Porto, de tweede stad van Portugal na Lissabon is een fijne compacte veelzijdige stad om te bezoeken. Of je nou een stedentrip hebt geboekt naar Porto of een wandelvakantie door Portugal, Porto is zeker de moeite waard en daarom hebben we een top 10 bezienswaardigheden van Porto die je niet mag missen wij voor jou op een rijtje gezet. Doe je voordeel met deze lijst van bekende en minder bekende hot spots van bezienswaardigheden Porto.

Tip 1 – De kathedraal Sé do Porto

Op nummer 1 van de top 10 bezienswaardigheden Porto staat natuurlijk de Kathedraal Sé. Dit één van de oudste bezienswaardigheden van Porto. In het historische stadscentrum vind je deze prachtige katholieke kerk die nog steeds in gebruik is. Bezoek het naastgelegen gotisch klooster met de bekende blauwe/witte tegeltableaus die in het Portugees azulejos worden genoemd. De azulejos zijn één van de beroemdste bezienswaardigheden van Porto. Vanaf het plein van de kathedraal heb je uitzicht over de gehele stad.

Tip 2 – De porthuizen van Vila Nova de Gaia

Zeg je Porto, dan denk je aan port. Aan de overkant van de rivier de Douro zijn vele porthuizen gevestigd in de wijk Vila Nova de Gaia. Mijn tip nummer 2 in de lijst van bezienswaardigheden Porto. Bezoek een porthuis die wat verder op de berg ligt en dus niet aan het water. Je krijgt dan een uitgebreide rondleiding, uitleg over port maken en afhankelijk van de betaalde entree mag je enkele glazen port proeven. Bijzonder is de vintage port met kwaliteitskeurmerk. Aan het water van de Douro kun je op de terrasjes genieten van een port cocktail, droge witte port met tonic, limoen en munt.

Tip 3 – Met een traditionele portboot varen over de Douro

De Douro rivier scheidt de wijken Ribeira en Vila Nova de Gaia, langs de rivierbedding vind je nummer 3 van de Porto bezienswaardigheden, de traditionele portboten. Je kunt een eenvoudige rondvaart maken van een uur waarbij je de oude wijken en de bruggen goed kunt bekijken, maar je kunt ook lunchen of dineren op een sfeervolle boot.

Tip 4 – Ribeira, de oude kleurige stadswijk langs het water

Niet te missen in de lijst van bezienswaardigheden van Porto is de oude wijk Ribeira met kleurige huizen aan het water van de Douro. In deze wijk kun je wandelen door smalle straatjes waar je fijne restaurants en kleine winkeltjes met souvenirs vindt. In de lijst van Porto bezienswaardigheden op nummer 4, deze wijk staat op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Tip 5 – Het Portugese levenslied Fado

Het Portugese sentimentele levenslied fado wordt vertolkt in Porto. Je kunt diverse fado shows bezoeken. Midden in de stad vind je Casa da Mariquinhas dat in 1968 haar deuren opende. Aan de voet van de Sé Kathedraal luister je hier in de avond naar traditionele liederen. Reserveer online wanneer je verzekerd wil zijn van een plekje in de nummer 5 van Porto bezienswaardigheden.

Tip 6 – Het strand van Matosinhos

Een minder bekende in de lijst van bezienswaardigheden van Porto zijn de stranden. Natuurlijk heeft de Portugese kust veel te bieden. Rondom Porto zijn enkele fraaie stranden te vinden waaronder het strand van Matosinhos. Deze plaats, die eenvoudig met de taxi of het OV te bereiken is, heeft een fijne boulevard. Pak een dagje strand of ga ‘s avond heerlijk uit eten in één van de restaurants aan de boulevard en sluit de dag of met een strandwandeling.

Tip 7 – Loop op één van de imposante ijzeren bruggen

De bruggen van Porto zijn misschien wel de beroemdste bezienswaardigheden van Porto. Er zijn maar liefst 6 bruggen over de Douro gebouwd. De bekendste iconische bruggen zijn de Dom Luis I en de Ponte Maria Pia. Het is mogelijk om over het hoogste dek van de Dom Luis I te lopen en ook de metro gaat over dit dek. Geen hoogtevrees? Bovenop nummer 7 van de lijst bezienswaardigheden Porto schiet jij de mooiste foto’s.

Tip 8 – Azulejos in het oude treinstation Sao Bento

Het belangrijkste treinstation van Porto is meteen ook één van de mooiste stations ter wereld. Nummer 8 van de bezienswaardigheden Porto mag jij dus niet missen. Op de azulejos zijn strijdtaferelen uit de Portugese oorlogen afgebeeld.

Tip 9 – Vis eten in Afurada

Pak vanaf Vila Nova Gaia de fiets en rijdt langs de oevers van de Douro naar een wijk vol met kleurige waslijnen. Nummer 9 op de lijst van bezienswaardigheden Porto is nauwelijks onder toeristen bekend. Toch is het magische vissers dorpje Afurada, waar je heerlijke gegrilde vis eet, het bezoeken waard.

Tip 10 – Het Casa da Música ontworpen door Rem Koolhaas

Nummer 10 van de bezienswaardigheden in Porto heeft een Nederlands tintje het door Rem Koolhaas ontworpen concertgebouw. Vraag bij de entree om een rondleiding om ook de schoonheid van binnenkant te leren kennen. Alom geprezen vanwege zijn bijzondere architectuur.
Met de belangrijkste bezienswaardigheden Porto op een rij wensen wij jou een goede reis!