Het moment van vakantie is aangebroken en je hebt besloten om met de auto naar je eindbestemming te reizen. Je bent hierdoor niet gebonden aan vaste tijden om in te checken, maar kunt gaan en staan waar je maar wilt. Toch is het handig om aan enkele zaken te denken voor je aan de reis begint. Hier vind je 5 tips.

Auto onderhoud

Als je een lange reis voor de boeg hebt, of het nu vakantie is of niet, dien je er zeker van te zijn dat de auto in goede conditie is. Dat betekent dat de auto goed moet zijn onderhouden en gecontroleerd is op diverse punten voor de veiligheid. Denk bijvoorbeeld aan goed werkende remmen, banden die niet versleten zijn en voldoende bandenspanning. Controleer uiteraard ook de motorolie, of deze nog voldoende vol is om motorschade te voorkomen. Met name bij lange reizen verbruikt een auto namelijk meer motorolie. Vaak is het handig om voor de zekerheid een fles motorolie mee te nemen. Garages stunten vaak met prijzen om nog even een (zomer)check te laten doen.

Airconditioning controle

Bij kleine en grote beurten voor de auto wordt niet altijd de airconditioning gecontroleerd, dit is vaak optioneel. In de zomer is het aanbevolen om deze op goede werking te laten controleren en eventueel bij te laten vullen. Een lange reis in flinke hitte is natuurlijk allesbehalve leuk. Een airco maakt de reis in de hitte ineens een stuk aangenamer!

Voorzieningen voor onderweg

Bij een lange reis doe je er goed aan om ook iedereen te voorzien van eten en drinken. In sommige landen kan het namelijk erg lang duren voordat je weer een stop kunt maken. Gewoon enkele flessen met water en/of frisdrank is voldoende. Eventueel kan je een grote koelbox gebruiken om het langer koel te houden. Stel dat je met de auto zou stranden, dan heb je in ieder geval wat te drinken.

Tussenstops

Bij grote afstanden doe je er goed aan om regelmatig pauze te nemen. Zo kan je je lichaam weer actief laten worden door even te lopen in de frisse lucht. Ook kan je even wisselen met chauffeurs om zo tot rust te komen. Rijd je door diverse landen? Dan kan het zelfs goed zijn om een nachtje ergens te verblijven om zo weer scherp de rit te kunnen vervolgen.

Verzekeringen

Je doet er goed aan om ruim voor je vakantie te kijken naar de verzekering(en) met diverse extra dekkingen. Heb je bijvoorbeeld een inzittendenverzekering nodig? En wellicht is rechtshulp handig? Misschien heb je al een goede all-risk verzekering die je vakantie dekt, maar het kan ook een goed idee zijn om een reisverzekering te nemen om met meer zekerheid de vakantie aan te gaan. Kijk dus goed waar je voor verzekerd bent.  

Hopelijk helpen bovenstaande tips je om goed voorbereid de weg op de gaan. Wij wensen je een hele fijne reis naar je eindbestemming toe!