Ben je een reisfanaat die niet van drukke toeristenpleisters houdt? Ben je op zoek naar die ene magische bestemming? Dan is Malawi de plek voor jou. Malawi – niet te verwarren met Mali – is een land in het zuiden van Afrika en ligt tussen Tanzania, Zambia en Mozambique in. De buurlanden zijn de laatste jaren aan het uitgroeien tot populaire plekken voor toeristen waar reizen in het kleinere Malawi vaak wordt overgeslagen. Onterecht, want het land wordt niet voor niets ‘het warme hart van Afrika’ genoemd. Omdat het land een divers landschap heeft, is er voor elk type reiziger dan ook wat te beleven. Een combinatie van avontuur en spanning en bijzonder flora en fauna, dat is reizen in Malawi. Welke bezienswaardigheden Malawi te bieden heeft, wordt hier besproken.

Reizen in Malawi: voor elk wat wils

Op weg naar de hoofdstad Lilongwe zal je vanuit het vliegtuigraam meteen één van de grootste hotspots kunnen zien: het Malawimeer is namelijk niet te missen. Eenmaal op reis in Malawi kun je het meer zowel aan de noord- als zuidkant bezoeken. Het noorden is voor de onverschrokken reiziger die wil klimmen over rotsstranden bij Nkhata Bay en niet bang is om op een steile wand in een houten huisje te slapen. De meer relaxte vakantieganger wijkt uit naar Cape Mclear. Hier heb je niet alleen een idyllisch strandzand (bijna) voor jou alleen, je kunt er ook een feestelijke cocktail nuttigen of een bootje huren. Fan van Finding Nemo? Je zult tijdens het snorkelen of duiken ongetwijfeld clownvissen en andere tropische soorten tegenkomen. Naast een bezoek aan het meer is reizen in Malawi niet compleet zonder een bergbeklimming. Mount Mulanje leent zich hier ideaal voor, en een twee- of driedaagse trektocht met je gids langs theeplantages en plateaus is zeker de moeite waard als je van gestrekte uitzichten over een uniek landschap houdt.

op reis in Malawi

Zachte mensen en ruige natuur

Ook de echte dierenliefhebber kan op reis in Malawi zijn hart ophalen. Je kunt namelijk in een bootje langs krokodillen varen in Liwonde Nationaal Park of de ‘Big Five’ ontmoeten tijdens een bezoek aan het Majete Wildlife Reservaat. Op een viertal uur rijden van Lilongwe vind je een nog onontdekte schat terug: het Nkhotakota Reservaat werd jarenlang verwaarloosd om vervolgens opgeknapt te worden en je een onvergetelijke natuurervaring te bieden. Je kunt er wandelen, vissen en vogels spotten – perfect om even tussen de hectiek van de bewoonde wereld uit te gaan. En toch, hoeveel bezienswaardigheden Malawi ook op haar lijstje heeft staan, één ervaring zal je het meest bijblijven. De hele tijd dat je aan het reizen in Malawi bent zul je namelijk versteld staan van de gastvrijheid van de bevolking. Het kan namelijk zomaar zijn dat je in een dorpje blijft hangen omdat je bent uitgenodigd voor het avondeten of om deel te nemen aan een van de vele ceremonies en evenementen. Het land heeft daarmee zijn sporen als ‘warm hart’ wel verdiend, en zal ongetwijfeld ook een plekje in jouw hart weten te veroveren.

Reizen in Malawi