Zoals het er nu uitziet kunnen we binnenkort weer op reis naar Australië. Lange tijd was dit door de reis restricties rondom het Corona virus niet mogelijk. Zat jij al die tijd te wachten om die kant op te gaan, en misschien tegelijkertijd Nieuw Zeeland te bezoeken? Dan kan dat dus binnenkort ‘mate’. Je zult echter wel een paar dingen moeten weten voordat je op bezoek gaat, want het is in alle opzichten anders dan Nederland… en ook weer niet. 

Australië is heel erg groot, verkijk je daar niet op. Als je denkt dat je alles in een week kunt bezoeken, heb je het mis. Het is duur en tijdrovend om van de ene naar de andere kant te vliegen. Als je een reis naar Australië plant, moet je deze ofwel per staat of per kust bezoeken, om het meeste uit de plaatsen die je bezoekt te halen. Of je moet natuurlijk langere tijd gaan, wat veel mensen doen die Australië bezoeken.

In Australië leven veel gevaarlijke dieren

21 van de 25 meest giftige slangen ter wereld leven in Australië, net als een groot aantal andere behoorlijk gevaarlijke dieren. Zo vind je er haaien, spinnen in alle soorten en maten, dodelijke kwallen zo klein dat je ze niet kunt zien, krokodillen, vissen, octopus en padden. Wat we willen zeggen is dat je hier rekening mee moet houden. Natuurlijk is het niet zo dat om elke hoek een gevaarlijk dier zit, maar als je de natuur in gaat, is het wel iets wat je in je achterhoofd moet houden en waar je af en toe advies over moet vragen bij de locals.

Aussies zijn behoorlijk goed in dingen als recyclen en hun natuur en waterwegen schoon te houden. Als je op bezoek gaat, wees dan respectvol voor het prachtige land en zijn inwoners en doe niets dat een negatieve impact kan hebben op het milieu of de dieren die het thuis noemen. Doe je dit wel, dan zul je daar geen vrienden mee maken.

De zon in Australië lijkt een andere dan die in Nederland. Zorg dat je hier goed tegen beschermd, want anders zul je het continent met een rode huid bezoeken. Iets wat niet fijn is, maar ook nog eens schadelijk op de lange termijn. Het is ongelooflijk belangrijk dat je zonnebrandcrème gebruikt, je bedekt, een hoed draagt ​​en de heetste delen van de dag vermijdt. Je moet ook gehydrateerd blijven, anders krijg je een zonnesteek… nogmaals, het is geen Nederland!

Leer over de inheemse cultuur

Als je Australië bezoekt, raden we je ten zeerste aan om plaatsen te bezoeken waar je de inheemse geschiedenis van Australië en de inheemse cultuur kunt leren. Dat is een interessante geschiedenis en niet altijd rooskleurig: belangrijk is om te weten wat er met de inheemse cultuur is gebeurd nadat Captain Cook er was geland. Als je de tijd neemt om de tradities van het land te erkennen en meer te weten te komen hierover, krijg je een dieper inzicht in de geschiedenis van Australië. 

Dit dieper inzicht zal ook een grote bijdrage leveren aan het omarmen van diversiteit en het vieren, respecteren en waarderen van de inheemse. We weten uit ervaring dat het leren over de Maori-geschiedenis en cultuur van Australië en Nieuw-Zeeland een totaal ander perspectief en waardering van deze landen kan geven.