Ben jij een winter sportfanaat in hart en nieren? Dan hoeven we jou natuurlijk niet te vertellen welke factoren voor een op en top wintersport beleving zorgen. Een mooi skigebied, perfecte weersomstandigheden met veel zonnige dagen en verse sneeuw, een goede uitrusting, een comfortabele accommodatie en een aangenaam gezelschap, maken jouw sneeuwvakantie helemaal compleet. Maar ook overheerlijk eten en drinken mag daarbij natuurlijk niet ontbreken, want dit is belangrijk om een gezonde dosis energie op te doen. Ook draagt dit bij aan een gezellige sfeer. Bij Trendsandtravel zijn we onlangs afgereisd naar het schitterende skigebied van Portes du Soleil, waar we met volle teugen hebben genoten van allerlei lokale gerechten. Dit was wat ons betreft de helft van de sport! 

Staat het bij jou ook hoog bovenaan je verlanglijstje om te skiën of snowboarden in Portes du Soleil en ben je een Bourgondiër in hart en nieren? In dit blog zetten we een aantal onweerstaanbare, streekgebonden lekkernijen voor je op een rij.

Van welke lokale gerechten kun je genieten bij een wintersport in Portes du Soleil?

• Fondue Savoyarde;

• Tartiflette; 

• Raclette; 

• Crozets; 

• Diots au Vin Blanc; 

• Genepi.

Zwitsers-Franse gerechten

Zodra je je skipak hebt uitgetrokken en aan tafel wilt schuiven voor het diner, is het een aanrader om de Fondue Savoyarde te bestellen. Dit is een Zwitsers-Frans gerecht dat wordt bereid met gesmolten kaas, witte wijn en knoflook en dat je eet met stukjes stokbrood. Fondue Savoyarde is in Portes du Soleil een populaire maaltijd en wordt vaak geserveerd in restaurants in de buurt van de skipistes. Ook Tartiflette staat daar meestal op de menukaart. Dit is een gerecht uit de Haute-Savoie – de regio gelegen het hart van de Franse Alpen – dat bestaat uit aardappelen, uien, spek, crème fraîche en Reblochon-kaas. Tartiflette is een lekker stevige maaltijd waarmee je in combinatie met je favoriete drankje weer helemaal op krachten komt na een dag op de piste.

Savoyaardse lekkernijen 

Zoals je ziet, worden veel lokale gerechten die je in de restaurants bij de mooiste skipistes in de Alpen kunt eten bereid met kaas. Ben jij een echte kaasliefhebber? Dan hebben we nog meer inspiratie voor je die je ongetwijfeld laat watertanden. Heb je bijvoorbeeld als eens raclette geproefd? Dit iconische Frans-Zwitserse gerecht bestaat uit gesmolten kaas die op aardappelen wordt geschraapt, in combinatie met vlees en groenten. Raclette is niet alleen ontzettend lekker, maar laat je op een culinaire manier ook nog eens helemaal opwarmen na een koude dag op de berg. Met crozets is dit trouwens niet anders. Crozets zijn kleine vierkante pasta’s die worden gemaakt van boekweitmeel en worden geserveerd met kaas en spek. Als je gaat wintersporten in Portes du Soleil moet je dit typisch Savoyaardse gerecht absoluut eens proberen. Met welke smaakvolle streekgerechten zorg jij tijdens je skivakantie in Frankrijk voor een onvergetelijke belevenis?