Een videocamera is een optisch en elektronisch apparaat dat bewegend beeld en geluid kan opnemen, al of niet met de mogelijkheid deze beelden in hetzelfde apparaat op te slaan. Het grote verschil met een filmcamera is dat de beelden worden opgevangen door een lichtgevoelige chip (een CMOS-sensor of een CCD-sensor) in plaats van door een lichtgevoelige film. De lichtgevoelige chip zet het licht dat via een lens (objectief) op zijn oppervlak valt, om naar elektrische signalen die door de videocamera worden geïnterpreteerd en vervolgens gecodeerd opgeslagen op een opslagmedium. Maar wat voor soorten videocamera’s zijn er zo al? Dat lees je in deze blog.

Dash cam

De dash cam is een camera die aan de voorruit of op het dashboard van een auto wordt gemonteerd en verkeersbeelden vastlegt. De afgelopen jaren is er een stijging gaande in de vraag van de consument naar deze camera. Hoofdzakelijk om beelden van incidenten als bewijsmateriaal aan de verzekeraar en/of politie te kunnen leveren, maar ook om vandalisme te kunnen vastleggen. Daarnaast biedt deze camera de mogelijkheid om mooie opnamen van landschappen te maken tijdens een vakantie of uitje.

Camcorder

De camcorder is een combinatie tussen een videocamera en een videorecorder. De werking van het apparaat komt tot stand door het licht dat door de lens wordt weergegeven op de sensor, die het licht omzet in een signaal. Het signaal wordt tenslotte door de recorder opgenomen op een medium, vroeger vaak op VHS of Betamax en tegenwoordig op een SD of CF kaart. Sinds 2006 zijn alle camcorders compleet digitaal geworden en werken ze in plaats van met tapes, zoals VHS, met opslagkaarten.

Professionele videocamera

De professionele camera bestaat net als een camcorder uit een combinatie tussen een videocamera en een videorecorder, maar heeft qua functionaliteit en kwaliteit meer te bieden. Dit type camera wordt al decennialang gebruikt voor professionele doeleinden zoals het maken van documentaires, tv-opnames en het vastleggen van concerten. Voor de (semi) professionele filmer bieden deze camera’s uitkomst om het maximale uit de opnames te halen. Grote spelers op de markt van professionele filmapparatuur zijn Canon en Sony.

Een uitgebreid aanbod

Naast de camera’s die hierboven zijn genoemd heeft Kamera Express nog veel meer videocamera’s in hun aanbod staan. Benieuwd welke dat allemaal zijn? Neem dan snel een kijkje op de website van Kamera Express en laat je inspireren!