Maleisië is een van de meest ondergewaardeerde bestemmingen in Zuidoost-Azië. Hoewel het land een behoorlijk aantal backpackers verwelkomt, ziet het slechts een fractie daarvan in vergelijking met de populaire buren Thailand, Cambodja en Vietnam. Eigenlijk is dit ongelofelijk! Van de dichte stedelijke jungle van Kuala Lumpur tot de ongerepte stranden van de Perhentian-eilanden, van de jungle in het binnenland tot het heerlijke eten: Maleisië heeft reizigers enorm veel te bieden.

Bezoek theeplantages in de Cameron Highlands, trek door de uitgestrekte nationale parken van Gunung Mulu en Taman Negara en bewonder dieren in het wild, waaronder tijgers, olifanten, beren en nog veel meer. Of ga naar Borneo om wilde orang-oetans te zoeken, wandel door het regenwoud en bewonder de top van Mount Kinabalu.

Maar al te vaak razen reizigers door Maleisië op weg naar landen als Thailand, Taiwan of Singapore. Wij raden je echter aan om dat niet te doen, want er is hier heel veel te zien en te doen. Daarnaast is het allemaal super betaalbaar! In onderstaande blog geven we je de beste plaatsen om te bezoeken, helpen we je geld te besparen en zorgen we ervoor dat je het meeste uit je tijd haalt op deze prachtige bestemming!

de mooiste plekken in Maleisië

Ga wildlife spotten

Maleisië heeft een rijke diversiteit aan dieren in het wild. Orang-oetans, Maleisische tijgers, hagedissen en Sumatraanse neushoorns zijn allemaal inheems in het land (Borneo en Sumatra zijn de enige plaatsen ter wereld waar wilde orang-oetans wonen). De nationale parken en natuurreservaten van Maleisië zijn de beste plaatsen om wilde dieren te zien, waaronder Taman Negara en Bako National Park. Ga voor orang-oetans naar Borneo. 

Diepzee duiken op Sipadan

Sipadan Island is een van ’s werelds beste duikplekken. De beroemde Franse ontdekkingsreiziger Jacques Cousteau noemde het eiland een “onaangeroerd kunstwerk”… en hij had geen ongelijk! Barracuda’s, mantaroggen, hamerhaaien, walvishaaien en schildpadden vullen deze kristalheldere wateren. Er worden elke dag slechts 176 vergunningen uitgegeven om op het eiland te duiken. De resorts (gelegen op naburige eilanden) krijgen elk een bepaald aantal vergunningen per dag en vereisen dat duikers een paar dagen bij hen blijven om in de omliggende gebieden te duiken, voordat ze een Sipadan-vergunning kunnen krijgen. 

Diepzee duiken op Sipadan

Verken Taman Negara National Park

Met een geschatte leeftijd van 130 miljoen jaar is Taman Negara het oudste regenwoud ter wereld. Je kunt ’s werelds grootste canopy-wandeling maken, een 4×4-safari maken om olifanten en tijgers te zoeken of enkele Orang Asli-dorpen bezoeken, behorend tot de inheemse volkeren van het land.

Ontspan in Pulau Langkawi

Pulau Langkawi, dat in duizenden verschillende tijdschriften, websites en artikelen wordt vermeld, is een pittoresk toevluchtsoord op een archipel van meer dan 100 eilanden, bestaande uit witte zandstranden. Pantai Cenang is het meest populaire strand, vooral vanwege de vele restaurants, bars en winkels. Voor iets rustigers, bezoek enkele van de traditionele dorpen van het gebied, ga snorkelen op Payar Island of bekijk de Telaga Tujuh-watervallen aan de noordwestkant van het eiland. Dit is een van de beste plekken in het land om te genieten van de zon en van een langzamer levenstempo.

Deze plekken mag je niet missen in Maleisië

Wildwaterraften in Maleisië

Buiten het duiken staat Maleisië ook bekend om zijn uitdagende wildwaterraften. Je kunt hier alle vormen van raften op de rivieren vinden. Kuala Kubu Bharu River en Ulu Slim River zijn twee populaire opties.

Begrijp de koloniale wortels van Maleisië

Maleisië heeft een tumultueus koloniaal verleden. Het land werd geannexeerd door de Portugezen, Nederlanders en Britten voordat het uiteindelijk onafhankelijk werd. Bezoek Malakka (Melaka) voor een beter begrip van deze geschiedenis. Het stadscentrum ligt op slechts twee uur rijden van Kuala Lumpur en werd in 2008 uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed. Het Baba & Nyonya Heritage Museum biedt een diepgaand overzicht van het koloniale verleden van Maleisië. 

alles wat je moet weten over maleisie

Rondreis Borneo

Net ten oosten van Maleisië ligt Borneo, het op twee na grootste eiland ter wereld en de thuisbasis van enkele van de meest diverse regenwouden ter wereld. Combineer dat met onbeperkte mogelijkheden om dieren in het wild te bekijken, inclusief bedreigde orang-oetans en neusape), en een rijke inheemse cultuur, en je hebt de ingrediënten voor een once-in-a-lifetime reis. Als je een ervaren klimmer bent, kun je ook Mount Kinabalu beklimmen, de hoogste berg in Maleisië op 4.095 meter hoogte.

mooiste plekken in Maleisië

Bezoek de tempels van Maleisië

Maleisië heeft talloze prachtige hindoeïstische en boeddhistische tempels verspreid over het hele land. Enkele van de meest indrukwekkende tempels zijn de Batu Caves (Kuala Lumpur), Sri Mahamariamman (Kuala Lumpur), Thean Hou (Kuala Lumpur), Arulmigu Balathandayuthapani (George Town) en Sam Poh Tong (Ipoh). Aangezien de meeste tempels nog steeds centra van aanbidding zijn, is gepaste kleding vereist om binnen te komen. De toegang is altijd gratis.

alles over Maleisië