Ga je binnenkort op vakantie? Dan verheug je je vast al enorm. Om een zorgeloze vakantie te kunnen hebben en optimaal te kunnen ontspannen, is het belangrijk dat je een aantal dingen goed regelt. Begin hier op tijd mee, zodat je zonder stress aan je vakantie kunt beginnen. Lees hier waaraan je zeker moet denken.

Bureaucratische dingen regelen

Hoewel vakantie vooral om het plezier en de ontspanning moet gaan, moet je helaas ook een aantal bureaucratische dingen regelen, voordat je kunt vertrekken. We hebben hier de belangrijkste dingen voor je opgesomd: 

  • Reisverzekering vergelijken: Met een reisverzekering kunt u zorgeloos op vakantie gaan. Je gaat er niet vanuit, maar mocht er iets misgaan, ben je in ieder geval verzekerd. Vergelijk verschillende reisverzekeringen met elkaar, om de juiste dekking te vinden. Wil je dat de reisverzekering alles dekt wat mogelijk is, betaal je weliswaar wat meer, maar komt onvoorziene pech in ieder geval niet voor jouw rekening. Bekijk de verschillende opties en bepaal wat voor jouw vakantie van belang is.
  • Check of je paspoort nog geldig is: Ga je naar het buitenland, is het belangrijk om een geldige ID-kaart of paspoort – afhankelijk van waar je heen gaat – te hebben. Vervalt je identificatiebewijs tijdens de vakantie moet je hem op tijd verlengen. 
  • Visum: Is een visum verplicht, vraag deze dan op tijd aan, zodat het ruim voor je reis is geregeld. 
  • Vaccinaties: Zijn er in het land waar jij naartoe reist bepaalde vaccinaties verplicht? Zorg dan dat je deze op tijd krijgt. 
  • Auto: Ga je met je eigen auto op weg? Breng je de auto dan voor de tijd bij de garage voor een beurt, zodat de kans op pech onderweg wordt verkleind. 

Koffers inpakken

Sommige vinden het prima om te doen, anderen hebben er een hekel aan: je koffer in pakken. Doe dit gestructureerd. Leg bijvoorbeeld eerst alles op je bed en kijk of je alles hebt. Heb je met een maximaal gewicht te maken? Bedenk dan of je echt alles nodig hebt. Ben je bang om het overzicht te verliezen? Stel dan ruim van tevoren een paklijst op en schrijf hier alle belangrijke dingen op. Houd de paklijst tijdens het inpakken bij de hand en vink af wat je in je koffer stopt. Op deze manier vergeet je tijdens de inpakstress geen belangrijke spullen.

De reis plannen

Ga je met de auto? Zorg dan dat je hebt uitgezocht hoe je ongeveer gaat rijden en hoe lang je minimaal onderweg bent. Tel daar genoeg tijd voor de pauzes en eventuele files bij op. Bepaal de dag van tevoren alvast hoe laat je uiterlijk wilt vertrekken en zorg dat je dan ook echt weg kunt. Houd eventueel een halfuur eerder aan, zodat je wat speling hebt. Ga je met het vliegtuig, de bus of de trein? Zoek dan op tijd uit hoe je op het vliegveld of station komt en hoe laat je er moet zijn. Wees ruim op tijd zodat je het vliegtuig, de bus of de trein niet mist!