Een rondreis door Mongolië maken is een avontuur dat je je leven lang bij blijft. Ben je op zoek naar een bijzondere vakantie voor 2020, dan is rondreizen door Mongolië wellicht iets voor jou! Op een rondreis Mongolië wil je natuurlijk alle – of in elk geval de belangrijkste – highlights van Mongolië zien. Maar welke bezienswaardigheden van Mongolië mag je zeker niet missen? Om je te helpen op jouw rondreis door Mongolië hebben we hieronder de grootste hoogtepunten van Mongolië voor je op een rijtje gezet. Doe er je voordeel mee als je een rondreis Mongolië op de planning hebt staan.

Rondreis door Mongolië? Hier de mooiste bezienswaardigheden:

De uitgestrekt Gobiwoestijn moet je gezien hebben

Een van de grootste highlights van Mongolië, die je op een rondreis door Mongolië hoe dan ook moet bezoeken, is de indrukwekkende Gobiwoestijn. Nagenoeg de gehele zuidgrens van Mongolië ligt in deze imposante woestijn. Maar een woestijn, zo denk je misschien: daar is op een rondreis door Mongolië toch niet veel te doen? Misschien is dat zo voor andere woestijnen, maar dat geldt niet voor Gobiwoestijn als een van de grote bezienswaardigheden Mongolië.

Bezoek deze prachtwoestijn en doe me aan activiteiten als kameel rijden, lekker buiten slapen, een dinosaurus ei rapen, smikkelen van lekkere vers gemolken paardenmelk, en meer van dit soort bijzondere belevenissen. Als uitvalsbasis om de woestijn te verkennen, kun je het beste de hoofdstad Ulaanbaatar gebruiken. Een van de interessante plekken om tijdens jouw woestijnbezoek te bewonderen is Yolyn Am. Op deze plek – een van de hoogtepunten van Mongolië – ligt bijna het hele jaar door een dikke ijslaag.

Hoofdstad Ulaanbatar is de enige miljoenstad in Mongolië

Als je dan toch in Ulaanbatar (wat Rode Held betekent) bent om de Gobiwoetijn met jouw bezoek te vereren, zorg er dan voor dat je op jouw rondreis Mongolië de stedelijke highlights van Mongolië in Ulaanbatar te zien krijgt. Deze enorme stad staat bekend om zijn rigoureuze temperaturen: het is er ofwel snikheet of ijzig koud. Als je de Trans-Siberië Express neemt, kom je in deze stad aan en zul je een van de vriendelijkste volken ontmoeten die je ooit op een wereldreis hebt ontmoet.

Een van de grote bezienswaardigheden van Mongolië in Ulaanbataer is het beroemde Gandantegchinlen Khiid klooster. Dit boeddhistenklooster geldt als een bijzondere toeristische trekpleister. Een leuke periode om een rondreis door Mongolië te maken, is de tweede week van juli, als het nationale Nadaam festival plaatsvindt. Tijdens deze festiviteiten maakt je kennis met de Mongoolse tradities, cultuur en geschiedenis, zoals de specifieke Mongoolse kleding, de paardensport en worstelen. Een van de andere highlights van Mongolië in deze stad is het fraaie stadspark Nairamdal Park, ofwel ‘het park van de vriendschap’.

Dzenghis Khan leren kennen in Khentii

Het district Khentii hoort zeker thuis in een toplijstje van bezienswaardigheden van Mongolië. In de Middeleeuwen werd Dzenghis Khan, die een van de grootste rijken ter wereld ooit zou stichten, in deze regio geboren. Om precies te zijn bij Dadal, de plek waar twee rivieren, de Onon en de Balj, samenvloeien in het gelijknamige Nationale Park Onon-Balj. Overal in Khentii zijn standbeelden en historische plekken te vinden die geweid zijn aan de grote Khan, natuurlijk een van de hoogtepunten van Mongolië al je dit land bezoekt. Verder kun je in deze regio prachtige grote vissen, de Taimen (rivierwolven) bewonderen, naast honderden gazelles en antilopes in de Dornad-vlakte nabij de grens met China. Verder is een van de grote bezienswaardigheden Mongolië in het district Khentii de fraaie hoofdstad Öndörkhaan, waar je een hoop kunt leren in het veelgeprezen Ethnic Museum.

Khövsgöl Nuur, het beroemdste meer van Mongolië, mag niemand overslaan

Een van de grootste hoogtepunten van Mongolië is het wereldberoemde meer Khövsgöl Nuur. Dit meer is niet alleen een van de diepste internationale meren, maar ook een van de zoetste meren ter wereld. Het meer, waarin zo’n honderd kleine riviertjes samenkomen, en de omgeving lijken behoorlijk op het Europese Alpenlandschap. Huur vanuit de stad Mörön, waar je natuurlijk eerst een kijkje gaat nemen, een stevige terreinwagen om het enorme meer te gaan verkennen. Bereid je voor op een flinke tocht, want het Khövsgöl Nuur-meer heeft een oppervlakte van maar liefst 2760 vierkante kilometer. Rond het kristalheldere meer kun je genieten van uitgestrekte naaldbossen, ook wel bekend als de taiga, en van steppen en vlakten waar je de mooiste rendieren en velddieren kunt spotten. Let wel op dat er ’s zomers, de beste tijd voor een rondreis Mongolië, de nodige regenval voorkomt. Maar dat heeft tegelijk ook weer zijn charme, want je kunt op jouw rondreis door Mongolië reusachtige regenbogen spotten!

Het Gorkhi-Terelj National Park: kennismaken met de nomaden

Houd je van echt cultuurproeven op reis langs de grootste bezienswaardigheden Mongolië? Dan is een van de bezienswaardigheden van Mongolië die op je bucketlist hoort te staan het Gorkhi-Terelj National Park en de directe omgeving rond dit park. Dit nationale park is te vinden in de buurt van de hoofdstad Ulaanbatar en laat je kennismaken met het echte Mongoolse leven, ook dat uit vroegere tijden. Samen met nomaden kun je hier lekker paardrijden en van de weidse omgeving genieten. Overnachten doe je natuurlijk, minimaal één nacht, in de typische Mongoolse ger. Dit is een van de meer belangrijke bezienswaardigheden Mongolië: een soort ronde circustent die vroeger en ook nu nog veelvuldig door de Mongolen werd gebruikt. Trek per paard door het gebied bij Terelj. Onderweg om je wilde dieren tegen, zoals adelaars en – heel soms – ook bruine beren en natuurlijk Przewalskipaarden. Bezoek ten slotte ook een een ovoo, een shamanistische offerplek, een van de highlights van Mongolië. Een prachtige afsluiter van jouw rondreis door Mongolië, toch?