Malta is een van die landen die veel mensen overslaan. Het is een populaire zomerbestemming voor Europeanen, maar voor alle anderen wordt het grotendeels genegeerd en gaat men naar andere plaatsen in Europa. Die mensen missen iets. Het kleine eiland heeft vriendelijke mensen, oude middeleeuwse stadjes en kastelen, warm weer en geweldig eten… en enkele charmante (zij het een beetje gedateerde) steden. Door zijn unieke ligging tussen Afrika en Europa biedt Malta bezoekers een interessante culturele mix. Terwijl je verkent, merk je steeds meer de Italiaanse, Engelse en Noord-Afrikaanse elementen op in het eten, de taal, de cultuur en de architectuur. Als klap op de vuurpijl is het relatief goedkoop in vergelijking met het vasteland van Europa en zijn de stranden hier uitstekend. Tijd dus om Malta te gaan verkennen en hieronder helpen we je daarbij!

Vaar rond het eiland

Als je het eiland van een andere kant wilt zien, maak dan een boottocht langs de kust. Tours houden zich meestal aan een bepaalde regio van het eiland en de duurdere reizen zijn inclusief lunch. Ze kosten 20-30 EUR, duren 4-8 uur, stoppen bij een paar stranden en belichten enkele van de vele scheepswrakken die hier liggen. ‘Get Your Guide’ heeft een geweldige dagtour die alle hoogtepunten omvat.

Verken de Citadel

Dit fort is door de Britten gebouwd in Rabat/Victoria (dit is het Rabat op het eiland Gozo, niet te verwarren met Rabat op het hoofdeiland Malta). Het staat bekend als de Cittadella of het Castello en werd gebouwd in de 16e eeuw, hoewel de vestingwerken die op deze plek zijn gevonden meer dan 2000 jaar oud zijn (het gebied werd bewoond in de bronstijd). Het is gratis om naar binnen te gaan en te verkennen, met vele kleine winkeltjes verborgen in de steegjes. Het fort biedt een geweldig uitzicht over de stad en de omgeving, waardoor het een goede plek is om bij zonsondergang te komen.

vakantie in malta

Valletta

De kleinste hoofdstad van Europa is een UNESCO-werelderfgoed locatie met meer dan 300 monumenten. Onnodig dus om te zeggen dat er hier genoeg te zien is! Loop door de vestingwerken, wandel door de Sint-Jansco kathedraal, bezoek het historisch museum en het Nationaal Oorlogsmuseum, bewonder de overvloed aan kerken en dineer aan de historische waterkant. Mis de catacomben niet die tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog in een geheime militaire basis zijn veranderd. Wandeltochten door Valletta duren 3 uur en kosten 18 EUR. Een van de beste dingen om te doen is gewoon door de smalle wegen en steegjes te slenteren en te verdwalen.

Dwaal door Mdina

Mdina is een versterkte stad en diende als de oorspronkelijke hoofdstad van het land. Net als Valletta heeft het een prachtige kathedraal en veel oude straatjes om te verkennen. Zorg ervoor dat je de nabijgelegen catacomben en oude Romeinse huizen bezoekt terwijl je hier bent. En mis het Knights of Malta-museum niet als je een eigenzinnige ervaring wilt. Voor een super unieke ervaring is er ook het Dungeons Museum waar ze scènes uit de lange geschiedenis van Malta hebben nagebouwd (let op: sommige scènes tonen afleveringen van marteling en kruisiging). Entree is 5 euro. Maak een wandeltocht door Mdina om meer over de stad te weten te komen. Ze duren twee uur en kosten 15 EUR.

Heerlijk ontsnappen in Malta

Bewandel een kustpaadje op Gozo

De kustpaden in Gozo bieden een aantal verschillende routes rond het eiland voor iedereen die zijn benen wil strekken terwijl hij geniet van het adembenemende panoramische uitzicht. Alle wandelingen brengen je dichter bij de natuur, evenals charmante steden en dorpen. Als je maar één wandeling kunt maken, wandel dan van Marsalforn naar het (helaas nu verdwenen) Azure Window. Houd je ogen open voor alle traditionele zoutpannen in Xwejni die door de eeuwen heen zijn gebruikt om zout te oogsten.

Bezoek de Tarxien-tempels

Dit complex ligt in de buurt van Valletta en bestaat uit 4 bouwwerken. Het staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en dateert uit 3150 v.Chr. De tempels werden gebruikt voor rituelen, waaronder mogelijk dierenoffers en crematies, en op sommige muren zijn nog prehistorische kunstwerken te zien, waaronder bas-reliëfsculpturen en afbeeldingen van dieren. Hoewel het voornamelijk ruïnes en puin zijn, is het een van de beste manieren om meer te weten te komen over de geschiedenis van het eiland. De toegang is 6 EUR en de Tarxien Temples-app heeft audiogidsen die je kunt gebruiken.

ontsnappen in Malta

Ontspan op het strand

Als je in de zomer het eiland bezoekt, plan dan zeker wat tijd in voor de stranden. Golden Bay, Mellieha Bay en Peter’s Pool zijn allemaal geweldige plekken om van de zon te genieten. Paradise Bay en Armier, aan de noordkant, hebben een prachtig uitzicht op het eiland Gozo. Als je tijd hebt om er te komen, zijn de stranden van Gozo geweldig en niet zo druk als de stranden van Malta. Er is niet altijd veel schaduw, dus neem voldoende zonnebrandcrème en water mee (hoewel de meeste ten minste één plek hebben waar je drankjes en snacks kunt kopen). Naar welk strand je ook gaat, zorg dat je vroeg aankomt, zodat je de drukte voor bent! 

bezienswaardigheden in malta