Polen is een veelzijdig en mooi land, wat door steeds meer kampeerders wordt ontdekt. Het land is ideaal voor kampeervakanties: de vrijheid en gastvriendelijkheid onder de Poolse bevolking, en doordat Polen niet duur is, is het een betaalbaar land voor kampeerliefhebbers. Kampeerders komen ieder jaar steeds vaker terug naar het land wat alles heeft: een prachtige natuur, een rijke historie, heerlijk eten en oude tradities. Alles over kamperen in Polen tips met leuke feitjes en weetjes!

Wat je moet weten over kamperen in Polen

De kampeerregels in Polen zijn bijna hetzelfde als in Nederland. Een caravan of tent als slaapplaats is veelal voldoende, verder een kooktoestel en eventueel een barbecue, slaapzak en/of dekens, een comfortabele kussen, handdoeken en schone kleding. Wil je iets meer comfort, dan is een satellietontvanger voor televisie en internet geen overbodige luxe. De meeste Poolse campings zijn gelegen aan het water of staan midden in de natuur. Je kunt aan het water diverse watersporten beoefenen, en in de natuur genieten van je rust. Wil je liever met je gezin bij een boer kamperen? Ook dat is bij veel Poolse boerderijen mogelijk. Je staat dan dichter bij de bevolking en kunt veel van hun tradities leren. Ervaar eten in de buitenlucht en geniet van de waterige ochtendzon, tijdens het ontbijt of van een heerlijke barbecue in de avond! Wist je dat campings in Polen goed worden bewaakt en helemaal omheind zijn? Een groot aantal campings in Polen zijn doorgaans het hele jaar open.
Kamperen in Polen tips

Historische steden 

Dat kamperen in Polen steeds meer op de lijst van kampeerders staan, is omdat Polen erg divers is. Voor een wandel- of fietstocht is Polen uiterst geschikt. Het land heeft veel moeten trotseren en veel steden moeten heropbouwen, doordat Polen zwaar getroffen is door de Tweede Wereldoorlog. Oude stadjes met pittoreske huisjes staan naast gerestaureerde historische gebouwen. Beroemde historische steden die je tijdens je kamperen in Polen kunt bezoeken:

  • Krakau: deze prachtige stad, die door de Tweede Oorlog grotendeels bespaard is gebleven, heeft een autovrije centrum. Kerken, stadspaleizen en koopmanshuizen zijn een bezienswaardigheid op zich. Concentratiekamp Auswitch ligt anderhalf uur van Krakau vandaan
  • Warschau: na de oorlog herbouwd in oude stijl. Unieke hoofdstad van Polen wat op de Werelderfgoed van UNESCO staat

Mooiste natuurgebieden

Polen heeft een uitgestrekt en groot natuurschoon. Met 23 nationale natuurparken waar een groot deel op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Ontdek het Bialowieza Nationaal Park en/of Biebrza Nationaal Park. De meren in Polen, oftewel de beroemde Masuren mag je niet missen tijdens je vakantie. De drie bergketens Tatra, Sudeten en Pieniny staan bekend om een van de mooiste bergketens van Europa! Polen heeft een absoluut bijzonder natuur. Zelfs het bijzondere natuurfenomeen Gryfino woud kun je tijdens je kampeerreis zelf een bezoek brengen.

Nog enkele kamperen in Polen tips:

  • Kraanwater kun je beter niet drinken.
  • Een fooi van 10% is gebruikelijk.
  • Polen is goedkoper dan Nederland.

Enkele leuke weetjes:

  • Polen heeft 17 Nobelprijzen gewonnen.
  • Het Poolse alfabet heeft 32 letters.
  • 95% van de Polen zijn katholiek.