Backpacken in verre oorden is vandaag de dag wat moeilijker door de Corona pandemie. Zo zijn veel landen in Midden- en Zuid-Amerika nog een groot risico gebied, waar soms nog steeds lockdown maatregelen gelden en is Azië ook nog steeds behoorlijk rood gekleurd op de Corona kaart. Als je zeker wil zijn van een langere reis met de rugzak, kun je dus beter iets dicht bij huis zoeken. Gelukkig ligt Spanje op een paar uur vliegen van Nederland en is dit een ideaal land om te backpacken. Vandaar onze tips voor als je gaat backpacken in Spanje.

Spanje kent een aantal verschillende klimaten, zo heeft het noorden een overwegend zeeklimaat met milde temperaturen en veel neerslag. Het centrale binnenland heeft een landklimaat en het meest aangename weer vind je aan de kust en de Balearen. Daar heerst een Middellands zeeklimaat met warme zomers, milde winters en weinig neerslag. Het zuiden is subtropisch. De zomers zijn er extreem heet en de winters warm. Stel je hier dus op in als je van plan bent door heel het land te gaan reizen en zorg dat je voor al deze klimaten kleding meeneemt.

Eten en drinken in Spanje

De Spaanse keuken is wereldwijd populair. Hoewel iedere streek zijn specialiteiten heeft, zijn de bekendste gerechten door heel Spanje te verkrijgen. Lunch is de grootste maaltijd van de dag in Spanje en wordt meestal tussen twee en drie uur ’s middags geserveerd, en kan oplopen tot wel vijf of zes gangen. Avondeten wordt laat gegeten, vaak pas na half negen of in de zomer zelfs na tien uur ’s avonds. Voor de lunch en het diner is het gebruikelijk iets te drinken met tapas. Tapas zijn kleine hapjes die bij je glas wijn of cocktail worden geserveerd. Dit kan uiteenlopen van olijven en brood tot uitgebreide voorgerechtjes. Wijn is een serieuze zaak in Spanje en ieder gebied heeft zijn eigen druiven en wijnsoorten. Zelfs de goedkope tafelwijn in restaurants is van goede kwaliteit en in de zomer wordt vaak sangria of tinto gedronken, rode wijn gemengd met fruit of frisdrank.

Tips backpacken in Spanje

In Spanje wordt meer dan alleen maar Spaans gesproken. Doordat het lange tijd autonome koninkrijken waren, zijn er verschillende regionale talen in Spanje. Het standaard Spaans is eigenlijk Castiliaans, wat overal in Spanje wordt gesproken. Daarnaast zijn er nog vier andere officiële talen: Catalaans, Baskisch, Galicisch en Aranees. Catalaans is de voertaal in Catalonië, Baskisch in Baskenland, Galicisch in Galicië en Aranees wordt gesproken in een kleine vallei in noord Catalonië. Met Castiliaans Spaans kun je je overal in Spanje redden. In de toeristische gebieden spreekt men ook wel Engels, zeker in restaurants, hotels, musea etc.

Met welke risico’s moet je rekening houden in Spanje?

Spanje is een overwegend veilig vakantieland. Wees uiteraard wel op je hoede voor oplichters en zakkenrollers op toeristische hotspots, vooral in Barcelona en Madrid. Op de snelwegen zijn oplichters actief die zich als politie voordoen en je staande proberen te houden. In de zomer komen door de droogte vaak bosbranden voor en de Canarische eilanden zijn aardbevingsgevoelig.

Tips voor als je gaat backpacken in Spanje

Het vervoer in Spanje

Binnen Spanje kun je redelijk goedkoop tussen de verschillende uithoeken of eilanden vliegen. Als je liever over land reist is de trein een erg goede optie. De treinen zijn niet zo snel, maar wel comfortabel en betrouwbaar. Tussen Barcelona, Madrid en Sevilla loopt een hogesnelheidstrein en er zijn kleine lokale treindiensten in verschillende gebieden. De goedkoopste manier van reizen is de bus. Tussen de grote steden rijden frequente buslijnen en voor afgelegen gebieden is de lokale bus vaak de enige optie. Een andere goede manier om in Spanje te reizen, is om een auto te huren en zelf te rijden, vooral wanneer je landelijke gebieden wilt bezoeken of de natuur in wilt. Let op dat tolwegen zijn aangeduid met AP. Je kunt de tolwegen vermijden door op de parallelwegen te rijden, maar daar mag je niet zo snel en de kwaliteit is van de weg is vaak slechter.

backpacken in Spanje