Alleen reizen is de ultieme vrijheid. Het maakt niet uit wanneer je op staat en op het laatste moment besluit om ergens naartoe te gaan, of om nog twee weken langer op een plek te blijven. Het maakt niet uit of je je plannen in een opwelling volledig overhoop gooit, bijvoorbeeld vanwege een nieuwe persoon die je hebt ontmoet of een nieuwe bestemming waar je je bewust van werd. Het maakt niet uit wat je wil eten of wanneer. Als je alleen reist kun je heerlijk egoïstisch zijn, maar met een baby verandert dat allemaal. Hieronder vertellen we je over de manieren waarop reizen als ouder alles verandert en geven we je tips over waar je rekening mee moet houden als je gaat reizen met een baby of klein kind.

Doe onderzoek!

Een van de geweldige dingen van verre reizen maken is de mogelijkheid om impulsief te zijn. Het is voor velen de reden waarom ze een lange reis maken en waarom ze van tevoren geen uitgewerkte routebeschrijving willen of veel onderzoek doen. Met een baby is dat echter anders, dat merk je al bij aanvang. Wat moet je bijvoorbeeld weten over vliegen met een baby? Moet je alleen een draagzak of ook een kinderwagen meenemen? Is het water veilig om te drinken? Zijn luiers, babyvoeding en flesvoeding gemakkelijk te vinden?

Als het op accommodatie aankomt, moet je overwegen of het veilig voor de kleine zal zijn of niet, en zelfs of er een magnetron is of niet. Dus als reizende ouder moet je veel meer tijd besteden aan onderzoek en proberen een duidelijk beeld te krijgen van de plekken die je gaat bezoeken.

Planning is de sleutel

Als je alleen reist, kun je ervoor kiezen om voor vertrek niets te boeken en op de bestemming daar naar te zoeken. Je vindt namelijk altijd wel wat. Met een baby zul je voor je accommodatie wat onderzoek moeten doen en dingen moeten plannen. Als je  reist met een baby, is het verstandig om in grote lijnen te weten wat je elke dag van de reis gaat doen, omdat je van tevoren de baby vriendelijkheid van de gewenste activiteiten moet onderzoeken. Boek daarom je accommodatie van te voren,  plan je reis- en treinroutes.

Tips als je gaat reizen met een baby of klein kind

Dit komt dus neer op onderzoek: zorg dat je actuele recensies leest en kijk naar plaatsen waar mensen hun kinderen mee naartoe hadden genomen. Lees blog posts over reizen met een baby, zodat je hun fouten (zoals te veel inpakken) niet zal herhalen. Houd dit in je achterhoofd: hoe minder variabelen en actuele beslissingen, hoe minder stress je zult hebben.

Minder mobiel

Als je alleen reist kan het zijn dat je op een plaats aankomt en besluit dat je het niet leuk vindt en de volgende bus neemt. Zonder planningen of boekingen maakt dat niet uit. Maar met een baby betekent elke nieuwe stop dat je moet inpakken, een dutje plant en al de extra kinderspullen urenlang rond sjouwt. Met een baby moet je geen reisplannen met 12-stops en een alles-wat-je-kunt-zien-in-een-twee weken route. (Eigenlijk is dat sowieso niet leuk, zelfs zonder een baby op sleeptouw.)

Meer stops maken een reis niet altijd beter. In feite heeft het vaak het tegenovergestelde effect, aangezien je een groot deel van de tijd op doorreis bent. Langzaam reizen is meer ontspannend en goedkoper, en biedt de mogelijkheid om een ​​plek beter te leren kennen. 

Tips voor als je gaat reizen met een baby

Je bereikt minder tijdens de reis

Wil jij geen enkele zonsopgang missen? Heb je het gevoel dat je ze allemaal moet fotograferen, evenals in je dagboek schrijven en elke ochtend mediteren? Als je alleen reist is dat geen probleem, maar met een kleintje is dat toch anders.

Met een kind is het namelijk vaak extreem lang om gewoon elke dag de deur uit te gaan. Je moet ervoor zorgen dat de baby te eten krijgt, dat de luiertas goed is ingepakt en dat de luier droog is voordat je naar buiten gaat en je moet je om de beurt klaarmaken terwijl de andere persoon naar de baby kijkt. En dus moet je vrede sluiten met het feit dat niet alle dingen gaan zoals ze normaal gaan… en soms is dat een behoorlijke strijd.

Je kunt niet meer reizen met alleen handbagage

Gedurende lange reizen, hebben de meeste mensen een grote rugzak en een schoudertas die ze gemakkelijk alleen kunnen dragen. Op die manier hoef je nooit bagage in te checken, wat je zoveel meer vrijheid geeft dan mensen die met enorme koffers sjouwen. Het is ook goedkoper om geen bagage kosten te hoeven te betalen.

Een klein kind of baby heeft echter veel dingen nodig. Denk daarbij aan een kinderwagen, reiswieg, autostoeltje en zeker veel luiers, doekjes, kleding en eten. Voorbij zijn de dagen dat je alleen met handbagage kunt reizen!