Nederland is een fietsland bij uitstek. Het is daarom niet zo verwonderlijk dat velen van ons er voor kiezen om het eigen land per fiets te ontdekken. Lekker onbezorgd op fietsvakantie in eigen land. Een goede voorbereiding is daarbij het halve werk. Je fiets is technisch helemaal in orde, je hebt dat gezellige Bed and Breakfast geboekt en de fietsroutes zijn uitgezocht. Het weer is stralend en het gezelschap aangenaam. Niets staat een perfecte fietsvakantie in de weg. Toch kun je, geheel onverwacht, de hoofdrol in twee afschrikwekkende scenario’s krijgen.

Letselschade

Een automobilist, verblindt door de zon, rijdt je van je fiets. Van je fiets is niets meer over en je belandt met diverse verwondingen in het ziekenhuis. Er is sprake van een zeer gecompliceerde beenbreuk en je moet rekening houden met enkele maanden revalidatie. Gelukkig kun je de door jou geleden materiële en geestelijke schade op de tegenpartij verhalen. Denk hierbij aan de medische kosten, de schade aan je fiets en je kleding en een vergoeding voor de onderbroken fietsvakantie. Omdat je door het ongeval zelf tijdelijk niet in staat bent om het huishouden te runnen, kunnen de kosten voor een huishoudelijke hulp ook worden geclaimd. Waarschijnlijk kun je ook aanspraak maken op smartengeld. Dit is een vergoeding voor immateriële schade voor de pijn en het verdriet, waarmee je door het ongeval te maken krijgt.

Affectieschade

Een vrachtwagenchauffeur ziet jou, ondanks zijn dodehoekspiegel, bij het afbuigen over het hoofd. Je glijdt weg in de duisternis en verlaat het land der levenden. Een scenario dat jij niet, maar ook je nabestaanden niet, hebt kunnen voorzien.

Het leed dat dit bij je naasten veroorzaakt is onbeschrijflijk en niet te compenseren. Wel kunnen je nabestaanden (je partner, je kinderen of je ouders) bij de veroorzaker van dit dodelijk ongeval, een claim indienen en aanspraak maken op een vergoeding voor affectieschade. De wet vergoeding affectieschade is vanaf 1 januari 2019 jongstleden in werking getreden. Het is een soort smartengeld, dat behalve uitkering van een geldbedrag, ook erkenning biedt.

Het is een regeling waarbij vaste bedragen worden uitgekeerd. Dit voorkomt pijnlijke en langdurige procedures, die de hoogte van de schadevergoeding moeten bepalen. De vergoeding is een bedrag dat varieert van € 12.500 tot € 20.000. Het uiteindelijke bedrag is afhankelijk van de persoonlijke omstandigheden van slachtoffer en nabestaanden.

Schakel een expert in

Natuurlijk ben je er nooit zeker van of je in een van deze situaties beland. Licht in elk geval nu al je dierbaren in over de affectieschade. En mocht je onverhoopt met letselschade te maken krijgen, vertrouwen dan op een hierin gespecialiseerd bedrijf, zoals Ridder Letselschade. Zij staan je met raad en daad terzijde.