Of je nu alleen, met je partner, of met je gezin naar München gaat, je zult altijd een geslaagd weekendje weg beleven in deze stad in het zuiden van Duitsland. Het is een rijke, moderne stad waar je kunt naar hartenlust kunt shoppen, maar binnen een mum van tijd sta je ook midden in de natuur en heb je helemaal niets met die stad meer te maken. Daarnaast zijn er ontzettend veel bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen. Hieronder benoemen we er enkele voor je.

Marienplatz Munchen

Marienplatz met gemeentehuis

Het centrale Marienplatz is een goed begin van een stedentrip in München. Aan dit plein staat het statige stadhuis met arcaden in spitsbogenstijl, erkers, galerijen en torentjes. Bovenop de 85 meter hoge toren staat de München Kindl, daaronder trekt het bekendste klokkenspel van Duitsland veel bezoekers. Om het Marienplatz heen lonken de winkelstraten voor urenlang shopplezier.

Frauenkirche

Het gebouw dat op zowat elke briefkaart van München afgebeeld staat is de Frauenkirche, de kathedraal van de stad. Dit gigantische, gotische bouwwerk is maar liefst 109 meter lang en 40 meter breed. De eerste steen werd in 1468 gelegd door hertog Sigismund. Het interieur van de Frauenkirche is vrij sober, maar indrukwekkend. Bijzonder detail is dat de voetafdruk van de duivel in de kathedraal is te zien.

een weekendje weg in München

Gärtnerplatz in Gärtnerplatzviertel

Talloze kleine winkeltjes en sfeervolle cafés sieren de meest levendige wijk van München. Rond het centrale plein Gärtnerplatz gebeurt het. Een classicistisch theater, fantasierijk ingerichte boetiekjes en een uitgaansleven waar je U tegen zegt. In de Klenzenstrasse en de Corneliusstrasse kom je de leukste zaakjes van Gärtnerplatzviertel tegen.

Deutches Museum

Het Deutsches Museum is meer dan de moeite waard. Voor dit hele grote museum heb je eigenlijk 2 dagen nodig, wil je alles op je gemak kunnen zien. De collectie is erg uitgebreid, maar wat je zeker niet over moet slaan is de glasblazerij waar ze ook demonstraties geven. Hou je wel van wat spektakel, dan is de demonstratie waarbij een bliksem op een stalen kooi wordt losgelaten een must voor jou. Oren dicht en genieten maar. Natuurlijk is er nog veel meer te zien waaronder vliegtuigen, alles over textiel, en tevens ontdek je er alles over rekenen en wiskunde.

wendelstein

Wendelstein

München ligt op een steenworp afstand van Oostenrijk, maar gelukkig hoef je niet die grens over om te kunnen genieten van de bergen. Op een uurtje rijden van München vind je Wendelstein. Deze 1838 meter hoge berg is op diverse manieren bereikbaar. Je kunt naar boven wandelen, de kabelbaan nemen of kiezen voor de tandradtrein. Een bijzondere ervaring waarbij je ook nog eens geniet van het schitterende uitzicht op de bossen, watervallen en de natuur. Bovenop de berg is een restaurant waar je bij mooi weer München ziet liggen. 

weekendje weg in Munchen

Een bezoekje aan de dierentuin: Hellabrunn Zoo

Ben je op zoek naar een leuk uitje voor de kinderen in München? Ga dan naar Hellabrunn Zoo. De dierentuin is niet alleen zeer betaalbaar, maar ook bijzonder leuk aangelegd, waarbij rekening is gehouden met het natuurlijke habitat van de dieren. Daarnaast heb je de mogelijkheid om bepaalde dieren te voeren. Je koopt dan een handvol voer uit de automaat en dan kun je de geiten, eenden enz. voeren. Neem wel genoeg muntgeld mee, zeker als je met de kleintjes naar de dierentuin gaat. Natuurlijk kunnen die kleintjes zich ook uitleven in de verschillende speeltuinen en zijn er op diverse plekken restaurants waar je kunt genieten van echte Beierse specialiteiten zoals Brezl, grote Wienerwurst of Currywurst, gebrande amandelen, suikerpinda’s en nog veel meer.

Schloss Linderhof

In Schloss Linderhof kun je niet alleen het slot zelf bewonderen, maar ook het bijbehorende park met alle bijgebouwen. Extravagant: koning Ludwig II van Beieren beschikte over een grot waar hij naar hartenlust kon zwemmen/baden en waar al aan het einde van de 19e eeuw elektriciteit aangelegd was. Binnen in het slot mag je helaas geen foto’s nemen, houd daar rekening mee.

vakantie in Munchen

Het centrum van München

Natuurlijk mag je het centrum van München niet overslaan tijdens je vakantie. In de historische binnenstad geniet je van allerlei architectonische hoogtepunten zoals het Münchner Hofbräuhaus en het Neue Ratshaus. Ook de Frauenkirche, Isartor, Karlstor en natuurlijk de Marienplatz zijn een must see. Er zijn nog veel meer bekende historische gebouwen, dus je bent hier niet snel uitgekeken. Hou je van shoppen, dan is het centrum van München ook the place to be. In de winkelstraten vind je zowel bekende grote winkelketens waaronder H&M en Kaufhof alsook speciale boetieken en authentieke shops. Genoeg om de eerder genoemde uitjes af te wisselen met een tripje naar de binnenstad. Aan de inwendige mens is ook gedacht en overal vind je terrasjes, cafés en restaurants waar je de keuze hebt uit talloze (streek)gerechten.

centrum van Munchen