De zomer loopt weer op zijn einde en voor velen betekent dat het einde van het kampeerseizoen, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Tegenwoordig zijn veel campings het hele jaar open en je beleeft een campervakantie in de herfst of winter heel anders dan in de zomer. Als je in de herfst of winter gaat kamperen moet je echter wel aan een paar dingen denken. Een koude nacht is namelijk niet bevorderlijk voor het promoten van een kampeervakantie in de herfst of winter. In deze blog helpen we je met tips als je gaat kamperen in de winter.
Zorg dat je een goede slaapmat hebt!
De beste tip die we je voor kamperen in de kou kunnen geven is om een goede slaapmat te kopen! Als het kouder wordt is de grond natuurlijk koud en die kou kan door je slaapmatje door trekken. Zorg dus voor een goede mat. Een SI mat is daarbij de beste keuze, omdat deze deze veel beter isoleren dan luchtbedden en vooral de 10 cm SI slaapmatten hebben een hoge R-waarde en isoleren goed.
Zorg dat je voldoende eet
De grootste warmtebron die je nodig hebt als je gaat kamperen in de herfst ben je zelf. Zorg er dus gedurende de dag voor dat je genoeg eet om de kachel brandende te houden. Eet verder voor het slapen geen zware dingen, maar dat kopje warme melk en een cracker kunnen net het verschil maken waardoor je warm in slaap valt.
Ga met een goede slaapzak op pad
Ga je kamperen in de herfst of winter dan raden we je aan om een mummieslaapzak te kopen, omdat deze de lijn van je lichaam volgen en er dus minder loze ruimte is om op te warmen. Daarnaast hebben ze een capuchon waardoor je minder warmte via je hoofd verliest. Op de slaapzakken staat meestal een richttemperatuur aangegeven. Met een -8 of -10 mummie slaapzak is het prima kamperen in Nederland in de winter of herfst. Ook in de vulling heb je vaak de keuze tussen dons en polyester. Dons heeft het voordeel dat het makkelijk zweet opneemt en ook bij hogere temperaturen aangenaam slaapt. Nadeel daarvan is dat het als het vocht heeft opgenomen juist minder goed warm houdt
Leg een thermodeken of isolatiemat op je luchtbed of slaapmatje. Een luchtbed geleid warmte en kou heel goed daarom kun je de deken beter op je luchtbed leggen dan er onder zodat je geen warmte aan het luchtbed verliest maar ook geen kou van het luchtbed krijgt. Dit is de beste oplossing voor optrekkende kou door je luchtbed. En geloof ons, je wil niet gewekt worden midden in de nacht door die kou.
Vul de lege plekken in je slaapzak
Een gevulde slaapzak is makkelijker met je lichaamswarmte op te warmen dan een half lege slaapzak. Vul een half lege slaapzak dan ook op met bijvoorbeeld de kleren voor de volgende dag en of een handdoek. Voordeel is dat er toch nog een beetje lucht tussen zit wat isoleert, en je kleren en handdoek zijn de volgende dag ook nog eens lekker warm.
Een slaapzak kan jou niet opwarmen maar een kruik wel. Zo’n lekkere rubberen ouderwetse is een uitkomst tijdens koude nachten. Heb je geen kruik bij je? Vul dan een lege frisdrankfles met warm water en draai de dop er goed op, dan heb je lekkere warme voeten tot de volgende ochtend!