De regio Grand Est ligt in het noordoosten van Frankrijk. Het gebied grenst aan België, Luxemburg en Duitsland. Deze regio ligt in het hart van Europa en heeft daarom een unieke cultuur. Ook het landschap is adembenemend met de vele wijngaarden en pittoreske dorpjes. De historische steden in het gebied zoals Straatsburg en Metz zijn vanwege hun prachtige gebouwen een absolute trekpleister.

Culturele vermenging

In de Grand Est regio ligt het gebied Elzas-Lotharingen. Dit gebied is in het verleden zowel Duits als Frans grondgebied geweest. Hierdoor is in dit gebied een vermenging van de Duitse en de Franse cultuur terug te zien. In dit nu Franse gebied kom je typisch Duitse dingen tegen zoals vakwerkhuizen, Duitse plaatsnamen en natuurlijk de ‘Elzaser Flammeküchen’. Ook de aan het Duits verwante streektaal die nog in de Elzas wordt gesproken en gerechten als zuurkool met worst doen in alles aan Duitsland denken. Door deze kruisbestuiving tussen de Franse en Duitse cultuur heeft deze regio een uniek karakter dat niet te vergelijken is met de rest van Frankrijk. Tijdens een vakantie in Grand Est zal je deze vroegere Duitse invloeden ongetwijfeld tegenkomen. Ook in Straatsburg, de officieuze hoofdstad van Europa, kom je Duitse vakwerkhuizen tegen. Verder is de Gotische kathedraal van Straatsburg wereldberoemd. Ook een bezoek het aan het Elzasmuseum of het Museum voor Moderne en Hedendaagse Kunst mag tijdens een dagje Straatsburg niet ontbreken.

grand est

Actief in de natuur

Je kunt tijdens je vakantie Grand Est natuurlijk ook de natuur in gaan. De regio Grand Est kenmerkt zich door de vele nationale parken. Bijvoorbeeld ‘Ballon des Vosges’. In dit immense natuurpark is bijna 7000 kilometer aan wandelpaden te vinden. Je kunt hier dus prima wandelen of hiken. Ook als je in het noorden van grand est op vakantie gaat, is er in de Franse Ardennen genoeg te doen voor sportieve vakantiegangers. Deze regio is geschikt voor zowel voor wielrenners, die hun benen kunnen testen op de korte en steile beklimmingen, maar ook voor de minder getrainde fietser zijn er genoeg fietspaden met slechts een minimaal hoogteverschil. Ook in de Franse Ardennen liggen enkele duizenden kilometers aan wandelpaden. Deze vaak smalle en kronkelige wandelpaden verrassen je elke keer weer, met soms plotseling een prachtig uitzicht. Ook kajakken is mogelijk in dit gebied. Hoewel de rivieren iets minder ruig zijn dan in de Belgische Ardennen is kajakken in deze omgeving nog steeds een geweldige ervaring. Ook buiten de nationale parken heeft deze regio een prachtig heuvellandschap waar wijngaarden, bossen, dorpjes en rivieren (onder andere Maas, Moezel en Saar) elkaar afwisselen.

Wilt u meer inspiratie opdoen voor een vakantie in de regio Grand Est? Neem dan eens een kijkje op France Voyage, waar u makkelijke tips en handige informatie kunt vinden.