Een droom per spoor: de Orient Express

Reizen met de Orient Express. Het klinkt als een droom. Een trein, bekend van boek én film, die je letterlijk meevoert door andere tijden. Tussen Parijs, Londen, Venetië en Istanbul, Boedapest of Berlijn; volgens insiders onvergetelijk. Waarom? Dat kun je het beste zélf ondervinden. Als je de tijd ervoor wil nemen natuurlijk …

Reizen met de trein is een avontuur op zichzelf

Wanneer we plannen maken voor onze welverdiende vakantie, pakken we al snel het vliegtuig omdat dit tijd bespaart én vaak nog de goedkoopste optie is ook. Maar hoe graag we ook praktisch willen denken; de trein zorgt ervoor dat je vertraagt. Dat je achterover leunt en de omgeving in je opneemt. Eigenlijk is het een avontuur op zichzelf en daarom een ideaal verlengstuk van je vakantie.

Terwijl ik dit schrijf zit ik zelf in de trein, denk ik na over het reizen met de Orient Express en bereid ik me vast voor op misschien wel de meest romantische treinreis van Europa. Vele reizigers, sommigen beroemd en rijk, gingen me al voor. En niet omdat ze een vliegtuig niet konden betalen, maar omdat ze, net als ik, kozen voor een reis die een belevenis op zich is.

Wanneer ik de trein instap lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Het is een raar besef dat deze exact een eeuw geleden ook al over dit bekende spoortraject rolde. Even lijkt het alsof ik niet in een trein, maar in een chique etablissement ben beland. De coupés zijn ingericht met comfortabel pluche en eikenhouten meubilair en er is sfeervolle verlichting aangebracht. Het past allemaal perfect bij het naderende avondlicht. Reizen met de Orient Express betekent namelijk: een nachtrit. Maar dan wél in stijl natuurlijk.

Eten gebeurt daarom al net zo stijlvol. Het prachtige restaurant biedt culinaire verrassingen uit het hoogste kwaliteitssegment. Er zijn verschillende mogelijkheden en er is rekening gehouden met diverse smaken, wensen en behoeften. Het diner gaat feilloos over in de late avond, waarop een borrel of een slaapmutsje met achtergrondmuziek meer dan welkom is.

En is het dan tijd voor wat rust, dan strijk ik neer voor een hazenslaapje in het comfortabele (stapel)bed, of een luxe suite natuurlijk, als het tot je mogelijkheden behoort. Even trekt de wereld aan me voorbij. Totdat ik wakker word, mijn ogen opendoe en ontdek dat de plek van bestemming is bereikt. Jammer? Welja, reizen met de Orient Express brengt je uiteindelijk óók ‘gewoon’ van A naar B. Europa, here we come!