IJsland is de afgelopen jaren erg in trek bij toeristen en dat is niet voor niets! Het land heeft erg veel mooie plekken die een bezoekje meer dan de moeite waard maken. Een populaire manier om het eiland te bezoeken is een camper huren IJsland. Op deze manier heb je de vrijheid om op je eigen ritme de plekken te bezoeken die jij graag wilt zien. Of je nou voor een camper huren Ierland kiest of voor een camper tocht in IJsland, het is altijd belangrijk om je van te voren goed in te lezen over een bestemming. Daarom hebben wij hier een overzicht gemaakt van de absolute hotspots van IJsland. 

1. Reykjavik

Wanneer je met het vliegtuig aankomt in IJsland, kom je daar aan. Het makkelijkste is ook om het huren van de camper vanaf de hoofdstad Reykjavik te doen. Het centrum van deze noordelijkste hoofdstad ter wereld is vrij compact waardoor je het prima te voet kunt verkennen. De wat futuristisch ogende kerk Hallgrimskirkja is zeker de moeite waard en vanuit de kerktoren heb je een mooi uitzicht over de stad. De stad is leuk om een dagje rond te kijken, maar na een dag is het zeker tijd om op avontuur te gaan met de camper en de prachtige natuur van het eiland te ontdekken.

2. De blue lagoon

Wanneer je met de camper door IJsland reist, mag je deze bijzondere plek ook zeker niet missen. De Blue Lagoon is een geothermische warmwaterbron. Het bronwater in de Blue Lagoon komt uit diepe gaten van tweeduizend meter diepte. Het warme water heeft een gemiddelde temperatuur van 40 graden Celsius. Omdat het water vol mineralen zit die goed voor de huid zijn, zijn er veel mensen die dit als een luxueuze natuurlijke spa zien. Met de vrieskou op je gezicht en water van 40 graden is dit de ultieme IJsland ervaring.

3. De Myvatn Natuurbaden 

Deze baden zijn eigenlijk vergelijkbaar met de Blue Lagoon, maar dan een stuk minder toeristisch. De plek is wat moeilijker bereikbaar wanneer je vanuit Reykjavik begint, maar is zeker de moeite waard. De reis er naar toe geeft de prachtigste uitzichten en  de Myvatn Natuurbaden zelf zijn ook erg mooi en bijzonder. Ook deze bron heeft goede wellness eigenschappen en is goed  voor de luchtwegen, de huid en de geest. 

4. Het Thinvellir National Park

IJsland ligt precies op de grens van de Euraziatische en Noord-Amerikaanse aardplaten. In het Thingvellir National Park kun je de scheiding van deze tektonische platen zien. Precies op de scheidslijn is een enorme spleet ontstaan, waardoor dit een bijzonder mooi landschap geeft. Het is zelfs mogelijk om in deze plek te snorkelen, waar je in ontzettend helder water precies tussen de tektonische platen in kunt zwemmen. 

5. Vatnajökull-gletsjer

In het zuiden van IJsland vind je de Vatnajökull-gletser. Dit is de grootste gletsjer van Europa en het bijzondere hieraan is dat in de gletsjer een complex systeem van ijsgrotten gevormd is. In de winter komen deze ijsgrotten enkele weken bloot te liggen, waardoor het enkele weken per jaar mogelijk is om een bijzonder hike door deze tunnels te maken. Wanneer dit precies is, verschilt per jaar. Dit maakt het lastig om te plannen, maar het bijzondere uitzicht kan zeker gezien worden als een van de mooiste plekken van IJsland. 

6. Dimmuborgir Natuurreservaat

Dit natuurreservaat bestaat uit gesteente dat gevormd is bij een vulkaanuitbarsting van meer dan 3000 jaar geleden. Let goed op want in deze bijzondere rotsformaties van lava lijken alle hoge pieken op elkaar en is het dus niet moeilijk om te verdwalen. 

7.. Godafoss waterval

Uit de naam kun je al wel het een en ander opmaken. Deze waterval is de waterval van de goden. Hier stort het ijskoude water twaalf meter naar beneden over een breedte van dertig meter. Het oorverdovende geluid van het vallende water is erg indrukwekkend en het uitzicht is fenomenaal. De watervallen zijn makkelijk te bereiken en zijn dus een perfecte stop voor tijdens jouw camperreis in IJsland. 

8. Geysir en Strokkur

Een ander natuurwonder dat je vindt op IJsland zijn geisers. Een geiser is eigenlijk een warmwaterbron waar water en stoom met tussenpozen in de lucht worden gespoten. Geysir is de bekendste geiser, maar er zijn ook andere geisers te vinden op IJSland. Normaal gesproken spuit Geysir het water gigantisch hoog op, maar momenteel is vooral de geiser Strokkur constant. Deze twee geisers liggen bij elkaar in de buurt.