De zomervakantie is nog maar net voorbij en er wordt alweer nagedacht over een volgende trip. Misschien een stedentrip naar Istanbul tijdens herfst of winterperiode of een skivakantie Finland boeken in februari? Hoewel dit allebei leuke reizen zijn, is een reis naar Tibet ook erg aan te raden. In dit artikel zullen wij tips voor een reis naar Tibet geven en de bezienswaardigheden in Tibet besproken worden. Ook zullen wij tips voor een rondreis in Tibet geven! Lees gauw verder als je hier meer over wilt weten. Een reis naar Tibet plannen heb je niet binnen enkele momenten gepland. Het vergt veel tijd en moeite en je moet je zeker even in de regelgeving verdiepen. Gelukkig geven wij wat tips voor een reis naar Tibet!

Boeken: tips voor een reis in Tibet

Je zult je allereerst misschien wel afvragen of je alleen of in een groep moet reizen wanneer je naar Tibet gaat. Gelukkig kunnen we daar kort en krachtig over zijn: je mag in Tibet geen rondreis alleen maken, dus je moet altijd in een groep reizen. Dat scheelt al iets meer in regelwerk. Om er voor te zorgen dat je geen fouten maakt, is het belangrijk dat je de actuele regelgeving in de gaten houdt. Deze verandert namelijk regelmatig en je wilt natuurlijk niet voor vervelende verrassingen staan.

Visum: tips voor een reis in Tibet

Andere tips voor een reis naar Tibet is natuurlijk het aanvragen van een visum! Je moet allereerst een visum aanvragen om China te bezoeken, maar het is ook noodzakelijk om een permit voor Tibet aan te vragen. Als je dit vanuit Nederland doet is het redelijk makkelijk te regelen, omdat de reisorganisatie je hier ook goed mee zal helpen. Vanuit het buitenland een visum en permit naar China en Tibet aanvragen is een heel stuk ingewikkelder en minder aan te raden. Andere tips voor een reizen in Tibet zijn om in de periode van mei tot en met oktober een reis te maken. Op dat moment is het weer een stuk beter. In juli en augustus is het erg druk, dus voor een rustige tijd kun je beter in september of oktober gaan.

Eten: tips voor een rondreis in Tibet

Qua eten kun je in Tibet helaas een stuk minder goed terecht dan in China! De keuken in Tibet is aardig eenzijdig en daarom zul je vooral veel Tsampa en Momo eten. Dit zijn ook lekkere, traditionele gerechten waar je zeker van zult genieten.

Is het veilig om naar Tibet te reizen?

De redenen dat het zoveel werk is om een reis naar Tibet te maken, hebben deels te maken met dat er een bijzondere regelgeving in het land plaatsvindt. China probeert controle te houden over Tibet en dat zul je zien: op meerdere plekken kom je Chinese militairen tegen. De lokale bevolking heeft het dan ook niet altijd even makkelijk. Voor de toerist is Tibet echter gewoon veilig! Je moet je wel houden aan verschillende regels, maar zo lang je je hier aan houdt is er voor jou niks aan de hand. En lees die regels goed door! Zo mag je bijvoorbeeld geen reisboeken meenemen waar de Dalai Lama in vernoemd wordt. Wanneer je een boek in je koffer hebt, zul je dit moeten laten zien en aantonen dat hij hier niet in vernoemd wordt.

Bezienswaardigheden in Tibet

Er is genoeg te zien in het mooie Tibet! De stad Lhasa is hier één van. Je zult hier allerlei contrasten vinden. Aan de ene kant zie je een moderne stad, maar aan de andere kant loop je zo het oudere centrum binnen. Hier kun je ook de Jokhang tempel vinden, welke op de werelderfgoedlijst staat. Verder kun je hier ook Potala Paleis bezoeken. In dit paleis heeft de Dalai Lama een tijdje gewoond, voordat hij moest vluchten naar India. Een andere mooie stad welke je kunt bezoeken in Tibet is de stad Xigaze. De vertaling van deze stad betekent letterlijk ‘mooie plek’ en je kunt hier een leuke bruisende markt bezoeken. Ook het Tashilhunpo klooster is de moeite waard en wanneer je in het zelfde straatje als de Dalai Lama wilt blijven, kunnen wij de zetel van de Panchen Lama aanraden. Dit is na de Dalai Lama de hoogste spirituele leider in Tibet geweest. Ook en hoogtepunt in het bezoeken van Tibet is natuurlijk de Himalaya! Je zult hier de bekende gebedsvlaggen tegenkomen, in allerlei verschillende soorten kleuren. Dit is een prachtig gezicht! In de Himalaya zul je je ogen uitkijken. In Yamdrok vind je een prachtig meer welke volgens de Tibetaanse legende is gebouwd door godinnen. Door de bergen die het meer omringen zul je je echt even op een magische plek bevinden welke wij zeker aanraden. Wanneer je houdt van het bezoeken van kloosters, is Samye ook een goede aanrader. Dit is het eerste boeddhistische klooster in Tibet en is gebouwd in een bijzondere middeleeuwse, Mongoolse stijl.

Wij hopen dat je wat hebt gehad aan onze tips voor een rondreis in Tibet. Het is een ontzettend mooi en bijzonder land om te bezoeken, welke wij zeker aanraden. Natuurlijk zijn er een aantal dingen waar je rekening mee met houden, maar wanneer je dit eenmaal hebt gedaan zal het een reis worden welke je nooit meer gaat vergeten, helemaal wanneer je dit combineert met het prachtige China.