Fietsen in Zweden

Zweden heeft een schat aan gemarkeerde fietsroutes, ideaal voor een fietsvakantie Zweden dus. Maak een heerlijk lange fietstocht door de ruige Zweedse bossen en geniet van de serene rust in dit prachtige Scandinavische land! Langs de meeste fietsroutes in Zweden kom je genoeg jeugdherbergen, campings en stuga’s tegen. Of als je het meer avontuurlijk wil aanpakken, kun je ook kamperen in de vrije natuur! Ja, je hoort het goed. In Zweden mag je dankzij het allemansrecht overal je tentje opzetten!

Fietsvakantie Zweden

De fietsroutes zijn in Zweden verdeeld in drie kleuren: de zwarte zijn regionale fietsroutes, de groene zijn landelijke routes en de blauwe staan voor lokale routes. Er zijn dus veel mogelijkheden voor zowel dagtochten als de langere fietstochten. Je kunt uiteraard ook alternatieve fietsroutes uitzetten.

Wanneer je op fietsvakantie in Zweden gaan, bedenk dan dat kinderen jonger dan 15 jaar in Zweden verplicht zijn om een helm te dragen. Ondanks de vele fietspaden, ontkom je er niet aan om soms op de weg te rijden. Gelukkig staan Zweden niet echt bekend om agressief rijgedrag. De bewegwijzering voor fietsers is in Zweden uitstekend.

Veel vakantieparken in Zweden hebben mogelijkheden om fietsen te huren. Naast gewone fietsen kun je ook elektrische fietsen huren. Wanneer je je eigen fiets wil meenemen naar Zweden, dan moet je via Kopenhagen reizen. Vanuit de Deense hoofdstad kun je vervolgens de de trein naar Malmö pakken en je fiets meenemen.

Overnachten Zweden

Naast de avontuurlijke optie van wildkamperen zijn er in het midden en zuiden van Zweden veel campings te vinden. In het hoogseizoen bestaat er wel kans dat je enige moeite moet doen om een plekje te bemachtigen. Ook voor het boeken van kampeerhutten en hotels is het raadzaam om bijtijds te reserveren.

Mountainbiken

Ben je vooral een liefhebber van mountainbiken? Ten oosten van Zweden in de regio Gävleborg bij het plaatsje Järvsö is een speciaal park voor mountainbikers. De route voert over grindweggetjes door het bos met veel boomwortels. Zowel beginners als stoere durfals kunnen hier hun geliefde track uitkiezen.

Fietsvakantie Zweden: Göta Canal

Een mooie fietsvakantie in Zweden voert langs het Göta Canal. De route voert langs een jaagpad en heeft aan de ene kant van het kanaal een lengte van 120 km en is de andere kant 75 km lang. Andere mooie fietsroutes gaan langs de vele regionale of lokale routes via het netwerk van Sverigeleden. Fietskaarten zijn te koop bij de toeristenkantoren ter plaatse, waarop de routes zijn aangegeven. Kies je voor de route langs het Göta Canal, neem dan in ieder geval een kijkje bij de sluizen in Berg. Hier gaan boten via een complex van 7 sluizen 18 meter omhoog.

Fietsvakantie Zweden: Kattegattleden

Fietsen kun je Zweden ook langs de Noordzeeroute, een fietstraject van 380 meter lang. Deze route voert je langs allerlei interessante steden, zoals Göteborg en Kungälv (een klein stadje met vestingwerken). Deze fietsroute, ook wel de Kattegattleden genoemd is een uitgestrekte route met weinig hoogteverschil en zo goed als autoluw. Al fietsend is het door deze regio genieten geblazen van kilometerslange kustlijn, prachtige natuur, imponerende kliffen, leuke dorpjes en authentieke haventjes. In 2018 werd in Nederland de Kattegattleden nog aangemerkt als Fietsroute van Het Jaar.

Overweeg je dit jaar een georganiseerde fietsvakantie Zweden en is deze route iets voor jou? Kijk dan eens op de website van Kras