Maya tempels in Mexico

De Maya’s zijn afkomstig uit noordelijk Centraal-Amerika en het zuiden van Mexico. De hoogtepunt van deze beschaving ligt tussen de jaren 250 en 900 A.D en loopt door tot het begin van de 16e eeuw. Het Maya rijk verdween door de komst van de Spaanse veroveraars. Ondanks het verdwijnen van de cultuur bestaan het Maya volk nog steeds. Onderling worden de eigen talen gesproken.

De meest bekende Maya tempels in Mexico liggen op het schiereiland Yucatan. Via de populaire badplaatsen Playa del Carmen en Cancun zijn de tempels eenvoudig te bezoeken via een georganiseerde excursie, of op eigen initiatief. Onderstaande Maya tempels horen tot de mooiste en best gerestaureerde exemplaren.

Chitzen Itza

Van alle Maya tempels in Mexico is Chitzen Itza wel de bekendste. Het zijn de restanten van een complete stad waarvan de 24 meter hoge piramide van Kukulc het bekendst is. De piramide is gebouwd in de 9e eeuw en herkenbaar aan trappen aan alle kanten van de tempel. Ieder trap bestaat uit 91 treden waardoor het totaal inclusief het bovenste platform uitkomt op 365 treden, het totaal aantal dagen per jaar. Chitzen Itza behoort tot de UNESCO werelderfgoed en is een van de zeven moderne wereldwonderen.

Coba

Coba was een van de belangrijkste en grootste Maya tempels in Mexico. Een groot gedeelte van het complex ligt nog verscholen tussen de jungle. Waarschijnlijk woonde hier ruim 50.000 Maya’s. Een gedeelte van het terrein is voor publiek opengesteld. Centraal staat een grote piramide. Door de ligging is een bezoek aan Coba goed te combineren met Chitzen Itza.

Tulum

Tulum heeft door zijn ligging aan zee een geheel eigen uitstraling. Deze tempel is gebouwd rond het jaar 1200 in een tijd dat de Maya cultuur in verval was. Het ontbreken van elegantie is hier kenmerkend voor. De tempel staat op een klif op de plaats waar ooit een haven was gevestigd.

mooie maya tempels mexico

Uxmal

Uxmal wordt algemeen beschouwd als een van de mooiste tempelcomplexen. Het is zeer goed bewaard gebleven door het gebruik van hoogwaardige bouwmaterialen en stenen. Vooral de ‘piramide van de tovenaar’ is het bekijken meer dan waard. Opvallend zijn de ovale randen van de tempel, in tegenstelling tot de meeste tempels die rechthoekig van vorm zijn.

mooiste maya tempels mexico

Palenque

Palenque ligt midden in de groene jungle en wordt gezien als een van de indrukwekkendste Maya tempels in Mexico. De wanden zijn voorzien van iconische hiërogliefen, afbeeldingen en inscripties. Waarschijnlijk ligt 90% van het complex nog verborgen in de jungle. Een nabijgelegen museum geeft meer uitleg over de geschiedenis van het complex. Palenque is opgenomen op de UNESCO werelderfgoedlijst.