Stedentrips zijn al een tijdje hot, maar wist je dat het najaar zich beter leent voor het bezoeken van een stad dan de zomer? In de herfst heb je namelijk geen last van de hitte en ook zijn de steden dan minder druk. Met name de maanden oktober en november zijn ideaal voor een korte trip en het opladen van je interne batterij. Je ziet veel meer, geniet van het herfstzonnetje en komt als herboren weer thuis. Pak je rugzak dus maar in.

Thuiskomen in Lissabon

Lissabon is altijd een heerlijke stad. Hier kom je thuis en voel je je direct welkom. Ga je voor de hippe hotspots of heb je cultuur, kunst en historie op je lijstje staan. In elk geval ga je voor de culinaire hoogstandjes want die zijn niet te missen. Of je wil genieten van lange avonden heerlijk dineren of eindeloos borrelen met tapas op het terras. Dit wordt jouw nieuwe favoriete stad. In de ochtend prop je je belangrijkste spullen in rugzak dames, en de rest van de dag is het alleen nog maar genieten. 

Lissabon heeft veel te bieden. Denk maar aan de vele mooie gevels met Portugese tegels in zonnige kleuren, in pasteltinten of met de oceaanblauwe patronen. Of de trendy restaurants. In de hoger gelegen wijken van de stad zijn de kleine kronkelende straatjes, zoals in Mouraria. Baixa ligt in het lager gelegen centrum en is iets ‘nieuwer’ doordat dit deel in 1755 door een aardbeving werd verwoest. Even uitpuffen op een terrasje kan ook, bijvoorbeeld op de Praça do Comércio.

Gebouwd op zeven heuvels ligt Lissabon ook nog aan de riviermonding van de Taag. Hier kom je naar toe voor het mooiste vergezicht over de stad en het water. Naar boven ga je met de veel bekende trams of de ijzeren Elevador de Santa Justa in het centrum. Ook een mooi uitzicht heb je langs de kade van de Taag aan de Avenida Brasilia. En klim je via een trap naar het dak van museum MAAT ,dan zie je dat deze klim niet voor niets is geweest. 

Een beetje verstopt maar de moeite waard

Een hele andere stad is Mechelen. Deze stad ligt tussen Brussel & Antwerpen verstopt. En hoewel Mechelen misschien niet zo groot is, is het er wel heel mooi, gezellig en is het een perfecte plaats voor korte stedentrip. Mechelen heeft een historische binnenstad, de imposante Sint-Romboutstoren en de Dijle die door de stad stroomt. Dat aangevuld met de gezellige koffietentjes maakt deze stad de moeite zeker waard. En hier kunnen niet alleen de vrouwen shoppen maar ook de heren. Denk maar aan de vele soorten Belgisch bier die je hier kunt scoren. Dus mee die rugzak heren

Midden in de historische binnenstad is het centrum met de Grote Markt. Hier domineren de prachtige 16e eeuws gevels, de historische gebouwen en het imposant stadhuis. Allemaal gelegen rond een groot plein. Zelfs in de herfst vindt je hier nog genoeg terrasjes en heb je vanaf elke hoek van de Markt het zicht op de Sint-Romboutstoren, die je ook overigens ook nog kunt beklimmen. 

Drijvend wandelpad

Dwars door de stad stroomt de Dijle die uniek is door het beroemde Dijlepad: een drijvend wandelpad. Start je route bij het moderne Lamot-site en eindig bij stadspark de Kruidtuin. Het is echt leuk om deze stad al wandelend de stad ‘vanaf het water’ te bekijken.

Aan het begin van het Dijlepad ligt, bij de Lamot-site, de Haverwerf. Dit was ooit het centrum van welvarende graanhandel. Kom je aanlopen vanaf Melaan dan loop je de hoek om en kijk je over de brug naar drie prachtige 16e eeuws gevels. Welke vind jij het mooist; Het Paradijske, De Duiveltjes (houten gevel) of ga je voor het huis van Sint-Jozef?

Parallel aan het Dijlepad loopt De Onze-Lieve-Vrouwestraat. Hier is het creatieve hart van de stad en tevens de hipste buurt van Mechelen.