ESTA aanvragen

Ga je binnenkort naar de Verenigde Staten? Of maak je een doorreis en beland  je daarbij op een Amerikaans vliegveld? Houd er dan rekening mee dat je een ESTA, of ook wel een Electronic System for Travel Authorization nodig hebt. In dit artikel wordt uitgelegd wat een ESTA is, hoe je hem kunt aanvragen en wat nog meer handig is om te weten.

Wat is een ESTA?

Een ESTA is een visum voor Amerika. Inwoners van Nederland en België vallen onder het Visa Waiver Program en moeten daardoor een ESTA aanvragen. Dit visum is net als ieder ander visum een reistoestemming. Het visum wordt afgegeven indien je voor een tijdelijke zakelijke reis of een toeristisch bezoek naar Amerika reist. Dit bezoek mag niet langer zijn dan 90 dagen. Het visum is ook nodig wanneer je enkel een vliegveld in Amerika als tussenstop hebt. Zelfs als je niet het vliegveld verlaat, heb je een ESTA nodig. Het visum is twee jaar geldig, ongeacht hoe vaak je het land bezoekt. Per bezoek mag je maximaal 90 dagen in het land verblijven.

Wat heb ik nodig?

Allereerst heb je een geldig paspoort nodig. De vervaldatum van het paspoort mag niet verlopen gedurende het verblijf in Amerika. Ook heb je een retourticket nodig of een doorreisticket, zodat er bij de douane aangetoond kan worden dat je binnen 90 dagen het land weer verlaat.

Wat zijn de kosten van het visum?

De kosten voor het visum zijn $14,- (USD). Om zeker te zijn dat je overal de juiste informatie hebt ingevuld, is het een aanrader om gebruik te maken van de Nederlandse organisatie die je kan helpen met het aanvragen van het visum. (www.esta-aanvragen.nl) Zij rekenen €25 per aanvraag.

Hoeveel dagen van te voren moet ik het visum aanvragen?

De aanvraagprocedure in Amerika duurt maximaal 72 uur. In 99% van de gevallen wordt het visum binnen enkele uren zonder problemen afgegeven. Maar om met een gerust hart alles voor te bereiden, is het verstandiger om dit ruim van te voren te doen. Mocht de aanvraag worden afgekeurd, kun je nog een poging wagen met een normaal visum voor reizen naar Amerika.

Wil je meer lezen over visum Amerika categorieën? Kijk dan gerust eens rond op de website Esta-aanvragen.nl en lees alle nodige informatie. Je vind daar bijvoorbeeld ook meer informatie over de andere categorieën en het reizen door Amerika.