Veel mensen gaan voor een lang weekend naar Amsterdam. Niet zo gek, want onze hoofdstad heeft een hoop te bieden. Wat men echter vaak vergeet is dat er net buiten Amsterdam ook een hoop te doen en bezichtigen is. De spectaculaire tuinen en tulpenvelden van het Keukenhof zijn bijvoorbeeld een gemakkelijke trip vanuit Amsterdam. De charmante oude vissersdorpjes langs het IJsselmeer, de voormalige Zuiderzee, en het openluchtmuseum in Enkhuizen liggen niet ver ten noorden van de stad, en op de Zaanse Schans kun je de grootste concentratie windmolens van het land bezoeken. Haarlem, Hoorn en de beroemde porseleinmakers in Delft zijn niet ver weg. Waarom zou je dus de hele tijd in het drukke Amsterdam blijven als je ook de rust net buiten de stad kunt op zoeken? Hieronder geven we je tips over dingen die je net buiten Amsterdam kunt doen.

Bezoek Volendam

Een dagje Volendam is erg goed te doen als je enkele dagen in Amsterdam doorbrengt. Je bent er zo met de auto, maar ook met het openbaar vervoer sta je zo in dit oude vissersdorp. We raden je aan om lekker door het dorp te wandelen, of op zoek te gaan naar een fietsverhuur Volendam. Op die manier kun je alle mooie plekjes ontdekken en kun je verdwalen in de oude smalle straatjes. Het is zeker een bezoek waard om de traditionele vissersboten en kleurrijke huizen te zien.

Keukenhof

Keukenhof, ook wel de Tuin van Europa genoemd, is de beste plek om de rijke bloemenpracht van ons land te bekijken. Het beslaat zo’n 79 hectare dat bekend staat als de bollenstreek van Nederland en ligt in een beeldschoon landschap dat ooit de moestuin vormde van een groot landgoed. In een omgeving dat ook restaurants, patio’s en tentoonstellingen omvat, worden meer dan 700 soorten tulpen, hyacinten, krokussen en narcissen gekweekt. Het is ook de thuisbasis van tal van bloem gerelateerde evenementen en festivals, van bloemenshows tot markten en concerten. Je kunt er voor kiezen om je te laten ophalen en wegbrengen van het hotel en de diensten van een professionele gids te gebruiken, ochtend- of middag opties zijn beschikbaar.

Enkhuizen en het Zuiderzeemuseum

Gelegen aan het IJsselmeer, een ondiep meer dat ooit deel uitmaakte van de voormalige Zuiderzee, is Enkhuizen een van de mooiste steden van Nederland. Het heeft een aantal historische bezienswaardigheden, waaronder twee 15e-eeuwse kerken en de 17e-eeuwse stadsmuren en poorten. Een hoogtepunt is de Dromedaristoren, een overblijfsel van de vestingwerken van de stad uit 1540. De beiaard behoort tot de mooiste van Nederland.

Vanuit de pittoreske haven kun je met de veerboot naar het Zuiderzeemuseum, een openluchtmuseum dat zich richt op de rijke culturele tradities van het gebied. Hier vind je fascinerende weergaven van de maritieme geschiedenis van de Zuiderzee en het voortdurende proces van landaanwinning. Hoogtepunten zijn onder meer een aantal bewaard gebleven 17e-eeuwse gebouwen, veel oude boten en kunstvoorwerpen met betrekking tot de visserij tradities van de regio.

De Zaanse Schans

Het openluchtmuseum van de Zaanse Schans (Zaans Museum) is prachtig. Gebaseerd op het oorspronkelijke dorp Zaanland zoals het er rond 1700 uit zou hebben gezien, is het museum opgericht om gebouwen die bedreigd worden door industriële ontwikkeling te behouden. Typische oude houten huizen en windmolens uit de 17e en 18e eeuw werden afgebroken en zorgvuldig gerestaureerd, waardoor een levendige indruk van het leven in vroegere eeuwen wordt gegeven, een effect dat nog werd versterkt door het feit dat de meeste huizen bewoond zijn.

Andere opvallende kenmerken zijn de grote collectie nog werkende windmolens, waaronder een oliemolen, een verfmolen, een mosterdmolen en een zagerij, evenals een kaasmakerij, een oude bakkerij, een kruidenierswinkel, een klompenmakerij, en klokkenmuseum. Er zijn rondleidingen mogelijk, evenals een zeer gezellige vaartocht over de Zaan met een prachtig uitzicht op de oude huizen en molens vanaf het water.