Warschau is een bruisende, gerevitaliseerde stad die de lange schaduw van het communisme heeft afgeworpen. Hoewel er nog veel grimmige, grijze architectuur is, is Warschau een levendige plek met genoeg om je mee bezig te houden. Er is een groeiende culinaire scene, een wild nachtleven en tal van budgetvriendelijke activiteiten in (en rond) de stad. Wandel over de boulevards, ontdek de rijkdom van de muziek van Chopin, bewonder traditionele kunstwerken en geniet van deze moderne stad… en dat allemaal voor een fractie van wat je in West-Europa zou betalen! Terwijl Krakau alle aandacht krijgt, is Warschau ook meer dan de moeite waard.

Dwaal door de oude stad

De straten van de oude stad vormen een mooi contrast met de moderne, bruisende stad eromheen. Het gebied heeft zware schade opgelopen tijdens de Tweede Wereldoorlog, dus veel van de middeleeuwse gebouwen zijn gereconstrueerd, maar het is niettemin een geweldige plek om je reis te beginnen. De oude binnenstad is ook een UNESCO-werelderfgoed. Begin op het kleurrijke marktplein in de oude binnenstad en ga vanaf daar verder. Je hebt talloze keuzes als het gaat om musea en historische bezienswaardigheden; het koninklijk kasteel is hier gevestigd, evenals het museum van Warschau.

Ga naar het Chopin-museum

Frederic Chopin (1810-1849) is een van de beroemdste componisten uit de geschiedenis en zijn werken zijn nog steeds te horen in concertzalen over de hele wereld. Chopin groeide op in Warschau vóór de novemberopstand van 1830 en dit museum geeft een overzicht van zijn leven en werk. De toegang is 23 PLN en is gratis op woensdag. Dit museum is wegens renovatie tijdelijk gesloten tot april 2023.

mis dit niet in warschau

Bezoek het koninklijk kasteel

Het koninklijk kasteel, gelegen aan de ingang van de oude stad, was de voormalige residentie van de Poolse vorsten. De bouw begon in 1598 en duurde meer dan 20 jaar. Het kasteel werd gedeeltelijk verwoest (en geplunderd) door de nazi’s in 1939 en werd vervolgens bijna volledig verwoest in 1944 tijdens de Tweede Wereldoorlog op direct bevel van Hitler. Het heeft sindsdien een uitgebreide restauratie ondergaan en is nu een museum en de thuisbasis van koninklijke vertrekken, schilderijen en een sierlijk interieur. De toegang is 40 PLN en is gratis op woensdag.

Leer meer over de Opstand van Warschau

Dit museum is geopend in 2004 en herbergt honderden artefacten uit de Opstand van Warschau van 1944, toen Poolse burgers in opstand kwamen tegen de Duitse bezetting. De opstand duurde 63 dagen en was het grootste verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ongeveer 15.000 leden van het Poolse verzet werden gedood, evenals 2.000-17.000 Duitse troepen. Het museum heeft tonnen kleding, brieven en interactieve films. De toegang is 25 PLN.

Dwaal door het Lazienki-park

Dit park is ontworpen in de 17e eeuw en herbergt een klein paleis op een kunstmatig eiland. Er zijn verschillende paviljoens, een amfitheater en veel plekken om te zitten, te ontspannen en te genieten van de dag. Het duurt lang om rond te slenteren en is prachtig als de zon schijnt. Neem een ​​boek mee, pak een picknick mee en ontspan!

Plannen voor een weekendje Warschau

Maak een gratis wandeltocht

Een van de beste dingen die je kunt doen als je in een nieuwe stad aankomt, is een wandeltocht maken. Het is een geweldige manier om het land te leren kennen en meer te weten te komen over de cultuur, mensen en geschiedenis van de bestemming. Orange Umbrella biedt dagelijks gratis rondleidingen aan die veel meer inzicht geven dan welke gids dan ook. Bovendien kunt u contact opnemen met een deskundige lokale gids die al uw vragen kan beantwoorden. Zorg er wel voor dat je je gids aan het einde een fooi geeft!

Bezoek de Powazki-begraafplaats

Deze begraafplaats, opgericht in 1790, is de laatste rustplaats van veel belangrijke figuren in de Poolse geschiedenis, waaronder de familie van Frederic Chopin (hij ligt begraven in Parijs, hoewel zijn hart werd teruggebracht naar Polen toen hij stierf in 1849), enkele van Chopin’s vroege leraren, onder andere Krzysztof Komeda (een beroemde jazzcomponist) en Nobelprijswinnaar Wladyslaw Reymont. Het is de oudste begraafplaats van de stad en de sculpturen en architectuur rondom de graven zijn zowel sereen als griezelig. Het zorgt voor een rustige plek voor een wandeling.

alles over Warschau

Bewonder de Sint-Annakerk

De Sint-Annakerk (Kosciol Swietej Anny) is een van de oudste gebouwen van Warschau. De bouw begon in 1454 en het gebouw heeft verschillende oorlogen overleefd (het dak is een paar keer verwoest maar de rest is intact gebleven). De neoklassieke gevel dateert uit de jaren 1780 en het interieur is rijkelijk ontworpen in hoog barokke stijl. Er zijn ook enkele prachtige handgeschilderde fresco’s binnen. De toegang is gratis, maar kleed je respectvol aangezien het een plaats van aanbidding is.