur. Van de keizerlijke architectuur van Wenen tot uitgestrekte wijngaarden tot besneeuwde bergtoppen tot opera en ballet van wereldklasse, Oostenrijk heeft voor elk wat wils. Of je nu door het land aan het backpacken bent of gewoon een weekendtrip maakt, Oostenrijk heeft veel te bieden.

Wenen is de toegangspoort tot een groot deel van Midden-Europa; Graz en Linz hebben historische oude steden en fijne cafés en Salzburg is een pittoreske barokke stad dicht bij de bergen en meren. Dan is er het prachtige berglandschap waar je kunt wandelen in de zomer en skiën in de winter. Wordt voor altijd weggeblazen door de pure schoonheid van dit land. Het is een van de meest spectaculaire van Europa, vooral als je van wandelen en skiën houdt!

Bezoek de hoofdstad Wenen

Eeuwenlang was Wenen het domein van de Habsburgse heersers van het Oostenrijks-Hongaarse rijk. Het rijk is allang verdwenen, maar herinneringen zijn hieraan bewaard gebleven door de traditie minnende Wenen, waaronder Slot Belvedere, De Hofburg (een paleiscomplex met musea) en Schloss Schonbrunn. Een reis naar Wenen is niet compleet zonder op zijn minst het beroemde operagebouw te hebben gezien en als je tijdens de feestdagen gaat, zijn de Weense kerstmarkten legendarisch, waaronder de Christkindlmarkt op Rathausplatz (het plein voor het stadhuis), een van de grootste en oudste markten ter wereld.

vakantie in Oostenrijk

Salzburg

Deze stad, de geboorteplaats van Mozart, heeft veel bezienswaardigheden die verband houden met de beroemdste zoon van de stad. Er is echter ook een historisch fort (kasteel Hohensalzburg), een renaissancepaleis (Schloss Hellbrunn), routes voor schilderachtige wandelingen, prachtig geplaveide straten, coole cafés, prachtige kerken en heel veel barokke charme. Er is veel te doen, maar dan zonder de drukte van Wenen. 

de mooiste plekken in Oostenrijk

Skiën in Arlberg

St. Anton is een bijzonder mooie stad in de zomer, maar tijdens het skiseizoen wemelt het van de bezoekers. Met 87 liften en kabelbanen, meer dan 300 kilometer aan pistes en 200 kilometer open terrein, is het Oostenrijks grootste onderling verbonden skigebied en staat het bekend als een go-to-bestemming voor serieuze skiërs vanwege zijn uitdagende hellingen en talloze off-piste mogelijkheden. Dagpassen beginnen bij 67 EUR per persoon, huur niet inbegrepen.

prachtig oostenrijk

Neem een wijntour

De levendige wijnwereld van Oostenrijk heeft een wereldwijde reputatie opgebouwd op het gebied van kwaliteit. De wijngebieden van het land zijn mooi en gemakkelijk te bezoeken. Burgenland en Neder-Oostenrijk liggen bijvoorbeeld binnen een uur rijden van Wenen. Maak een fietstocht van een hele dag door de prachtige Wachau-vallei met 2-3 wijnproeverijen, wat je ongeveer 100 EUR kost. Vaak laten wijnboerderijen die zich openstellen voor bezoekers, flyers drukken, welke ze verspreiden in de regio. Kijk eens rond in je accomodatie of bij een toeristen informatie punt voor meer informatie over welke wijnproducenten je kunt bezoeken.

bezienswaardigheden in oostenrijk

Fiets langs de Donau

Dit is een van de beroemdste fietsroutes in Europa, die zich uitstrekt van Passau, Duitsland tot in Oostenrijk. Omdat het ook een van de meest bereisde is, is er geen gebrek aan touroperators die vakantiepakketten aanbieden. Afhankelijk van waar je begint en eindigt, kan de hele reis 4-6 dagen duren. Verwacht 400-500 EUR te betalen voor een meerdaagse tour, die meestal accommodatie, een set fietskaarten en dagelijks bagagevervoer omvat. Rondleidingen beginnen bij ongeveer 1.000 EUR.

De ultieme vakantie in Oostenrijk

Bezoek het Museum voor Kunstgeschiedenis in Wenen

Dit is het grootste kunstmuseum van het land, met werken uit het oude Egypte en Griekenland tot de 18e eeuw. Er zijn meer dan 700.000 items in de collecties, dus het is de moeite waard om de tijd te nemen, vooral als je een geschiedenis fanaat. De primaire collectie, geopend in 1891, was oorspronkelijk eigendom van de Habsburgers en omvat vele portretten en harnassen. Entree is 18 euro.

op vakantie in Oostenrijk

Ga de bergen in

Het bergachtige landschap van Oostenrijk biedt volop mogelijkheden om te skiën in de winter. Ski- en snowboardverhuur begint bij ongeveer 50 EUR. Liftpassen variëren tussen 40-70 EUR per dag en de meer populaire en grotere resorts bevinden zich meestal aan de bovenkant van die schaal… maar daar krijg je wel meer skipistes voor. Niederau, Lech en Obergurgl zijn goede plekken voor beginners.

De Stephansdom

Stephansdom is een romaanse en gotische kathedraal uit de 12e eeuw in Wenen, bekend om zijn kleurrijke dak. De kathedraal is in de loop der jaren verwoest en herbouwd, waarbij de huidige versie grotendeels is geïnitieerd door hertog Rudolf IV (1339–1365). De meest recente reconstructie vond plaats net na de Tweede Wereldoorlog. Je kunt een rondleiding krijgen door de kathedraal, de catacomben en de noordelijke en zuidelijke torens beklimmen, die een prachtig uitzicht over de stad bieden.

ultieme vakantie in Oostenrijk

Onder de kathedraal zijn kamers met de overblijfselen van meer dan 10.000 mensen, waaronder belangrijke adel en slachtoffers van de pest. De toegang is 20 EUR; rondleidingen zijn 3,50 EUR en audiogidsen zijn 6 EUR. Catacomben-rondleidingen kosten 6 EUR en de torens beklimmen kost 5,50 EUR voor de zuidelijke toren en 6 EUR voor de noordelijke toren.